Slovenija
9192 ogledov

Zdravniki opravili štiri terapije, obračunali pa so jih 30

zdravnik Profimedia zdravnik
Zdravniki naj bi v nekaterih primerih ZZZS obračunali več storitev, kot so jih dejansko opravili.

ZZZS je lani zaradi napačno obračunanih storitev ali v nadzorih nepriznanih obračunov storitev zmanjšal svoje pogodbene obveznosti za 2,3 milijona evrov in zahteval vračilo finančne škode v vrednosti skoraj 54 tisočakov, poroča spletni portal 24ur. Na ministrstvu pacientom, ki bi odkrili nepravilnosti, svetujejo tudi prijavo na pristojne organe.

Portal namreč danes poroča o primerih, ko naj bi zdravniki Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zaračunali storitve, ki jih niso opravili. Generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Gregor Cuzak jim je predstavil primer mame, ki je otroka z razvojnimi motnjami peljala na štiri terapije, nato pa na portalu moj.zzzs.si opazila, da je bilo zabeleženih 30 obravnav. "Govorimo o dejansko krivem poročanju oz. zaračunavanju neizvedenih obravnav," je poudaril Cuzak. Dodal je, da se ogromno pacientov ne pritoži zaradi strahu.

Je pa podobno izkušnjo prijavil 25-letnik iz Ljubljane. Na ZZZS so mu zagotovili, da bodo pri izvajalcu izvedli finančno-medicinski nadzor. Šest mesecev po prijavi so mu na ZZZS pojasnili, da je bil njegov predlog sprejet, a da nadzor še ni bil opravljen. Navedli so, da na dinamiko izvedbe nadzorov nimajo neposrednega vpliva, "saj so odvisni od plana dela in kapacitet nadzornih zdravnikov".

ZZZS | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije Anže Petkovšek

Zavod zahteval vračilo več kot 53 tisoč evrov

Po navedbah portala je sicer ZZZS zaradi napačno obračunanih storitev ali v nadzorih nepriznanih obračunov storitev v letu 2023 zmanjšal svoje pogodbene obveznosti za 2.332.929,26 evra in zahteval vračilo finančne škode v vrednosti 53.820,54 evra. Skupno je zavod lani izvedel 658 nadzorov nad izvajanjem pogodb in na podlagi opravljenih nadzorov zmanjšal svoje obveznosti do izvajalcev za 2.674.706 evrov. Izvajalcem je izrekel 9350 evrov pogodbenih kazni.

Pri Zvezi organizacij pacientov so po Cuzakovih besedah v nekaterih primerih pacientom svetovali, naj se naredi tudi kazenska ovadba in sproži postopek pri zdravstvenem inšpektoratu. Na slednjem so za portal pojasnili, da ta nadzor sodi v pristojnost ZZZS.

Zdravniška zbornica tovrstnih prijav nima

Kot so za portal 24ur navedli na zdravniški zbornici, prijav tovrstnih primerov nimajo zabeleženih. Če pa bodo prejeli prijavo takšnega primera, jo bodo obravnavali organi zbornice, so napovedali.

Medtem so na ministrstvu seznanjeni z določenimi primeri, kjer se poroča o nepravilnostih pri obračunavanju zdravstvenih storitev. Ljudem svetujejo, naj se najprej obrnejo na svojega osebnega zdravnika in zdravstveno ustanovo, kjer je prišlo do nepravilnosti. Če ne dobijo zadovoljivega odgovora, naj vložijo prijavo pri ZZZS in obvestijo zdravniško zbornico, med drugim še navaja portal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • atamama 16:29 12.julij 2024.

    Ko je bila narejena prijava naj bi jo reševal ''nadzorni zdravnik'' In zamislite si zobozdravnika, ki bo prišel v kontrolo kolegu ortodontu (ki po drugi strani sodelujeta in si pošiljata paciente v samoplačniško-delita vizitke) kaj bo našel? Nič. Prijava se ...prikaži več je nanašala na delovni dan, ko so bili pacienti z napotnico ZZZS prestavljeni ker so dali prednost samoplačnikom. In vprašanje, ki ponuja retorični odgovor, kaj mora vprašanje delovnega časa reševati dr? Ali ne bi bilo bolj smotrno referent?

  • duc1 15:07 12.julij 2024.

    In ti lopovi bi imeli še večje plače.

  • Avatar Leon
    Leon 12:30 12.julij 2024.

    Zdravniška zbornica tovrstnih prijav nima..... sindrom treh opic.