Slovenija
25 ogledov

Združitev za lažje kadrovanje

Teš je do zdaj počrpal 110 milijonov evrov posojil, za katere jamči konzorcij pe Žurnal24 main
Monopol. Kadrovski cunami se nadaljuje s predlogom o združitvi energetskih stebrov. Soloakcija. Zares je po energetiki udaril mimo Pahorja, koalicije in varuha konkurence.

Direktorat za energijo ministrstva za gospodarstvo, ki ga vodi Darja Radić (Zares), je v vladno proceduro poslal predlog za združitev Gen energije in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

S tem bi Slovenija znova dobila monopolnega proizvajalca električne energije, ki ga je pred petimi leti zaradi evropske direktive o koncentraciji razbila na dva dela.

Argumenti Radićeve

Znižanje variabilnih stroškov. Po oceni ministrstva bi združena energetika pri gorivu in servisih privarčevala 21,5 milijona evrov na leto. Z racionalizacijo kadrovskih ekip še dodaten milijon – toliko bi privarčevali tudi z zmanjšanjem škod pri izpadih proizvodnje, prihodke pa bi skupina povečala za 3,1 milijona evrov zaradi večje rezerve električne energije.

Glavni razlog. Kot navajajo na ministrstvu za gospodarstvo, bi z združitvijo potencial energetike za zadolževanje narasel na 2,5 milijona evrov.

Pahor ne ve ničesar
Po nekaterih informacijah Zares hiti z združitvijo, da bi si kadrovsko podredil združeno energetiko, preden kadrovanje v državnih podjetjih prevzame agencija za upravljanje kapitalskih naložb.

Ta še ne deluje, saj mora predsednico uprave Dagmar Komar, ki jo je izbrala vlada, potrditi še državni zbor.

Zanimivo: s predlogom, ki združuje podjetji v državni lasti, ki sta lani skupaj ustvarili 142 milijonov evrov dobička, v Pahorjevem kabinetu včeraj še niso bili seznanjeni.

Šefuj, a ne kadruj
Po naših informacijah gospodarska ministrica na čelu združene energetike vidi Martina Novšaka, direktorja Gen energije, ki je bil prejšnji teden tudi na pogovoru pri Radićevi.

Za takšno potezo naj bi se odločila predvsem zato, da pomiri tako imenovan posavski lobi, ki združitvi najbolj nasprotuje.

Neuradno smo izvedeli, da je Novšak pripravljen ponudbo sprejeti le pod pogojem, da vlada ustavi milijardni projekt bloka šest v Šoštanju.

“Če bi bil kandidat za vodenje enotnega stebra, bi moral sodelovati pri konceptu združevanja, a to nisem,” pa odgovarja Novšak. Dodaja, da bi moral imeti v tem primeru poleg soglasja o ciljih določeno svobodo pri kadrovanju v združenem podjetju. Njegov odgovor kaže, da želi kadrovsko politiko v energetiki v rokah obdržati politika.

Združitev še letos!
Na ministrstvu za gospodarstvo pojasnjujejo, da je združitev stebrov pomembna predvsem zaradi “združevanja kadrovskih in investicijskih potencialov pred velikimi izzivi, s katerimi se spopada slovenska elektroenergetika”.

Ti naj bi bili v enotnem upravljanju reke Save ter v gradnji verige hidroelektrarn na njej, pa tudi v optimiranju investicije v blok šest in drugi blok jedrske elektrarne. “Združitev obeh podjetij je po načrtih ministrstva predvidena še letos,” navajajo.

Radićeva ob tem priznava, da bi združitev zmanjšala stopnjo konkurence na slovenskem elektroenergetskem trgu. “Zato bo treba takoj po odločitvi vlade koncentracijo podjetij v skladu z zakonom prijaviti uradu za varstvo konkurence, ki bo v postopku notifikacije nedvomno predpisal določene ukrepe za ohranitev ustrezne konkurenčnosti.”

Varuh konkurence Jani Soršak, ki je bil včeraj na posvetu pri ministrici, pravi, da predlog o združitvi z njim ni bil usklajen in da se bo do tega opredelil, če ga vlada potrdi. Že večkrat pa je pojasnil, da ima pri združevanju energetike določene “konkurenčne pomisleke”. Združitev pa na drugi strani podpirajo v HSE.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.