Šport > Kolesarstvo
1581 ogledov

"Prost dan" za Pogačarja in Rogliča, veliki favorit končno upravičil svoj status

Jasper Philipsen Profimedia
Philipsen zmagovalec desete etape Toura, Pogačar še naprej v rumenem, Roglič na četrtem mestu v skupnem seštevku.

Potem ko so si favoriti za skupni seštevek na 187,3 kilometrih od Orleansa do Saint-Amand-Montronda lahko privoščili še en dan počitka po ponedeljkovem prostem dnevu, so se na koncu povsem ravninske in precej nepretresljive 10. etape letošnje dirke po Franciji za etapno zmago med seboj udarili najboljši sprinterji.

Izjemno delo svojega moštvenega kolega Mathieua van der Poela, ki mu je pripravil odlično pozicijo za zaključni sprint, je na koncu kronal Belgijec Jasper Philipsen (oba Alpecin-Deceuninck), ki je bil močnejši od nosilca zelene majice Eritrejca Biniama Girmaya (Intermarche-Wanty) in Nemca Pascala Ackermanna (Israel-Premier Tech).

Jasper Philipsen | Avtor: Profimedia Profimedia

V času zmagovalca so končali tudi vsi favoriti za skupni seštevek, tako da ostaja vrstni red v boju za rumeno majico še naprej nespremenjen. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki je danes etapo končal na 29. mestu, ima še vedno 33 sekund prednosti pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-QuickStep) ter minuto in 15 sekund pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike). Na četrtem mestu z zaostankom minute in 36 sekund ostaja Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe), ki je bil danes 40.

"Zagotovo ni lahko sesti na kolo po prostem dnevu. Če bi bila danes na sporedu zahtevnejša etapa, bi v ponedeljek kolesarili nekoliko bolj aktivno, da bi aktivirali noge. Na srečo pa je bila danes na sporedu enostavna in ravninska etapa. Zato smo se lahko malce spočili, a vseeno hitro prišli v ritem," je organizatorjem Toura povedal Pogačar.

V etapi, ki bi lahko bila nevarna zaradi vetra, tega ni bilo dovolj, je pojasnil 25-letnik s Klanca pri Komendi: "Danes ni bilo dovolj vetra. Moralo bi ga biti več, glede na to, kje se nahajamo. Ampak je kar v redu tako. Ešaloni so sicer nekaj zelo atraktivnega za spektakel po televiziji, a če nisi v prvi skupini, ni ravno lepo."

Tadej Pogačar in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Etapa po dnevu počitka se je začela precej mirno in prvih 50 kilometrov je bilo naravnost "počitniških", brez pravih napadov ter ob precej nizki povprečni hitrosti. Šele nato smo videli nekaj akcije, ko so se v napad podali trije Belgijci - Harm Vanhoucke, Maxim Van Gils (oba Lotto Dstny) in Kobe Goossens (Intermarche-Wanty).

Van Gils je prvi obupal, medtem ko sta druga dva vztrajala vsaj do letečega cilja, preden sta tudi onadva obupala. Prav leteči cilj je bil tudi edini razburljivi trenutek dirke pred samim razpletom, saj so se za preostale točke prvič v dnevu udarili najboljši sprinterji dirke. Philipsen, drugi v seštevku za zeleno majico, je osvojil tretje mesto za obema ubežnikoma, medtem ko se je nosilec zelene majice Girmay moral zadovoljiti s četrtim mestom.

Oba omenjena sprinterja sta bila prepričljivo najmočnejša tudi v samem zaključku etape, ko je Philipsen prvič na dirki upravičil status najhitrejšega sprinterja na svetu in svoji ekipi privozil prvo etapno zmago na letošnjem Touru. Za Philipsena je to sicer 47. zmaga v karieri in sedma na dirki po Franciji. Lani je dobil štiri etape, leta 2022 pa dve.

Jasper Philipsen | Avtor: Profimedia Profimedia

"Lahko bi rekli, da nam je kar odleglo. Za nas je bil prvi, neskončno dolg teden neuspešen. Imeli smo tudi nekaj nesreče, a zdaj smo veseli, da smo lahko prikazali moč ekipe. Dobili smo to, po kar smo prišli," je za organizatorje Toura dejal v zadnjih letih najboljši sprinter na Touru.

"Vsi rastemo skupaj skozi ta Tour. Vsi smo zdravi in v dobri formi. Vesel sem, da smo dobro začeli drugi teden, a čaka nas še nekaj lepih etap. Po petih sprinterskih etapah brez zmage smo bili že nekoliko nestrpni, a končno nam je uspelo. Vsi v ekipi smo verjeli in se zanašali na naše dobre lastnosti," je še dodal Philipsen.

Od ostalih Slovencev so Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla) opravljali vloge pomočnikov. Ob koncu je imel največ dela Mezgec, ki je skušal pripraviti teren za Nizozemca Dylana Groenewegna, a sta pred zadnjo ravnino izgubila stik. Groenewegen je na koncu zasedel deveto mesto.

V sredo bo na vrsti zahtevna etapa od Evaux-les-Bainsa do Le Liorana. Dolga bo kar 211 km, kolesarji pa bodo morali premagati kar 4350 višinskih metrov.

 

* Izidi, 10. etapa, Orleans - Saint-Amand-Montrond (187,3 km):
  1. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Deceuninck)        4:20:06
  2. Biniam Girmay (Eri/Intermache-Wanty)            isti čas
  3. Pascal Ackermann (Nem/Israel-Premier Tech)
  4. Wout Van Aert (Bel/Visma-Lease a Bike)
  5. Fernando Gaviria (Kol/Movistar)
  6. Sam Bennett (Irs/Decathlon AG2r La Mondiale)
  7. John Degenkolb (Nem/DSM-firmenich PostNL)
  8. Phil Bauhaus (Nem/Bahrain-Victorious)
  9. Dylan Groenewegen (Niz/Jayco-AlUla)
 10. Axel Zingle (Fra/Cofidis)
...
 29. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           isti čas
 40. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)
140. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                     + 0:43
152. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              1:16
168. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)                1:52
...

- skupni vrstni red (10/21):
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           40:02:48
  2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal Quick-Step)           + 0:33
  3. Jonas Vingegaard (Dan/Visma-Lease a Bike)           1:15
  4. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)         1:36
  5. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                  2:16
  6. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                2:17
  7. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             2:31
  8. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 3:35
  9. Derek Gee (Kan/Israel-Premier Tech)                 4:02
 10. Matteo Jorgenson (ZDA/Visma-Lease a Bike)           4:03
...
 81. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)             1:06:35
109. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                    1:19:19
122. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)           1:25:08
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice