Slovenija
15294 ogledov

Zala Tomašič lahko Janši povzroči več težav

Zala Tomašič YouTube
Presenečenje včerajšnjih volitev je Zala Tomašič, 28-letnica, ki se je z devetega mesta na listi SDS izstrelila v Evropski parlament.

"Zala Tomašič je dobro stavila na predanost stranki, mladost in svežino v primerjavi z bolj bledimi na listi SDS ali bolj radikalnimi desnjaki, kot je naprimer Hojs," fenomen Zale Tomašič, 28-letne članice podmladka SDS, ki se je z devetega mesta na listi SDS prebila v Evropski parlament, ocenjuje politolog Igor Lukšič. 

Tomašič je prejela 26.794 preferenčnih glasov, kar jo med vsemi kandidati uvršča na peto mesto (največ preferenčnih glasov je dobila Romana Tomc, več kot 73 tisoč), za sabo je pustila težkokategornike Milana Zvera, Matjaža Nemca, Mateja Tonina, Branka Grimsa in Aleša Hojsa. 

"Njena stališča niso nič manj skrajna od stališč Branka Grimsa"

V nasprotju z Lukšičem pa analitik Andraž Zorko Zalo Tomašič postavlja prav v strujo skrajne desnice v SDS oziroma ob bok Branku Grimsu, ki je, kot je znano, podprl skupino SOS, ki izraža izrazito neonacistična obeležja. "SDS je na sinočnjih volitvah dobila štiri poslance, od tega dva skrajno desna, Zalo Tomašič in Branka Grimsa," pravi Zorko. "Tomašič je bila zelo aktivna na terenu in na družbenih omrežjih, kjer so mladi volilvci, predvsem mladi moški, ki se izrazito obračajo v desno. Je idealni "match" za mlade fante, ki jih nese skrajno desno. Njena stališla niso nič manj skrajna kot stališča Branka Grimsa," pravi Zorko. 

Branko Grims | Avtor: Youtube Youtube

Tomašič bo delala težave Janši

"Kdo so njeni volivci, je težko reči, gotovo so to volivci SDS, ki pa so se nekoliko naveličali “starih” obrazov, kot so Tomc, Zver ali Grims," meni politolog Miro Haček"Priča smo spremembi volilnega telesa SDS, ki ni več monolit, kot je bil, ampak se vedno bolj demonstrira desna struja. Kot je po predsedniških volitvah krila dobil Logar, ki sicer velja za zmerno strujo, jih bo zdaj verjetno tudi Tomašič, kar pomeni, da je Janša pred posebnim problemom kako ohraniti enotnost v stranki in zmagati na prihodnjih državnozborskih volitvah," pa ocenjuje Zorko. 

Janez Janša | Avtor: Profimedia Profimedia

Preferenčni glasovi so nekaterim kandidatov z nižjih mest omogočili preboj v državni zbor, a je šlo za prepoznavne, uveljavljene politike. Z zadnjega mesta na listi je bil s preferenčnimi glasovi izvoljen še Borut Pahor, ki je bil v času kandidature na evropskih volitvah 2004 predsednik državnega zbora.  

"Podpora očeta, direktorja Nova24 TV, ji gotovo ni škodila!"

"Mlada kandidatka je imela precej domiselno, odmevno in predvsem moderno kampanjo, škodila gotovo ni tudi njena prepoznavnost med volivci SDS-a iz njenega obdobja voditeljice/novinarke na Nova24 TV, gotovo ni škodila tudi podpora očeta, direktorja Nova24 TV, pa tudi njeno pojavljanje v vlogi tiskovne predstavnice stranke SDS zadnji dve leti," pravi politolog Miro Haček. 

"Vidimo, da na primer kandidatka pod številko 8, Karin Planinšek, kljub podobnemu pristopu v kampanji in podobni starosti, ni imela niti približno takšnega dosega med člani SDS kot njena kolegica Zala," ugotavlja Haček. Planinškek je dobila 3.605 preferenčnih glasov. 

Bagola: Mladi lahko ustvarijo poseben magnetizem

"Mladi kandidati, če so iz pravega testa v kombinaciji s terenskim delom lahko ustvarijo magnetizem, ki se odraža v volilnem rezultatu," fenomen Zale Tomašič komentira kreativni direktor Aljoša Bagola. "Za to recepturo obstaja posebna mešanica. Sestavine za to recepturo, potrebne v politiki, so zveze in poslanstva, v političnem marketingu pa vezi in prepoznavnost. Volivci, ki so naveličani starih obrazov, potrebujejo vznemirljivost novega in varno zavetje znanega. Idealna kombinacija je, ko stabilnost osvežimo z mladim in novim potencialom," pravi Bagola.

Poleg terena je Tomašič gradila tudi na spletni komunikaciji, predvsem mlade volivce je nagovarjala preko tik-toka, instagrama in youtuba. "Njeni mladi privrženci so jo včeraj prišli pozdravit s harmoniko. Razumeti in spoštovati moramo, da imamo različne vrednote in da so vrednote med urbanimi in ljudmi s podeželja različne. Veliko mladih je doumelo, da morajo zaradi pritiska vseh kriz začeti sodelovati v politiki. Evropska unija si je zelo prizadevala, da mladi pridejo na volišča in ne glede na to, kakšni so rezultati, je to očitno delovalo," pravi Bagola. 

sergeja.hadner@styria-media.si

 

Komentarjev 115
  • Avatar rajko55
    rajko55 14:02 11.junij 2024.

    Matjaž Nemec je idealen "match" za mlade moške, ki jih nese skrajno levo."?

  • Avatar Leon
    Leon 05:51 11.junij 2024.

    Zaključek enoumja volitev EU z besedami Zmageca; NAROD JE GLUP ...

  • andrija 05:29 11.junij 2024.

    kaj pa če je obarvana?potem je za one druge tudi?