Slovenija
14025 ogledov

Janković razkril, kaj je od njega v resnici zahteval Bešič Loredan

Zoran Janković Anže Petkovšek Zoran Janković.
Iskanje grešnega kozla je zgrešeno. Minister naj raje sprejme interventni zakon, predlagajo na MOL.

Kot smo že poročali, je Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu 7. decembra v ZD Ljubljana uvedel izredni upravni nadzor nad delovanjem. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan direktorici ZD Ljubljana Antoniji Poplas Susič očita, da so po njenem prihodu pred letom dni predstojniška mesta zapustili vsi zdravniki, razen vodje SNMP, v prvih mesecih vodenja vsi zaposleni za investicijsko vzdrževanje, več informatikov in vodja kadrovske službe, veliko je po njegovih besedah odpovedi srednjih medicinskih sester.

V ZD Ljubljana po drugi strani pravijo, da je bilo v današnjih ministrovih izjavah precej zavajajočih in neresničnih navedb. Več o tem v članku V ZD Ljubljana ministra Bešiča Loredana postavili na laž

Danijel Bešič Loredan Slovenija V ZD Ljubljana ministra za zdravje postavili na laž

Janković direktorici popolnoma zaupa

Minister je poleg tega danes dejal, da ga je ljubljanski župan Zoran Janković opozoril, naj ZD Ljubljana in tamkajšnjo direktorico pusti pri miru. 

Na to navedbo so se odzvali tudi na Mestni občini Ljubljana, kjer pravijo, da Janković direktorici "popolnoma zaupa" in da je pomanjkanje zdravnikov težava, ki traja že desetletja, na kar je tudi Poplas Susič, ki funkcijo opravlja dobro leto, že opozarjala. Skupaj z Jankovićem iščeta konkretne rešitve, kot so zagotavljanje stanovanj zdravnikom iz tujine, štipendiranje bodočih specializantov družinske medicine in podobno, so pojasnili.

Zoran Janković Slovenija "Janković me je opozoril, naj se ne vtikam!"

"Županova izjava, da naj minister pusti direktorico pri miru, je bila izrečena, ko ga je minister pozval, naj zamenja direktorico," so zatrdili na MOL. "Prof. dr. Antonija Poplas Susič je odlična direktorica in izvrstna zdravnica, med drugim je bila pred leti proglašena za evropsko zdravnico leta. Iskanje grešnega kozla za nastalo situacijo, ki je v primeru ZDL dosegla le vrhunec in pokazala na širšo problematiko, je povsem zgrešeno," so prepričani.

Zdi se jim nenavadno, da minister "izvaja javni pritisk samo na Zdravstveni dom Ljubljana", menijo tudi, da je kontradiktorno, da Bešič Loredan pravi, da je primarno zdravstvo v domeni občine, "hkrati pa zahteva zamenjavo direktorice ZDL, kar ni v domeni ministrstva".

"Ali želja ministra o zamenjavi direktorice ZDL pomeni, da bo v tem primeru minister zagotovil 15 novih družinskih zdravnikov? Kot že rečeno, direktorica ZDL prof. dr. Antonija Poplas Susič uživa županovo popolno zaupanje."

Mestna občina Ljubljana

Za konec so ministru za zdravje predlagali kratkoročno rešitev - sprejme naj interventni ukrep, da mora zdravnik, ki zapusti katerikoli zdravstveni dom in svoje delo nadaljuje bodisi v drugem zdravstvenem domu bodisi kot koncesionar, s seboj vzeti vse svoje opredeljene paciente, če to želijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 37
  • Grof 16:49 22.december 2022.

    Tudi ptiči se koljejo, a ne…..

  • matermila 08:02 22.december 2022.

    Janković direktorici popolnoma zaupa..., če komentiram samo ta podnaslov. Če ji Janković popolnoma zaupa, je to en velik razlog, da se jo zamenja. Saj poznamo tisto, kako ptiči iste sorte vkup letajo in Janković je ptica roparica.

  • lojs 21:16 21.december 2022.

    prej sli slej boste doumeli, da bo javno zdravstvo propadlo, če hočete ali ne ... in kdo ga bo reševal? privatniki, zasebniki, s koncesijam ... a mi lahko pove kdo, kaj še ostane, res me zanima