Slovenija
114 ogledov

Začaran krog podjetništva

Podjetnica Jadranka Novak je najprej plačala delavce in dobavitelje, da je lahko Žurnal24 main
Durs je zaradi izvršb samo letos osem tisoč podjetjem blokiral račun. Podjetnica Jadranka Novak pravi, da naj davkarija z računa pobere le polovico priliva, sicer bodo propadli.
“Ker mi država zaradi izvršbe z računa podjetja pobere ves denar, ne morem plačati delavcev in dobaviteljev. Bojim se, da bom morala zaradi tega zapreti podjetje,” pravi Jadranka Novak, lastnica podjetja Pupa ideje.

 

Durs: tudi na obroke

Odlog. Podjetjem lahko Durs dovoli odlog plačila davka za dve leti oziroma plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih.

Pogoji. Če podjetje na razloge za težave ni moglo vplivati in bi obročno plačevanje davka preprečilo hujšo gospodarsko škodo.

Poseben odlog. Zakon omogoča še posebno vrsto odloga plačila davka za eno leto (ali plačilo v 12 obrokih), če davčni zavezanec predloži instrument zavarovanja ali davčni službi omogoči vknjižbo zastavne pravice.

Akontacije in DDV. Odlog ali obročno odplačilo ni možno, če gre za akontacije davkov in davčni odtegljaj ali če gre za DDV, obračunan v davčnem obračunu.

Njena družba je ena od več kot osem tisoč, ki jim je Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) letos izdala sklep o davčni izvršbi. Do konca maja jih je bilo 8.078, njihov dolg pa je znašal 154 milijonov evrov.

Za državo je zmanjkalo
“Zaradi krize je precej manj naročil, najprej sem plačala delavce, nato dobavitelje, da smo lahko delali naprej, za državo pa mi je zmanjkalo,” pojasnjuje podjetnica in dodaja, da druga podjetja najprej plačajo prispevke, delavci pa več mesecev čakajo na plače.

“Mi smo se odločili drugače,”
pravi Novakova. Državi zato dolguje okrog 26 tisoč evrov, račun podjetja pa je zaradi tega blokiran. Sprašuje se, zakaj Durs z računa, ko nanj pride priliv, ne vzame le polovice, drugo pa pusti za delovanje podjetja, saj bodo morali delavci sicer na zavod.

Durs: Rubimo vse
Na Dursu pojasnjujejo, da se po zakonu ne rubijo le nepovratna sredstva in državna pomoč. “Vsa druga denarna sredstva pravnih oseb lahko davčni organ rubi brez omejitev,” pravijo.

Ker zgolj izvršujejo zakonske predpise, tega, ali so obstoječi predpisi primerni, ne morejo komentirati. Na ministrstvu za finance pa pravijo, da sicer pripravljajo spremembe zakona o davčnem postopku, vendar na tem področju niso predvidene.

Tudi zastava hiše
Jadranka Novak pravi še, da je pripravljena za deblokado računa podjetja zastaviti tudi polovico hiše, vendar so ji na davčnem uradu povedali, da se prošnje rešujejo od dva do tri mesece. To pa bi bilo za njeno podjetje že prepozno, pravi.

Na Dursu odgovarjajo, da je zakonski rok za odločitev o odlogu oziroma obročnem plačilu 30 dni od dneva prejema popolne vloge. “V praksi pa so dejanski roki dokaj različni, saj so odvisni od zahtevnosti primera in popolnosti vlog, ki jih morajo predlagati zavezanci. Niso pa redki primeri, ko se vloge rešijo celo v nekaj dneh,” pojasnjujejo.

Mini anketa
Polovica za plače in dobavitelje
Kaj menite o predlogu, da bi podjetjem ob izvršbi namesto vseh prilivov Durs pobral le polovico?


Gvido Kres, SLS: "Prav na to temo sem zastavil poslansko vprašanje ministru. Podpiram take predloge."

Miran Potrč, SD: "Najprej je treba preučiti, kaj pomeni tak predlog, šele nato bi premislil o podpori."

Andrej Vizjak, SDS: "Če v sklopu obstoječe zakonodaje to ni mogoče, bi veljalo premisliti o spremembi."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.