Slovenija
42 ogledov

Zanoškar kot župan ravnal koruptivno

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Občina je v času županovanja Matjaža Zanoškarja najprej za določen, nato pa za nedoločen čas zaposlila županovega ožjega družinskega člana. Da so mu bili razpisni pogoji izrazito prilagojeni, je po inšpekciji ugotovila še KPK.

Da je sin Matjaža Zanoškarja, danes poslanca PS, neupravičeno dobil službo na občini, je ugotovil že inšpektorat za javni sektor. Da gre za koruptivno dejanje, pa je potrdila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Za projektno delo zahtevana športna izobrazba

Mestna občina Slovenj Gradec je 10. decembra 2008, ko je bil župan Zanoškar, objavila javni razpis za delovno mesto svetovalca za pripravo projektov, in sicer za določen čas. Kot opozarjajo na KPK, je bil razpis objavljen "z diskriminatornim pogojem pri zahtevani poklicni izobrazbi – profesor športne vzgoje". Ta pogoj je bil namreč v nasprotju s pogoji, določenimi v pravilniku o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest v občini.

Na razpis se je prijavil en kandidat, neuradno gre za Zanoškarjevega sina, ki je izpolnjeval razpisni pogoj (profesor športne vzgoje) in ga je občina tudi zaposlila. Da je šlo za diskriminatorno določen pogoj, dokazuje dejstvo, da je občina z razpisom iskala profesorja športne vzgoje, z izbranim kandidatom pa je sklenila pogodbo o delu pri projektu Gradnja širokopasovnega omrežja v Mislinjski in Dravski dolini, pojasnjujejo na komisiji.

Vpletena tudi direktorica občinske uprave

Odločitev o izbiri in zaposlitvi kandidata je sprejela takratna direktorica občinske uprave Lidija Požgan, pišejo pri KPK. Tako sta direktorica občinske uprave in Občina Slovenj Gradec omogočila premoženjsko in nepremoženjsko korist v obliki zaposlitve za določen čas ožjemu družinskemu članu takratnega župana. To ustreza opredelitvi korupcije po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije.

Plačali za certifikat, nato ga zahtevali

Enako je KPK ugotovila za zaposlitev istega županovega družinskega člana za nedoločen čas. Občina je namreč 16. junija 2011 na svoji spletni strani objavila natečaj za prosto delovno mesto svetovalca za pripravo projektov. V natečaju je bilo objavljen prednostni kriterij, in sicer podeljen certifikat Ecqa certified project manager.

Prijavljeni in izbrani za zaposlitev za nedoločen čas je bil omenjeni županov družinski član. KPK je ugotovila, da je pri natečajnem postopku prišlo do kršitve dolžnega ravnanja, saj je prednostni kriterij oziroma certifikat izrazito ustrezal omenjenemu družinskemu članu, ki je bil na razpisu tudi izbran. Pridobitev certifikata je omenjenemu v času zaposlitve za določen čas financirala celo občina sama, so navedli pri komisiji. Tudi takšno ravnanje po oceni KPK ustreza zakonski opredelitvi korupcije.

Spremembe že uveljavili

Požganova je v odzivu na stališče KPK poudarila, da je nadzor inšpekcije za javno upravo pokazal, da je celoten postopek potekal skladno z zakonodajo, in sicer tudi na podlagi zakona o javnih uslužbencih. Edino priporočilo inšpektorice je bilo, naj župan zagotovi, da bodo v prihodnje v javnih objavah prostih delovnih mest objavljeni samo tisti pogoji, ki so za zasedbo delovnega mesta določeni v katalogu delovnih mest, je zapisala Požganova, danes vodja skupne občinske uprave Koroška.

Zanoškar očitke zavrača

Zanoškar je poudaril, da v postopku zaposlitve ni bil udeležen. Zanika, da bi bil razpis prilagojen ali da bi bil sin v privilegiranem položaju. Poudaril je, da je bil kot župan le objektivno odgovoren, prav tako ga protikorupcijska komisija ni obveščala o ugotovitvah in se pred njo tudi ni zagovarjal.

Če pa je protikorupcijska komisija ugotovila kakršnokoli kršitev zakona, od nje pričakuje, da bo to predala državnemu tožilstvu in da bo zadevo nadalje obravnavalo tudi sodišče. Tam se bo lahko po njegovih besedah oseba, ki je postopek vodila, tudi zagovarjala. Zanj so, kot pravi, merodajne le odločitve pravosodnih organov.

Sicer pa se Zanoškar ne želi opredeljevati do tega, ali bi morala oseba, ki je vodila postopek izbire zaposlitve, po ugotovitvah protikorupcijske komisije sedaj odstopiti s položaja.

KPK: Obvestili smo ga

Na Zanoškarjevo trditev, da ni imel možnosti sodelovati v postopku komisije, so se odzvali v KPK. "Ta trditev je neresnična. Osnutek ugotovitev komisije je bil pred zaključkom postopka posredovan tudi Matjažu Zanoškarju, kar potrjuje tudi poštna povratnica. Matjaž Zanoškar se torej o osnutku ugotovitev ni izjasnil, čeprav je to možnost imel in torej v postopku ni sodeloval po lastni volji," so sporočili.

Komentarjev 5
  • Scott 22:54 22.januar 2014.

    Skoraj polovica zemljišč v okolici Slovenj Gradca je njegova in/ali od sina in sorodnikov, tip je drugi opanković.?

  • Veteran 20:10 22.januar 2014.

    Pa tolk se ja bahal z njegovo poštenostjo!!

  • 1111 15:20 22.januar 2014.

    ...v vladi in državnem zboru nobeden...ziher !!!!!!!!!! ...pa še tisti neopredeljeni izmečki!