Slovenija
144 ogledov

Vstopnino zaračunajo že dve leti starim otrokom

Gepardi v ZOO Ljubljana Saša Despot
Zakaj za živalski vrt vstopnino zaračunajo že dve leti starim otrokom, se sprašuje naša bralka. Pogledali smo, kako različne so prakse.

"Že pri dveh letih je treba za otroke v ljubljanskem živalskem vrtu plačati skoraj toliko kot za odrasle," nam je sporočila bralka. 

Upokojenka, ki v živalski vrt peljala vnuka, je za vstopnino zase plačala sedem evrov, za dvoletnega vnuka pa pet evrov in pol. Redna cena za odrasle je sicer osem evrov, kar pomeni, da za otroke ni niti tretjino cenejša. 

Za primerjavo, živalski vrt na Dunaju ima brezplačen vstop za otroke do šestega leta, v Zagrebu pa do sedmega leta starosti. 

Na grad zastonj do sedmega leta 

A razlike so tudi pri zavodih v lasti Mestne občine Ljubljana. Vstopnice na Ljubljanski grad so na primer brezplačne za otroke do sedmih let, medtem ko morajo v živalskem vrtu starši plačati že za pet let mlajše. 

Zakaj so se odločili, da vstopnino zaračunajo že dve leti starim otrokom, v ljubljanskem živalskem vrtu niso pojasnili, na njihove odgovore še čakamo. 

Pri nas sicer večina primerljivih ustanov sledi zgledu ljubljanskega živalskega vrta. Zasebni živalski vrt Rožman ima prav tako brezplačen vstop le do drugega leta, potem pa je cena za otroke tri, za odrasle pa pet evrov. V Mariborskem akvariju in terariju je enako, razlika med cenama za odrasle in otroke pa je le en evro, za odrasle je vstopnina pet, za otroke pa štiri evre, so nam povedali. Tudi v piranskem akvariju imajo brezplačen vstop le mlajši od dveh let. 

Na letalu meja dve leti, a potem otrok dobi svoj sedež

Meja dveh let za zaračunavanje na primer poznajo v letalstvu, kjer pa je razlika razumljiva. Otrok do drugega leta namreč med poletom sedi staršu v naročju, po drugem letu starosti pa ob nakupu vozovnice dobi svoj sedež in mora tudi plačati vozovnico (koliko nižjo ceno se odloči letalska družba, pred tem pa za otroka ne zaračuna vozovnice, ampak praviloma le takse ali fiksen znesek, ki je pri kakšni nizkocenovni letalski družbi kdaj lahko celo višji od cene vozovnice). 

Kopanje nekje zastonj do drugega, drugje do šestega leta

V Termah 3000 imajo otroci prost vstop do šestega leta, v termalnem parku Aqualuna v Podčetrtku ter v Termah Čatež do petega leta starosti, v Atlantisu in Termah Snovik imajo otroci prost vstop do četrtega leta, na kopališču Kodeljevo pa na primer le do dopolnjenega drugega leta. 

V kopališču Laguna so izbrali povsem drugačen kriterij: prost je vstop za otroke, ki niso višji od enega metra. Otroške vstopnice praviloma za otroke veljajo je le dopolnjenega 14. ali 15. leta starosti, potem bodo morali starši za njih plačati polno ceno. 

Do šestih let "vstopnina" en evro

Vstop v Postojnsko jamo je brezplačen za otroke do šestih let, za mlajše pa je treba plačati evro zavarovanja. 

V avtokampu Jadranka v Izoli pa je je na primer brezplačna nočitev le za dojenčke do dopolnjenega prvega leta starosti.

Hrvaška Jadrolinija za trajekt polno ceno zaračuna že vsem otrokom, starejšim od 12 let, brezplačno vožnjo pa imajo otroci, ki so mlajši od treh let. 

Poznate še kakšen zanimiv primer? Sporočite nam.

 
Komentarjev 4
  • dragec 23:26 14.julij 2016.

    SLO Lopovska posla

  • Johnny13a 09:14 13.julij 2016.

    In zakaj jim nebi? Sam še nekdo se manjka, da je z njegovim dnarjem zgrajen in da bi moral bit za vse zastonj. Kakšna neumnosts... Naj babica kupi letno karto, pa bo že pri tretjem obisku zastonj hodila z vnučkom...

  • korisnik_362 09:09 13.julij 2016.

    V Zagrebu so cene 30 kun za odrasle in 20 za otroke, med prenovo pa so ceno znižali na 20 kun za odrasle in 15 kun za otroke. Na Dunaju pa je cena za odrasle 18,50 evra.