Šport > Kolesarstvo
1171 ogledov

Pogačarju tu še ni uspelo ugnati Rogliča, nov spopad v soboto

Tadej Pogačar Profimedia Tadej Pogačar.
Tadej Pogačar se bo v mavričasti majici najprej meril proti Primožu Rogliču in Remcu Evenepoelu.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) se bo prvič v mavričasti majici svetovnega prvaka predstavil v soboto na dirki po Emiliji. Na razgibani trasi s slovitim vzponom na San Luco se bo 26-letnik med drugim pomeril tudi z rojakom in nespornim kraljem te preizkušnje Primožem Rogličem ter Belgijcem Remcom Evenepoelom.

Tokrat 215,3 km dolga trasa med Vignolo in San Luco se bo začela ob 11.15 in končala dobrih pet ur kasneje. Kolesarje v prvem delu čaka nekaj daljših klancev, a odločitev bo kot vselej padla na krožni trasi po Bologni oziroma v štirih krogih po prihodu v mesto pod San Luco (1,8 km/10,8 %).

Sloviti klanec v Bologni so letos odpeljali tudi na dirki po Franciji, a zgolj enkrat. Tokrat ga bodo petkrat, nesporni kralj zadnjih let tam pa je Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe). Štiriintridesetletni Zasavec je tam zmagal trikrat (2019, 2021, 2023), večkrat je slavil le Costante Girardengo, in sicer petkrat med letoma 1918 in 1925.

Roglič je lani v sprintu navkreber prepričljivo ugnal drugouvrščenega Pogačarja, ki je v dosedanjih treh poskusih na tej dirki vselej ostal praznih rok. Dvakrat zapovrstjo je bil drugi, leta 2021 pa preizkušnje zaradi težav z zdravjem ni končal.

Tokrat na dirko po Emiliji prihaja poln samozavesti ter v mavričasti majici, ki si jo je želel vrsto let. "Ta del leta mi je vselej zelo pri srcu, zdaj pa bo ta občutek z mavričasto majico še bolj poseben," je v izjavi za svoje moštvo dejal Pogačar.

"Kar se je zgodilo v Zürichu, predstavlja uresničitev mojih sanj. Karkoli se bo zgodilo od tu naprej, bo le bonus. Glede na sezono, ki jo imamo za sabo z ekipo, bomo seveda pritiskali do zadnje dirke in skušali obdobje končati na vrhuncu. Konec sezone z italijanskimi klasikami je res lep, prinaša zanimivo dirkanje in skušali se bomo kar najbolje odrezati," je še dodal prvi kolesar svetovne lestvice.

Močna konkurenca

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Konkurenca bo v okolici Bologne zelo močna. Ob Pogačarju in Rogliču so na startni listi tudi Evenepoel (Soudal Quick-Step), Španec Enric Mas (Movistar), ki je pred dvema letoma Pogačarja na San Luco ugnal za 11 sekund, Irec Ben Healy (EF Education-EasyPost), Kanadčan Michael Woods (Israel-Premier Tech), Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Američan Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike) in še številni drugi.

Velika večina kolesarjev se bo po dirki po Emiliji podala v Varese, kjer bo v torek na vrsti preizkušnja po treh dolinah Vareseja, 12. oktobra pa sledi še vrhunec italijanskih enodnevnih klasik z dirko po Lombardiji.

Na spomeniku odpadajočega listja je Pogačar slavil v zadnjih treh sezonah, z morebitno četrto zmago zapovrstjo pa bi se v tem pogledu izenačil s slovitim domačinom Faustom Coppijem. Ta je slavil v letih 1946, 1947, 1948 in 1949, rekordno peto zmago pa je vknjižil pet let kasneje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice