Slovenija
2427 ogledov

Vrhovno sodišče razveljavilo opomin Luki Mescu

Luka Mesec
1/2
Žan Kolman/KPV
Vrhovno sodišče je razveljavilo opomin, ki ga je minister za delo Luka Mesec dobil zaradi domnevne razžalitve predsednika stranke Domovinska liga Bernarda Brščiča.

"Pritrdilo je mojim navedbam, da stvari, ki jih Brščič govori, lahko imenujemo fašizem," je po poročanju Dnevnika v sredo povedal Mesec.

Brščič je kazensko tožbo zoper Mesca vložil, ker ga je ta konec leta 2018 v državnem zboru še kot poslanec in pozneje tudi v televizijski oddaji označil za fašista. Očita mu razžalitev.

V začetku novembra je trboveljsko okrajno sodišče Brščiču pritrdilo in Mescu za izrečene besede izreklo sodni opomin. Sodnik je svojo odločitev utemeljil s tem, da je Mesec svoje ostre besede prepozno argumentiral, zgolj opomin pa mu je izrekel, ker Mesec prej ni bil nikoli kaznovan in ker je od spornih besed minilo že pet let.

V sredo je sicer na ljubljanskem okrožnem sodišču potekal narok v tožbi, ki jo je zoper Mesca zaradi žaljive obdolžitve vložil davčni svetovalec Rok Snežič. Po poročanju Dnevnika in Večera Mesec vztraja pri navedbi, da je Snežič kriminalec.

Snežič je Meščeve besede zanikal. Priznal je sicer, da je bil dvakrat pravnomočno obsojen. V obeh primerih je s tožilstvom sklenil sporazum, je po navedbah Večera na sodišču povedal Snežič. "Kazni sta bili izbrisani leta 2022, kar pomeni, da sem neobsojen," je po poročanju časnikov dodal Snežič.

Njegov zagovornik Goran Janžekovič je v sodni spis vložil potrdilo o Snežičevi nekaznovanosti v Sloveniji in BiH ter sodno odločbo iz BiH, kjer je sodišče maja ugotovilo, da je bila Snežičeva prepoved vstopa v BiH nezakonita, zato je bila razveljavljena. Sojenje se bo nadaljevalo oktobra, poroča Dnevnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • Kmodri_ 19:43 04.julij 2024.

    A bo dobil ukor? Samo vprašam..

  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 15:55 04.julij 2024.

    @lopov Pojdi na hitri tečaj slovenščine.

  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 15:47 04.julij 2024.

    Sodišče je pravilno ugotovilo, da je Brščić navaden usran fašist! Prav tako bo sodišče tudi ugotovilo, da je Snežić navaden usran kriminalec!