Šport > Kolesarstvo
5845 ogledov

Ubežnik z napadalno vožnjo slekel Rogliča, razlika ni majhna

Primož Roglič Epa
Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansrgrohe) ni več vodilni kolesar v skupni razvrstitvi dirke po Španiji.

Avstralski kolesar Ben O'Connor (Decathlon–AG2R La Mondiale) je s pogumno vožnjo v šesti etapi izkoristil pripravljenost ekipe Primoža Rogliča (Red Bull-Bora-Hansgrohe), da odda rdečo majico vodilnega kolesarja na dirki.

28-letnik Avstralec si je z dominatno zmago privozil lepo prednost v skupni razvrstitvi, pred Rogličem ima zdaj štiri minute in 51 sekund zaloge, še osem sekund več zaostaja Joao Almeida (UAE Team Emirates).

O'Connor je bil na trasi od Jereza do Yunquere (185,5 km) najboljši po napadu iz ubežne skupine in si privozil rdečo majico. Pred tem jo je nosil Roglič, ki je tokrat zaostal 6:31 minute.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Če se je želel 34-letni Kisovčan znebiti majice vodilnega in s tem prihraniti nekaj dodatnih obveznosti na vroči Vuelti, je to v šesti etapi vsekakor dosegel. Toda zdaj je rdečo majico prevzel očitno na španskih cestah zelo močni O'Connor, ki je ob napadalni vožnji vzel ogromno časa v primerjavi z glavnino.

Ciljno črto etape s 4000 višinskimi metri je 28-letni Avstralec za jubilejno deseto zmago v karieri prečkal kar 4:33 minute pred Italijanom Marcom Frigom (Israel-Premier Tech) in 5:12 pred Nemcem Florianom Lipowitzem (Red Bull-BORA-hansgrohe). Roglič je na 24. mestu skupaj s skupino najboljših v cilj prišel kar 6:31 minute za Avstralcem.

Ben O'Connor | Avtor: Profimedia Profimedia
S tem je O'Connor, četrtouvrščeni na letošnjem Giru, pridobil ogromno časa proti ostalim favoritom v seštevku, potem ko je pred današnjim dnem po manjši krizi v četrti etapi zaostajal 1:56 minute za Rogličem. Za nameček pa je postal 111. kolesar v zgodovini z etapnimi zmagami na vseh treh tritedenskih pentljah.

Etapo, ki se je v nevtralnem delu začela kar v trgovinskem središču v Jerezu, so zaznamovali predvsem pobegi. Glede na prvotnih 32 kolesarjev v ospredju je trajalo zelo dolgo, preden je bila glavnina zadovoljna s trinajsterico na čelu karavane. Med njimi je bil najbolje uvrščen prav član Rogličeve ekipe Lipowitz, a je bil tudi O'Connor blizu.

Ta je sprva napadel iz skupine 13 ubežnikov, nato pa je za sabo pustil še zadnjega, ki mu je nekaj časa še sledil in se odpeljal veliki zmagi naproti. Tudi lov ekip UAE team Emirates, Bahrain Victorious, Movistar ter Red Bull-BORA hansgrohe pa ni obrodil sadov. Še več, proti Avstralcu so izgubljali tudi v zadnjem delu trase, ko je bil v ospredju bolj ali manj osamljen.

"Res sem se počutil, kot bi bil v svojem svetu. Ko je skupina 32 kolesarjev pobegnila, sem bil razočaran, saj sem mislil, da je lepa priložnost splavala po vodi. Toda kasneje, ko je bila dirka spet odprta, sem zgrabil priložnost. Dal sem vse od sebe in od samega začetka verjel, da mi lahko uspe. Užival sem v vsakem trenutku na cesti. Danes je bilo manj vroče, nikakor ni bilo 42 stopinj. Užival sem, lepo je bilo dirkati. Pogledal sem seznam zmagovalcev etap na vseh tritedenskih dirkah in ponosen sem, da sem zdaj na njem ob vseh teh velikih imenih. Obenem pa imam še rdečo majico, kar se ne zgodi ravno vsak dan. Mogoče [bom dolgo časa v skupnem vodstvu], mogoče pa tudi ne. Odvisno, kako se bom počutil v zahtevnih etapah. Vsekakor pa je to lepa priložnost in užival bom v vsakem trenutku v rdečem. To je kar 'kul' občutek."

Ben O'Connor 

V petek bo na vrsti malce razgibana sedma etapa od Archidone do Cordobe (180,2 km). Kolesarje čaka zgolj en kategoriziran vzpon Alto del 14 % (7,4 km/5,6 %), ki ga bodo prečkali dobrih 25 km pred ciljem. Tam bodo na voljo tudi bonifikacijske sekunde.

* Izidi, 6. etapa, Jerez - Yunquera (185,5 km):
  1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)                4:28:12
  2. Marco Frigo (Ita/Israel-Premier Tech)             + 4:33
  3. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      5:12
  4. Clement Berthet (Fra/Decathlo AG2R)             isti čas
  5. Cristian Rodriguez (Špa/Arkea-B&B Hotels)
  6. Gijs Leemreize (Niz/DSM-firmenich PostNL)
  7. Mauri Vansevenant (Bel/Soudal Quick-Step)           5:35
  8. Urko Berrade (Špa/Kern Pharma)                      6:02
  9. Isaac Del Toro (Meh/UAE Team Emirates)              6:31
 10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                  isti čas
...
 24. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)     isti čas
...

- skupni vrstni red (6/21):
  1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               23:28:28
  2. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)       + 4:51
  3. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                4:59
  4. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      5:18
  5. Enric Mas (Špa/Movistar)                            5:23
  6. Cristian Rodriguez (Špa/Arkea-B&B Hotels)           5:26
  7. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorious)             5:29
  8. Lennert Van Eetvelt (Bel/Lotto Dstny)               5:32
  9. Felix Gall (Avt/Decathlon AG2R)                     5:38
 10. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   5:49
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Grunf 21:26 22.avgust 2024.

    Ne spomnim se, kdaj je nazadnje na katerikoli tritedenski dirki kdo od kolesarjev, ki je vsaj v širšem krogu za končno zmago, ostale favorite potolkel za šest minut. Popolnoma nepričakovano prav bedna predstava Rogliča in njegove ekipe pa tudi ostalih ...prikaži več "favoriziranih ekip. O'Connor je namreč zelo dober kolesar, tudi v klanec. Letos je bil četrti na Giru pa enkrat prej tudi na Touru. In kot, da to še ni dovolj, Roglič po tekmi izjavi, da je ekipa opravila odlično delo. Razočaranje na celi fronti.

Sorodne novice