Slovenija
32 ogledov

Zalar rešuje Zelenka

Francija smo skupaj z njegovo 19-letno hčerko maja obiskali v zaporu. (Foto: Tja Žurnal24 main
Primer Zelenko. Pravosodni minister Zalar se s turškim kolegom pogovarja o možnostih premestitve.

Twitter. “Danes grem v Turčijo preverit možnosti, da bi iz turških zaporov v slovenske premestili našega državljana,” je včeraj na Twitterju zapisal pravosodni minister Aleš Zalar. Minister se bo udeležil 30. konference pravosodnih ministrov Sveta Evrope v Istanbulu, s turškim kolegom, ministrom Sadullahom Erginom, pa se bo o Zelenku pogovarjal jutri dopoldne, je za Žurnal24 potrdil Zalar.

10 let in 50.000 €
Istanbul. Avtoprevoznika Francija Zelenka so aretirali marca 2007 v Turčiji zaradi tihotapljenja anhidrida ocetne kisline. Lani so ga obsodili na 10 let zaporne in 50 tisoč evrov denarne kazni.

Družina čaka na odgovor
Družina Francija Zelenka o Zalarjevi nameri ni bila obveščena. “Za zdaj nimamo nobenih uradnih informacij, kaj se bo zgodilo s Francijem, vse, kar izvemo, je neposredno od njega, prek pisem in telefona. Pravi, da se po zaporu govori o aboliciji, ki naj bi prepolovila kazni v tamkajšnjih zaporih, vendar ne ve, ali bi to veljalo tudi zanj. Vse je le neuradno,” je komentirala Zelenkova sestra Milena Eferl.

O Francijevi premestitvi še nismo dobili nobene uradne informacije.
Milena Eferl, Zelenkova 
sestra

Govorice o aboliciji
Zaporniške govorice o aboliciji smo preverjali na turškem veleposlaništvu v Ljubljani ter pri organizaciji Amnesty International v Londonu in Ankari. “Z abolicijo nismo seznanjeni, kar pa ne pomeni, da zadeva ni v pripravi in bomo zanjo izvedeli čez nekaj časa,” so komentirali oboji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.