Slovenija
30 ogledov

Zaporniki padli v vodo

komuna Izola Barbara Milavec
Zasvojenci. V objektu, ki sameva že več mesecev, ne bo niti zapornikov.

Na začetku pomladi je iz objekta terapevtske skupnosti za zdravljenje zasvojencev Drevo življenja odšel zadnji uporabnik. Kot je tedaj priznal predsednik tega društva Peter Bossman, zdajšnji piranski župan, je za to skupnost iz leta v leto manj interesentov.

Da objekt, za katerega je Občina Izola namenila več kot 400 tisoč evrov, v njem pa so se zdravili tudi obalni zasvojenci, ne bi sameval, so predlagali, da bi tja namestili zapornike, ki so zasvojeni z drogami.

Le s spremembo sistema

A je bil tudi to očitno račun brez krčmarja. “Predlog je eden od številnih, ki so jih v zadnjih letih različna društva in nevladne organizacije naslovili na nas. A takšne ideje zahtevajo zelo korenite spremembe sistema obravnave odvisnih od nedovoljenih drog, spremembo zakonskih predpisov in podzakonskih aktov ter tudi velike finančne vložke, ki morajo biti načrtovani vnaprej,” ocenjujejo na ministrstvu za pravosodje.

Opozorili že prej

Franc Prelc, duhovnik v Bertokih in predstavnik skupnosti Srečanje, ki ima v Sloveniji šest komun, je Bossmana že na začetku delovanja skupnosti na Cetorah opozoril, da mu bo s programom težko uspelo, če se ne bo naslonil na močan program. “Pa kaj govori ta Prelc, saj pri nas sploh ni bil nič zraven. Naj se raje drži svoje cerkve! Problem pri nas je bilo predvsem financiranje oziroma pomanjkanje denarja za delovanje,” jezno komentira Breda Pečan, nekdanja izolska županja.

Objekt celo nelegalen

“Trenutno na našo pobudo potekajo aktivnosti za ureditev premoženjskopravnih razmerij med investitorji za dokončanje in legalizacijo objekta ter za pridobitev upravnih dovoljenj za uporabo objekta. To je vsekakor ključno, da bi se lahko v čim krajšem času objekt namenil programom in projektom, za katere je bil zgrajen,” poudarjajo na izolski občini. Spomnimo: bivši župan Tomislav Klokočovnik je v zvezi z občinskim vložkom v center na Cetorah svojo predhodnico Bredo Pečan celo ovadil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.