Šport > Euro 2024
41793 ogledov

"To je temna stran Eura, obstaja sum tajnih dogovorov"

madžarska Epa Madžarska je kljub zmagi na zadnji tekmi skupinskega dela obstala pred vrati osmine finala.
Nad Evropsko nogometno zvezo (Uefa) se zgrinjajo nove kritike na račun tekmovalnega formata in drugih pomanjkljivosti Eura 2024.

Nemški Kicker je v svoji najnovejši kolumni izpod peresa urednika Jörna Petersena izpostavil "temno plat evropskega nogometnega prvenstva" in krovno evropsko zvezo pozval k razširitvi turnirja na 32 ekip.

Format tekmovanja, na katerem se za evropsko krono poteguje 24 reprezentanc, je bil na letošnjem prvenstvu že deležen kritik, ob tem pa je bilo kar nekaj črnila prelitega prav na račun slovenske izbrane vrste, k si je napredovanje v izločilne boje priigrala s točko manj kot Ukrajina, ki je nastope končala v skupinskem delu. 

Dončić Euro 2024 Šport Dončić poslal sporočilo slovenskim nogometašem EURO2024 Burna razprava Šport Slovenija v središču polemike: "Ne bi smeli napredovati"

Tokrat se je v središču pozornosti znašla madžarska reprezentanca, ki je s prvenstva dokončno izpadla šele po sredinemu remiju med Romunijo in Slovaško (1:1). Slednja je z osvojeno točko na lestvici tretjeuvrščenih ekip preskočila Madžarsko in Slovenijo ter si tako zagotovila preboj v osmino finala. 

Ker pa je Madžarska zadnjo tekmo rednega dela odigrala že v nedeljo, sta tako Romunija kot Slovaška vnaprej vedeli, da jima za napredovanje zadošča že remi. Po mnenju Kickerja takšne nepravične okoliščine ustvarjajo idealno podlago za tajne dogovore med reprezentancami ter mečejo senco dvoma na legitimnost samega tekmovanja.

"Madžarska je za izpad izvedele šele tri dni (!) po zadnji odigrani tekmi, medtem ko so obračun Slovaške in Romunije obkrožali sumi o dogovarjanju," so opozorili pri Kickerju.

"Če v izločilne boje napredujejo štiri od šestih tretjeuvrščenih ekip, ki pa odločilnih tekem ne morejo igrati v istem terminu, začne integriteta tekmovanja hitro pešati."

Hrvaška : Španija Nov šok za Hrvaško Šport Hrvati po izpadu z Eura še z rekordno kaznijo

Še bolj nepošteno, tako Kicker, je, da se nekatere drugouvrščene ekipe v osmini finala križajo z drugouvrščeni, nekatere pa s prvouvrščenimi, za povrhu pa se bodo nekatere zmagovalke skupin za preboj v četrtfinale merile s tretjeuvrščenimi reprezentancami, kar je po oceni nemških novinarjev za "nepravično" in "težko razumljivo".

Kar zadeva rešitev, se Kicker nagiba k predlogu nekdanjega nemškega reprezentantaa in športnega kolumnista Andreasa Möllerja, ki se zavzema za širitev na 32 ekip. Tako bi v predtekmovalnem delu spremljali osem skupin s po štirimi ekipami, v izločilne boje pa bi napredovali samo najboljši dve reprezentanci na lestvici.

Italija Euro 2024 Euro 2024 Šport Danes začetek izločilnih bojev na nogometnem EP

Gre za format tekmovanja, kakršnega smo leta 1998 prvič spremljali na svetovnem prvenstvu, kjer pa bo po odločitvi Mednarodne nogometne zveze (Fifa) že leta 2026 prostora za 48 ekip.

"Zato nas ob misli na SP 2026 že boli glava. Prvič bo namesto 32 igralo kar 48 ekip, napredovalo pa bo kar osem od 12 tretjeuvrščenih reprezentanc. Za prikaz možnih parov v prvem krogu izločilnih bojev, kar bo, samo mimogrede, šestnajstina finala, bomo potrebovali zelo dolgo mizo," še dodajajo pri Kickerju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:27 29.junij 2024.

    Novinar Kickerja bluzi, nekateri mediji pa očitno kot papige ponavljajo ne, da bi preverili dejansko stanje!? Ključ izpada Madžarov je bila zmaga Gruzije nad Portugalci!!! To je bil edini način, da Gruzija prehiti Madžare in napreduje, Portugalci pa za tekmeca ...prikaži več dobijo Slovenijo! Torej je tudi tu šlo za obojestranski interes!!! Kar se polemike skupine E tiče je le ena opcija za Madžare, če bi namesto remijev, 2 ekipi doživeli hud poraz in s 3 točkami končale s slabšo gol razliko od madžarskih -3!

  • miho 16:12 29.junij 2024.

    Naslednjič naj nastopijo reprezentance vseh evropskih držav in vsaka igra z vsako. Bo še najbolj pošteno. Zmagovalec je nato finalist.