Slovenija
2443 ogledov

Zala Tomašič: V labirintu Evropskega parlamenta sem se večkrat izgubila

Zala Tomašič YouTube
V Evropski ljudski stranki (EPP) ponosni na Zalo Tomašič.

Najmlajša slovenska evropska poslanka, 28-letna Zala Tomašič je že opravila prve dolžnosti kot članica novoizvoljenega Evropskega parlamenta. Ustanovna seja Evropskega parlamenta, na kateri naj bi potrdili tudi novo predsednico ali predsednika Evropske komisije, bo sicer med 16. in 19. julijem v Strasbourgu. 

Poleg Tomašič so v Evropski parlament izvoljeni še trije člani SDS, Romana Tomc, Milan Zver in Branko Grims, dva poslanca bo imela Svoboda, Ireno Jovevo in Marjana Šarca, SD Matjaža Nemca NSi Mateja Tonina in Vesna Vladimirja Prebiliča. 

"V Evropskem parlamentu sem se večkrat izgubila"

Zala Tomašič, ki je bila na listi SDS s preferenčnimi glasovi izvoljena z zadnjega, devetega mesa, je v Evropskem parlamentu že opravila proces akreditacije. Pri tem je sporočila, da se je v Evropskem parlamentu, ki je dejansko velik labirint, večkrat izgubila. Njena evropska skupina EPP je o tem celo objavila video. 

 

Več preferenčnih glasov kot Zala Tomašič, je na listi SDS dobila le Romana Tomc. Tomašič je za sabo pustila tako prvokategornike Milana Zvera, Branka Grimsa, Aleša Hojsa, Franca Kanglerja, Franca Breznika. Med vsemi kandidati na letošnjih evropskih volitvah pa se je s številom zbranih preferenčnih glasov (več kot 25 tisoč) uvrstila na visoko peto mesto. 

Romana Tomc postala podpredsednica

Sodelovala je tudi na srečanju politične skupine EPP, kjer so izvolili novo vodstvo. Kot je znano, je Romana Tomc, prav tako poslanka SDS, postala podpredsednica te največje politične skupine v Evropskem parlamentu. EPP je potrdil tudi svojo kandidatko za predsednico parlamenta, dosedanjo predsednico Roberto Mesola. 

Tomašič bi Janši lahko povzročala težave

Tomašič med svojimi prioritetami navaja, da se bo zavzemala za konkurenčno in varno Evropo. Prav tako želi dokazati, da je tudi za mlade ljudi prostor v politiki. Politolog Miro Haček je po volitvah za naš portal ocenil, da so zadnjo glasovali volivci SDS, ki so se. Naveličali “starih” obrazov, kot so Romana Tomc, Milan Zver ali Branko Grims"Priča smo spremembi volilnega telesa SDS, ki ni več monolit, kot je bil, ampak se vedno bolj demonstrira desna struja. Kot je po predsedniških volitvah krila dobil Logar, ki sicer velja za zmerno strujo, jih bo zdaj verjetno tudi Tomašič, kar pomeni, da je Janša pred posebnim problemom, kako ohraniti enotnost v stranki in zmagati na prihodnjih državnozborskih volitvah," pa je ocenil analitik Andraž Zorko. Več tukaj.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Kmodri_ 18:47 08.julij 2024.

    Punčka gre na obisk babici! Pa ker sem to bral?...

  • bobubob 17:31 08.julij 2024.

    Saj ima izkušene inštruktorje.....tudi Thaler jih je imel. N'č bat, kmalu bo postala tako jedrno pravoverna kot njen šef.

  • Pierre 17:16 08.julij 2024.

    Naj jo Zver in Branko peljeta za rokco....