Šport
94 ogledov

Eden največjih teniških igralcev tega tisočletja po Parizu v pokoj

Andy Murray Epa
Andy Murray je po OI napovedal teniško slovo.

Britanski teniški igralec Andy Murray je danes sporočil pričakovano odločitev, da se bo po poletnih olimpijskih igrah tekmovalno upokojil. Letošnji olimpijski turnir v Parizu bo njegov "zadnji v karieri", je po poročanju tujih tiskovnih agencij, med njimi nemške dpa in francoske AFP, napovedal Murray. Sedemintridesetletni Škot namerava v Parizu zaigrati med posamezniki in dvojicami, kar bodo njegove pete OI.

"Prispel sem v Pariz na svoj zadnji teniški turnir," je Murray zapisal na omrežju X. "Tekmovanje za ekipo Velike Britanije je bilo vedno del mojih daleč najbolj nepozabnih tednov v karieri in izjemno sem ponosen, da mi bo to uspelo še enkrat," je še dodal.

Škot je prvič nastopil na igrah v Pekingu leta 2008, ko je v prvem krogu izgubil proti Tajvancu Lu Yen-hsunu. Štiri leta pozneje je Murray razočaranje nad finalnim porazom v Wimbledonu proti Rogerju Federerju hitro pustil za seboj in na OI v Londonu 2012 premagal Švicarja za zlato kolajno. Britanec je nato postal prvi teniški igralec, ki je osvojil dva olimpijska naslova med posamezniki, ko je v finalu olimpijskega teniškega turnirja v Riu 2016 premagal Argentinca Juana Martina del Potra.

Leta 2012 je osvojil svoj prvi turnir za grand slam na OP ZDA, naslednje leto pa je postal prvi britanski zmagovalec Wimbledona po 77 letih. Škot, ki je Britance leta 2015 popeljal do zgodovinske zmage v Davisovem pokalu, je nato leta 2016 osvojil svojo drugo wimbledonsko krono ter tretji naslov na turnirjih za veliki slam.

Toda kronična poškodba kolka je močno zarezala v njegovo kariero in leta 2019 je potreboval kovinsko ploščico, ki so mu jo vstavili v sklep. S tem posegom je za nekaj let preložil odločitev o koncu kariere. Zadnjih nekaj let svoje kariere ni bil več fizično sposoben doseči ravni, zaradi katere je konec leta 2016 postal prvi teniški igralec sveta.

Andy Murray | Avtor: EPA EPA

Na začetku leta 2024 je med nenehnimi vprašanji, kako dolgo bo še igral, dejal, da namerava končati na neki točki poleti, vendar je bil nejasen glede natančnega datuma. Načrtoval je še zadnji nastop v Wimbledonu med posamezniki, a je sledilo novo razočaranje, potem ko je zaradi poškodbe hrbta na ogrevalnem tekmovanju v Queen'su prestal novo operacijo.

To ga je izločilo iz igre posameznikov na "sveti travi", vendar je vseeno zaigral v dvojicah z bratom Jamiejem Murrayom, s katerim sta utrpela poraz v prvem krogu ob slovesu z osrednjega igrišča. Od načrtovanega nastopa v mešanih dvojicah z Emmo Raducanu nato ni bilo nič zaradi poškodbe zapestja partnerke.

Na pariškem pesku bo v dvojicah zaigral z Danom Evansom. Uvodni krogi teniškega turnirja v Parizu se bodo na igrišču Roland Garrosa začeli 27. julija, turnirja bo konec 4. avgusta, od 2. avgusta dalje bodo igrali dvoboje za medalje. Na pariškem pesku je sicer med posamezniki posegel najvišje leta 2016, ko ga je v finalu zaustavil srbski as Novak Đoković. V konkurenci dvojic se je v Parizu doslej najdlje prebil do drugega kroga.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice