Slovenija
2580 ogledov

Župan jasen: Romi bodo dobili vodo, a pod temi pogoji

romsko naselje žabjak Jerca Božič Kranjec
Predstavniki Romov in vodstvo občine Ribnica so na današnjem sestanku govorili o zahtevah Romov iz romskih naselij Otavice in Goriča vas, da jim občina zagotovi vodo.

Dogovorili so se, da jim bo občina vodo napeljala, ko bodo Romi izpolnili določene obveznosti in se vključili v proces integracije, je po sestanku povedal župan Samo Pogorelc.

Po enem od sklepov današnjega sestanka bo Svet romske skupnosti RS skupaj z Romi iz treh ribniških romskih naselij do 5. septembra pripravil akcijski plan kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za vključevanje Romov v družbo. "Ko bo integracija stekla in jo bo mogoče čutiti tudi na terenu, pa bo tudi občina odigrala svojo vlogo," je dogovor opisal Pogorelc.

Otroci bodo morali hoditi v vrtec

Romi iz naselja Otavice bodo po županovih besedah morali podpisati dogovor, ki bo določal, kaj morajo sami izpolniti, med drugim, da bodo pošiljali otroke v vrtec in šolo, da bodo pospraviti naselje, da bodo določili mejo zemljišča, ki je v njihovi lasti, in poskrbeli, da se bodo zaposlili. "Potem bo možen tudi nek dogovor o pitni vodi," je dejal.

V proces integracije se bodo morali vključiti tudi Romi naselja Goriča vas. Za omenjeno naselje občina po županovih besedah ureja občinski prostorski načrt za njegovo legalizacijo. Ko bo to urejeno in ko se bodo tamkajšnji Romi vključili v integracijo, pa bo tudi občina opravila svoje in zagotovila vodo, je dejal. Med drugim se bodo morali Romi umakniti z zasebnih zemljišč, ki so jih nezakonito zasedli, je naštel Pogorelc.

Ob tem je še opozoril, da tamkajšnji Romi že skoraj desetletje ne plačujejo elektrike, saj so se priklopili na daljnovod, ki je v neposredni bližini naselja.

"Lahko rečem, da je bil današnji sestanek v teoriji uspešen, zdaj pa je na strani Romov, da teorijo spravijo v prakso," je dejal Pogorelc. Pri uresničevanju dogovora sicer pričakuje predvsem pomoč Zveze Romov Slovenije, na pobudo katere je bil sklican današnji sestanek.

Vsak naj izpolni svoj del obveznosti

Po besedah predsednika zveze Romov in tudi sveta romske skupnosti Jožeka Horvata Muca je svet na današnjem sestanku prevzel nekatere obveznosti, ki jih bo peljal v ribniških romskih naseljih. Pri tem se bodo osredotočili predvsem na to, da bodo otroci šli v vrtce in šole, da bodo stekli tudi drugi integracijski programi ter da bodo te tudi redno ocenjevali. "Pomembno je, da vsak izpolni svoj del obveznosti, potem bomo pa videli, kaj smo naredili," je dejal.

Veliko je po njegovi oceni odvisno od same romske skupnosti, kako bo sprejela današnji dogovor. "Kajti mi lahko sklenemo dogovore, lahko se pogovarjamo, ampak če ne bo prišlo do realizacije v samem naselju, potem se bomo morali pogovarjati še večkrat," je dejal. Zagotovil je, da bo svet romske skupnosti od zdaj več prisoten v Ribnici.

Predstavnik Romov iz naselja Otavice Amir Hudorovič je posredno zagotovil, da se bodo danes dogovorjenega držali.

Župan Pogorelc se je sicer v današnji izjavi po sestanku dotaknil še nekaterih mnenj, da Romom pravico do vode zagotavlja že sama ustava. Resda ustava pravi, da ima vsak pravico do pitne vode, vendar pa zakon določa, da se lahko vodo priključi samo na legalno zgrajene objekte, je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • alen04 16:41 28.avgust 2024.

    Cigan je cigan, pa lahko pišete tudi Rom pa je še vedno cigan, zajedavec, pijavka, plemenec.....vse z njimi dogovorjeno je enako dogovoru s Hrvatom. Mrtva črka na papirju.

  • Toma 16:28 28.avgust 2024.

    Saj ni 1. april!

  • david_1 16:01 28.avgust 2024.

    Končno so tudi na zvezi romov ugotovili, da podivjanih dolenjskih romov ne morejo več braniti. Pohvalno zveza romov.