Slovenija
13 ogledov

"Zdravniki in bolniki na nevarni strani"

Tomaž Gantar Benjamin Kovač
V Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) so zaskrbljeni nad novico, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) izvajalcem ne plačuje obveznosti v načrtovanih rokih.

Kot je pojasnil predsednik zbornice Andrej Možina, v že tako osiromašenih zdravstvenih zavodih zamiki plačil povzročajo težave v poslovanju.

ZZZS namreč od sobote približno 2.150 pogodbenim partnerjem ne plačuje več računov in akontacij v načrtovanih rokih, s tem pa zavod izvaja prenos obveznosti v višini 73,3 milijona evrov v leto 2013.

Zdravniki pričakujejo več posluha

Z veliko večjo zaskrbljenostjo v zdravniški zbornici spremljajo realizacijo sklepov skupščine ZZZS, ki ob prepovedi zadolževanja zavoda sprejema restriktivni finančni načrt za leto 2013 v nasprotju z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, je še zapisal predsednik zbornice.

Izrečene besede, da ZZZS ostaja na "varni strani", po mnenju zbornice nakazujejo, da so zdravniki in bolniki na nevarni strani posledic take odločite. "V atmosferi izgubarjev na strani zdravstvenih izvajalcev se bodo stopnjevali poslovodni pritiski na nosilce zdravstvene dejavnosti, kar lahko posredno že vpliva na varnost in kakovost procesov zdravljenja," je opozoril Možina.

Dvotirno upravljanje slovenskega zdravstva po njegovem mnenju nakazuje, da "smo še daleč od vsebinskih rešitev razlogov za veliko krizo slovenskega zdravstva".

V zdravniški zbornici pričakujejo večji posluh za njihove predloge reševanja krize, zavedajo pa se, da lahko le z razumnimi rešitvami pripomorejo da bodo rezi v slovenskem zdravstvu najmanj boleči tako za zdravstvene delavce kot za dobrobit slovenskih bolnikov, je še zapisal predsednik zbornice.

Komentarjev 3
  • privat 12:47 04.julij 2013.

    to zadevo ..pod "zdavstvo in zdravlje ljudi" bi se morala lotiti naša Sova in druge obveščevalne službe in najti krivce in rešitve...naj zaslužijo svoje plače v korist državljanov ,ne pa samo v korist politikov..

  • tomazz 09:53 19.december 2012.

    Zavarovalnica že dolgo določa število pacientov, tudi zato, ali predvsem zato, so čakalne vrste. Žal se številka hitro spreminja in to navzdol.Bo potrebna konkurenca, ki bo bolj racionalno upravljala z zdravstvenim denarjem.

  • feferon 13:13 18.december 2012.

    Ko bodo zavarovalnice začele diktirat, koliko pacientov lahko obravnava kdo ,smo v riti! In to se je začelo dogajati!