Slovenija
4095 ogledov

Zaradi evropskih volitev zaostritev med BiH in Slovenijo

Tanja Fajon epa
Slovenci, ki živijo v BiH, tam ne bodo mogli voliti.

Vlada BiH je tudi na sinočnjem drugem glasovanju zavrnila možnost, s katero bi slovenskim državljanom omogočili, da bi na nedeljskih evropskih volitvah glasovali na svojem veleposlaništvu. Svet ministrov predloga ni podprl že na na prvem glasovanju prejšnji teden, ker mu nasprotujejo ministri iz Republike Srbske.

Za evropske volitve je posebni volilni imenik vpisanih 1977 volilnih upravičencev - slovenskih državljanov s stalnim prebivališčem v Bosni in Hercegovini.

Politizacija evropskih volitev

Slovenija se je v skupini s Poljsko in Romunijo, ki jima BiH prav tako ne bo omogočila glasovanja, znašla zaradi podpore resoluciji ZN o genocidu v Srebrenici. Generalna skupščina Združenih narodov je 23. maja sprejela resolucijo s katero je 11. julij razglasila za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici, ko so sile bosanskih Srbov v samo nekaj dneh ubile več kot 8000 Bošnjakov.  

"Zavrnitev v nasprotju z evropsko usmerjenostjo BiH"

Omogočanje glasovanja tujim držaljanom na njihovih veleposlaništvih je sicer običajno rutinska odločitev. "Zavrnitev soglasja bi bila v izrecnem nasprotju z evropsko usmeritvijo Bosne in Hercegovine in ustaljeno prakso vzajemnosti za izvajanje volitev," je ob prvi zavrnitvi povedala zunanja ministrica Tanja Fajon. BiH je nedavno dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU. Na ministrstvu ocenjujejo, da je politizacija vprašanja, kot je izvedba evropskih volitev držav članic Evropske unije s strani države, ki je prav nedavno dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU nesprejemljiva. 

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 14
  • andrija 17:37 04.junij 2024.

    zombi se boji za 2000 glasov

  • Kmodri_ 17:00 04.junij 2024.

    Srbini so petokolonaši in Bosna s Srbini nikoli ne sme pristopiti EU! Posebej srbini, ki podpirajo Putlerja! Naj se priključijo Belorusiji!

  • Plavi-mil 15:18 04.junij 2024.

    Ha ha,...še Bosanci jo ne šmirgljajo, kaj šele JEDRNA EVROPA, Tanja si kaj ZASKRBLJENA?