Šport > Euro 2024
1147 ogledov

Od Hitlerja do Mercedesa

Stuttgart stadion MHPArena Profimedia Stuttgart Arena je že pripravljena na sprejem slovenske in danske ekipe.
Nogometaši Slovenije se bodo proti Dancem merili na 91 let starem stadionu.

Prvo tekmo Eura 2024 bo Slovenija igrala v Stuttgartu. Tamkajšnji stadion, ki se sicer v komercialne namene imenuje MHPArena, bo v času evropskega prvenstva nosil ime Stuttgart Arena. Prva tekma turnirja, ki bo odigrana na tem objektu, bo obračun Slovenije in Danske, ki se bo začel v nedeljo ob 18. uri.

Stuttgart Arena lahko na mednarodnih tekmah sprejme 51.000 gledalcev. Načrte za stadion so naredili že konec 19. stoletja, a so ga odprli šele 23. julija 1933. Takrat so mu nadeli ime Adolf-Hitler-Kampfbahn, v čast tedaj svežemu nemškemu voditelju Adolfu Hitlerju.

To ime je objekt držal do konca druge svetovne vojne. Nato se je štiri leta imenoval Century Stadium, na njem so ekipe ameriških vojakov igrale bejzbol.

Med letoma 1949 in 1993 so ga poznali pod imenom Neckarstadion, naslednjih 15 let kot Gottlieb-Daimler-Stadion, do letos pa kot Mercedes-Benz Areno. Letos se je preimenoval v MHPAreno.

Stuttgart stadion MHPArena | Avtor: Profimedia Profimedia

Rekorden obisk so na objektu zabeležili 22. novembra 1950, ko se je na srečanju med Nemčijo in Švico zbralo 97.553 navijačev. Stadion je bil trikrat prenovljen in še dvakrat razširjen, nazadnje leta 2011. Gostil je že tekme evropskega prvenstva 1988 in svetovnih prvenstev 1974 in 2006.

Stadion je dom bundesligaša VfB Stuttgart, ki je v letošnji sezoni osvojil drugo mesto v elitni nemški ligi in se uvrstil v Ligo prvakov.

Dom znamenitih znamk

Stuttgart stadion MHPArena | Avtor: Profimedia Profimedia

Stuttgart, dom Mercedesa in Porscheja, bo sicer gostil pet tekem zaključnega turnirja. Poleg tekme Slovenija - Danska še obračune Nemčija - Madžarska (19. junij), Škotska - Madžarska (23. junij), Ukrajina - Belgija (26. junij) in še eno tekmo četrtfinala (5. julij).

Stuttgart, ki leži ob reki Neckar, je glavno mesto nemške zvezne dežele Baden-Würtemberg in ima okoli 600.00 stalnih prebivalcev, k širšemu mestnemu območju pa spadajo še Esslingen am Neckar, Ludwigsburg, Reutlingen, Tübingen, Heilbronn, Pforzheim in druga naselja. Na celotnem metropolitanskem območju živi okoli 2,7 milijona ljudi.

Stuttgart stadion MHPArena | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:03 15.junij 2024.

    Malo pogosto tule omenjate naciste in podobno gamad....

Sorodne novice