Šport > Kolesarstvo
90449 ogledov

Oglasil se je fotograf, ki je blokiral Pogačarja, to sporoča Tadeju

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard Profimedia
Po velikem incidentu je svoje videnje dogodka podal tudi nespretni fotograf, ki je bil suspendiran za 15. etapo Toura.

Kolesarski svet se še naprej zgraža nad incidentom s 14. etape letošnje dirke po Franciji, ko sta se oba najboljša kolesarja dirke, naš Tadej Pogačar in njegov veliki rival Jonas Vingegaard, med vzponom na Joux Plane v borbi za rumeno majico prebijala skozi množice navijačev in je naš junak dobrih 500 metrov pred ciljem sprožil silovit napad, katerega pa sta uničila dva nespretna motorista, ki se obema protagonistoma v vrvežu navijačev nista uspela pravočasno umakniti.

Pogačarjev napad je splaval po vodi, Danec pa ga je čez nekaj sekund še presenetil z napadom, s katerim je pobral bonifikacijske sekunde na vrhu vzpona, katere bi sicer vsaj po do sedaj videnem zelo verjetno pripadle Slovencu.

Oba motorista s svojima potnikoma, fotografom L'Equipa in snemalcem za francosko televizijo, sta bila suspendirana za 15. etapo dirke, vsi štirje pa bodo morali plačati kazen 500 švicarskih frankov, so po etapi sporočili komisarji, ki so omenjeno četverico obtožili "kršitve prometnih predpisov in pravil za vozila na dirki - neupoštevanja navodil za medije pred sprintom za bonusne sekunde na Joux Plane." Komisarji so sicer zaradi povsem drugega incidenta po etapi kaznovali tudi Vingegaarda.

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Jonas si je tako z zmago v sprintu na vrhu vzpona privozil dodatne tri bonifikacijske sekunde odbitka v primerjavi s Pogačarjem, ki je nato Dancu vrnil udarec na ciljni črti, ko ga je premagal v sprintu za drugo mesto, s čimer je pridobil nazaj dve bonifikacijski sekundi. Tako je prvi dan v Alpah glede na Vingegaarda izgubil dodatno sekundo, s čimer njegov zaostanek pred 15. etapo znaša točno deset sekund. A čeprav so mu motoristi uničili priložnost, da bi še nekoli oklestil Jonasovo prednost, Pogačar po etapi ni želel posvečati prevelike pozornosti incidentu. Nekoliko drugače so celotno zadevo sprejeli pri UAE Team Emirates.

Po etapi pa se je oglasil tudi eden tragičnih junakov sobotne preizkušnje, nespretni fotograf L'Equipa Bernard Papon, ki je podal svoje videnje dogodkov. "Ko sem videl, da je Pogačar napadel, sem informacijo posredoval svojemu vozniku, ki mi je povedal, da preprosto ne more speljati. Ko je Pogačar prispel do nas, smo se znašli v zelo zapleteni situaciji. Gneča gledalcev je bila tako gosta, da smo morali v trenutku sprejeti odločitev, ali prekinemo kolesarjev napad, ali pa zapeljemo v gnečo in poškodujemo ljudi," je pojasnil Papon, ki pa je vseeno priznal krivdo in se Pogačarju tudi opravičil, saj se zaveda, da do takšne situacije sploh ne bi smelo priti.

"Ne bom se poizkušal izgovoriti iz situacije za katero ni izgovora. Ne bi se smeli najti v takšni situaciji. Moral bi zahtevati od svojega voznika, da bi speljal hitreje ter predvsem dosti prej. Naslednjič bomo pravi čas speljali in pač žrtvovali fotografijo, ki sem jo želel narediti. Pravila obstajajo ravno zaradi takšnih situacij. Naredili smo napako in zelo mi je žal za Tadeja Pogačarja ter tudi celoten spektakel," se je s pepelom posipal Papon.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • res.no 08:43 18.julij 2023.

    kriv je organizator, ki je pustil gledalce na cesto, ki so jo cisto blokirali in ovirali tudi kolesarja... mi je oa absurdno da se zdaj zaradi te 1 sekunde dela taksne, lani ko pa je motorist soravil bqlo na cesto ...prikaži več zaradi slampaste in nevarne voznje in potem s tem povzrocil padec, poskodbe. ele skupine kolesarjev, pa ni bilo ne duha ne sluha o kaksni obtozbi s strani organizatorja, kaj sele kazni... pa so kolesarji nastradali z zdravjem in odstopi... absurd.. se zdi, da ima pogacar privilegije

  • www 08:25 17.julij 2023.

    Kaksen tragicni junak??? KRIVEC!

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 20:19 16.julij 2023.

    z rolbo ne s plugom, bi blo bolj poučno za naprej?

Sorodne novice