Slovenija
21 ogledov

Vročica za 1. maj že zdaj

Letališča bi se sicer za 1. maj zapolnila. Tokrat pa paničnim potnikom že svetuj Žurnal24 main
Vulkan. Skupina Gorenjcev mora zaradi odpovedi letov na Tajskem ostati še 14 dni. Prvi maj. Nekateri potniki se pri agencijah že zanimajo za potovanja z avtobusom ali avtomobilom.
2 tisoč evrov so plačali trije potniki, ki so zaradi odpovedi leta iz Bruslja na Dunaj potovali kar s taksijem.

Vulkan. “Danes bi morali leteti proti Benetkam, vendar smo zaradi številnih čakajočih na lete proti Evropi na vrsti šele 3. maja,” nam je povedal Matej Kalan, ki je s prijatelji na počitnicah na Tajskem.

Nekaterim bodo morali na podaljšanem potovanju z nakazilom denarno pomagati domači.

Pravice potnikov

Informacije.

Letalski prevoznik mora ob odpovedi leta zagotoviti informacije in omogočiti dva brezplačna telefonska klica, dve sporočili po faksu ali elektronski pošti.

Hrana in pijača. Prevozniki naj bi poskrbeli tudi za hrano, osvežilne napitke in po potrebi prenočišče.

Omejitve. V izrednih okoliščinah oziroma zaradi višje sile se zgoraj zapisane obveznosti prevoznikov omejijo ali izključijo, pravijo v Evropskem potrošniškem centru.

Odškodnina. Potniki zaradi višje sile ne morejo zahtevati odškodnine.

Prestavitev leta. Večina prevoznikov ob odpovedi to omogoča do 31. maja.

Odpovedi. Odpovedi potovanj ali letov vnaprej so mogoče pod pogoji iz pogodbe med potnikom in agencijo ali prevoznikom. Če potovanja ali leta niste zavarovali pred odpovedjo, boste plačali pogodbeno kazen.

Pred bližajočimi prvomajskimi prazniki so turistične agencije že zaznale veliko povečanje telefonskih klicev, saj potnike skrbi, kaj bo z njihovimi aranžmaji.

Z Agencije RS za okolje in prostor so namreč sporočili, da je za zdaj nemogoče napovedati, kako dolgo bo zaradi vulkanskega pepela še treba omejevati zračni promet nad Slovenijo, islandski vulkan pa je še vedno aktiven.

Stroga navodila
V potovalni agenciji Sonček TUI so prejeli stroga navodila glede letov, ki bi jih potniki odpovedovali vnaprej. “Letalske vozovnice brez penalov ni mogoče odpovedati, dokler ni odpovedan let,” se je glasilo eno od navodil. Prav tako zavarovalnice ne bodo krile odpovedi zaradi vulkana, pravijo v Sončku, bodo pa organizatorji vračali denar za odpovedane lete ali jih prestavili.

Raje na Hrvaško

V Odiseju so imeli nekaj odpovedi potovanj na Bali in v Egipt, odpovedi vnaprej pa ne. Podobno tudi v Sončku in Kompasu, prav vse agencije pa pričakujejo, da bo za prvomajska potovanja zračni promet že nemoten.

Stranke, ki še nimajo vplačanih prvomajskih počitnic, naj se raje odločajo za od tri- do petdnevna bivanja z lastnim prevozom v Sloveniji ali na hrvaški obali,” je povedal Aleksander Gašperlin iz Odiseja. Kompas pa potnikom, ki ne bodo potovali z letalom, ponuja potovanje z avtobusom. Vnaprejšnjih alternativ za prvomajske praznike nimajo.

Dopust stvar delodajalca
Kaj se zgodi z dopustom, če se zaposleni zaradi višje sile ne morejo vrniti na delo, je stvar dogovora z delodajalcem. “Če se to zgodi, se pričakuje, da delodajalec to razume,” pravi Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in doda, da je ena od možnosti neplačana odsotnost z dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.