Slovenija
29 ogledov

Zboleli trije otroci, nobeden ni bil cepljen

ošpice Profimedias
Za ošpicami so zboleli tudi trije otroci, eden izmed njih se je okužil na pasji razstavi, druga dva sta se okužila od obolelih, ki so bili na razstavi. Vsi trije otroci niso bili cepljeni.

Štiriletnik se je ošpic nalezel na pasji razstavi v Šempetru v začetku novembra in je zbolel okoli 15. novembra, pri drugih dveh obolelih otrocih: triletniku in 11-letniku pa gre za sekundarni okužbi, torej sta se okužila od tistih, ki so virus dobili na razstavi psov.

Noben od obolelih otrok ni bil cepljen proti ošpicam, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Skupaj je za ošpicami doslej zbolelo 31 ljudi, 22 se jih je okužilo na pasji razstavi, devet jih je zbolelo kasneje in so se okužili od tistih, ki so bili na razstavi. Nihče, niti otroci, niso potrebovali bolnišničnega zdravljenja.

Med prvo skupino obolelih gre, razen štiriletnika, za odrasle, med njimi jih je o cepljenju z dvema odmerkoma poročalo sedem, štirje so bili cepljeni z enim odmerkom, deset jih O cepilnem statusu ni poročalo. Gre za odrasle stare med 31 in 51 let, torej generacijo, ki je bila po navedbah NIJZ slabo precepljena.

V skupini sekundarno obolelih je sedem odraslih, starih med 34 in 51 let, le en je bil cepljen z dvema odmerkoma.

 

 

 

Komentarjev 9
  • marička2 13:02 12.december 2014.

    Kako naivno razmišljanje, da cepljeni varujejo necepljene. Pri tem človek ostane brez besed...

  • mph 21:24 08.december 2014.

    Ne samo to, ošpice so relativno nenevarne, fanatični starši pa ne cepijo proti bistveno bolj nevarnim boleznim. Sicer je farmacija kar zadeva mene ena največjih svetovnih mafij, ampak imajo manj biznisa od cepiv, kot bi imeli od zdravljenja posledic. In ...prikaži več lahko se zgodi po spletu neštetih nesrečnih naključij, da ima nekdo posledice. 1 na milijon recimo. Brez cepljenja .... jih utegne imeti hude posledice na tisoče. Če že moram izbirat, vsekakor cepljenje JA. In še nekaj, važen je procen cepljenih. Dokler je dovolj visok, so varni tudi necepljeni posredno. Ko ta pade ... Med tem pa vsi ti pametni starši mahedrajo s temi ciframi, saj niso zboleli. To tokrat je zelo zgovoren primer.

  • Igor Đukanović 19:15 08.december 2014.

    Ojoj, Skippy. Koliko pa ti plačuješ? Se ti zdi, da je škatlica antibiotikov toliko dražja od cepiva, ali kaj? Sprijazni se, da nekateri razmišljajo s svojo glavo in sprejemajo posledice svojih odločitev. (Od otroških bolezni umre bistveno manj Slovencev kot ...prikaži več kot zaradi alkohola, a nimamo službe, ki bi se tako sistematično vpikovala v starše, ki dajo alkohol otrokom že pred polnoletnostjo (ter s tem za nekajkrat povečajo verjetnost, da bo postal odvisen).)