Šport > Kolesarstvo
5866 ogledov

Selektor o neizboru Žigartove, ta ne želi dirkati nekje, kjer jo podcenjujejo

Urška Žigart Profimedia
Selektor Gorazd Penko o svojem izboru.

V Sloveniji je precej prahu dvignil neizbor aktualne slovenske prvakinje v kronometru in tudi v cestni vožnji Urške Žigart. Ta je izrazila svoje razočaranje na socialnem omrežju Instagram, podprl pa jo je tudi njen partner Tadej Pogačar.

Kasneje so se oglasili tudi pri Kolesarski zvezi Slovenije in poudarili, da je odločitev v rokah selektorja: "Na kolesarski zvezi zagotovo želimo, da bi Slovenijo na OI zastopali trenutno naši najboljši tekmovalki, je pa končna odločitev na strani selektorja."

Selektor Gorazd Penko je za televizijo Slovenija povedal, zakaj se je odločil za Urško Pintar in Eugenijo Bujak, na olimpijskih igrah lahko nastopita le dve Slovenki.

"Naštel bom čisto objektivne razloge: lani se je podeljevala kvota nacionalnim panožnim zvezam v kolesarstvu in Urška Pintar je dosegla najvišje število točk, na mednarodni lestvici je bila tudi najvišje postavljena. Čeprav vemo, da tekmuje s klubom, ki nima prav veliko možnosti za dirke in veliko sredstev. Drugo, kronometrsko kvoto, si je privozila Eugenia Bujak, ki sem jo odlično pripravil na kronometrsko preizkušnjo na SP. Dosegla je 12. mesto, česar niti slučajno nisem pričakoval. Takrat so se postavile kvote za letošnje OI," je dejalPenko.

Urša Pintar, Urška Žigart, Eugenia Bujak | Avtor: Profimedia Profimedia

Žigartova se je po dvignjenem prahu sicer še enkrat oglasila na Instagramu: "Nisem pričakovala, da bo to tako odmevalo, s to odločitvijo sem se sicer sprijaznila že pred nekaj časa. Nimam namena, da bi izsilila svoj nastop na olimpijskih igrah! Še zlasti, ker si ne želim dirkati nekje, kjer me ne cenijo in nočem biti obkrožena z ljudmi, ki me podcenjujejo. Si pa zaslužim, da povem svoje mnenje in nestrinjanje z izborom ter opozoriti na to, da pri tem izboru ne obstaja objektiven kriterij."

Žigart (Liv AlUla Jayco)  je še dodala, da je osredotočena na Giro, kjer je po treh etapah trenutno uvrščena na skupno 21. mesto, za vodilno Eliso Longo Borghini (Lidl-Trek) zaostaja tri minute in 14 sekund.

Komentarjev 5
  • libris5555 20:04 10.julij 2024.

    Ta je pa dobra, državne prvakinje ti vrli možje ne pošljejo na olimpijado? Nezaslišano!

  • Pierre 12:32 10.julij 2024.

    Nič novega, Slovenci sposobne jebemo v glavo, so moteč element!!

Sorodne novice