Slovenija
16 ogledov

WikiLeaks kot prepir v družini

Okrogla miza z naslovom Wikileaks - svoboda govora ali grožnja svobodi?
1/28
Žurnal24 main
WikiLeaks – svoboda govora ali grožnja svobodi? Makarovič: Reakcije ZDA so pokazale njeno šibkost.

Ameriški veleposlanik se strinja, da je bila ameriška reakcija prehuda: "To ni bil 11. september. Reakcija pa je Assangea naredila še bolj glamuroznega in pomembnega."

Na okrogli mizi je bilo tudi veliko vprašanj iz publike. Med drugim kritika ene od protestnic, da je "razprava zelo elitistična in bedna in se na njej skuša osramotiti Assangea".

Sociolog Matej Makarovič ocenjuje, da ZDA z reakcijami, kot je bil denimo poziv k umoru Juliana Assangea, "niso pokazale na moč, ampak na šibkost ZDA". Sicer pa je odnos do ZDA po njegovem "včasih neverjetno infantilen". Enkrat oboževanje – tu navaja primer Nobelove nagrade ameriškemu predsedniku Baracku Obami, zgolj zato, ker je Američan – do sovraštva. Sicer pa po Makarovičevem mnenju primer WikiLeaks kaže na vprašanje, kako zunanjo politiko narediti bolj transparentno.

Okrogla miza z naslovom Wikileaks - svoboda govora ali gro%C5%BEnja svobodi? | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 "Preveč svetlobe nas lahko zaslepi"
"Ne vemo, od kod imajo ustanovitelji WikiLeaksa dokumente, saj nočejo povedati. Ne vemo niti, kaj objaviti. S tem prav oni, ki naj bi delovali v imenu transparentnosti, na transparentnosti padejo," je bil na današnji okrogli mizi z naslovom WikiLeaks – svoboda govora ali grožnja svobodi? do ustanoviteljev WikiLeaksa kritičen ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli.

 

Go fuck yourself.
Veleposlanik Mussomeli se je v razpravi zelo sprostil. Njegova slikovitost je dosegla vrhunec s to izjavo, ko se je spraševal, kaj bi naredili, če bi nekdo želel brskati po našem osebnem dnevniku. Dvorana je planila v smeh.

Objavljene depeše iz WikiLeaksa so zgolj koščki, ki ne kažejo celotne slike. Mussomeli je to ponazoril s primerom družine: če poznamo le eno depešo, je tako, kot da bi si mnenje o družini ustvarjali na podlagi desetminutnega posnetka prepira med zakoncema.

To je le epizoda, ki o družini ne prikaže celotne slike, meni veleposlanik. Depeše iz WikiLeaksa pa kažejo celo, kako dobro vlade po svetu delajo. Po mnenju veleposlanika prikazuje primer Wikileaks tudi hipokrezijo medijev. Razočaran je nad nekaterimi slovenskimi novinarji, ki so po objavah kritizirali ZDA. Pravi: "Nekateri slovenski novinarji dobro pišejo, a bi morali izpopolniti svoje bralne veščine." Pravica vedeti po njegovem ni absolutna,"preveč sončne svetlobe nas lahko zaslepi".

"Nič v primerjavi z SDV"
Nekdanji sodelavec Službe državne varnosti (SDV) Zoran Krunič je izrazil ogorčenje zaradi navodil ameriške sekretarke Hillary Clinton, naj se preverjajo prstni odtisi in bančni računi računi politikov. Veleposlanik Mussomeli je dejal, da je ta podatek v WikiLeaksu presenetil tudi njega, saj ne pozna nikogar, ki bi te podatke zbiral. Prvak SDS Janez Janša pa je dejal: "Navodila Clintonove se berejo kot pravljica v primerjavi z navodili, ki so jih včasih imeli v uslužbenci SDV."

ZDA ne bo več dolgo najmočnejša
Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je uvodoma opozoril, da njegova trenutna funkcija nima nobene zveze z njegovo današnjo udeležbo na omizju, ampak nastopa kot bivši diplomat. Šest let je bil veleposlanik v ZDA in ocenjuje, da je odnos do ZDA izjemno ambivalenten. "ZDA nosi veliko ceno za odgovornost, ki jo ima kot najmočnejša država na svetu," ocenjuje Petrič. Pa tudi, da ne bo več dolgo najmočnejša.

Kot bivši diplomat razkritje WikiLeaksa pojasnjuje, da "vse diplomacije, tudi naša, delujejo na tak način“. Dodaja, da imajo države samo različne stile, vendar "ni pomemben stil, ampak točnost". "Posebej zato, ker je v diplomaciji prisotno friziranje. Poročila so vedno pozitivna, nikoli ne bodo napisali 'Obisk našega predsednika je bil polomija'." Sicer pa se mu zdi pomembno, da so pogovori v diplomaciji tajnost, javnost pa je treba obvestiti o njih. Po Petričevem mnenju so mediji danes izjemno močni: "Delajo rezultate volitev, lahko rušijo in potopijo."

Spodkopavanje zaupanja
Žiga Turk se sprašuje, ali nismo z WikiLeaksom zavedeni v debato, ki je ni. Sprašujemo se namreč, kaj je v prvi vrsti. Odgovornost? Ali morebiti transparentnost? Z afero je zaupanje v ZDA kot upraviteljice interneta načet. Izgublja se tudi zaupanje v podjetja, ki so sodelovala pri poskusih utišanja WikiLeaksa, denimo Amazon, Mastercard ali Apple. Prepričan je, da "transparentnost ne generira zaupanja". Če moraš doma vse pojasnjevati, to pomeni, da ti ne zaupajo, pojasnjuje.

Je pristaš WikiLeaksa, po njegovem bi bilo potrebno "s tovornjaki voziti WikiLeakse. Če drži teorija, da so zahodne demokracije zarota, potem bo zdaj več demokracije. Če niso, je bo sedaj manj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.