Šport > Kolesarstvo
12107 ogledov

To danes čaka kolesarje, Roglič in Pogačar z eno samo željo

Tadej Pogačar in Primož Roglič Profimedia
Na šesti etapi letošnje dirke po Franciji pričakujemo še tretji obračun sprinterjev, medtem ko si favoriti za skupni seštevek želijo čim bolj mirne etape pred ključnim kronometrom.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je z izjemno predstavo na četrti in prvi letošnji gorski etapi dirke po Franciji prevzel rumeno majico in ima 45 sekund prednosti pred Remcom Evenepoelom (Soudal-QuickStep) in 50 pred Jonasom Vingegaardom (Vism-Lease a Bike), zelo visoko na petem mestu pa je z minuto in 14 sekundami zaostanka tudi drugi Slovenec Primož Roglič (Red Bull-Bora-hansgrohe).

Kolesarski navdušenci že z nestrpnostjo pričakujejo petkov 25,3-kilometrski kronometer, ki bi lahko skupni seštevek postavil popolnoma na glavo, a še pred tem čaka kolesarje šesta 163,5 kilometrov dolga etapa od Mâcona do Dijona, ki velja za najpoložnejšo etapo do tega trenutka dirke. Kolesarji se bodo še vedno povzpeli za približno 1.000 višinskih metrov, a gre za precej položne hribčke, brez pravih vzponov. Sprint glavnine za etapno zmago na ulicah Dijona se zdi skorajda zagotovljen.

Trasa 6. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Deset kilometrov po začetku etape bo kolesarje sicer pričakal en rahel vzpon na Col du Bois Clar (4. kategorije, 1,6 km, 6 %), kjer bo podeljena edina točka za pikčasto majico za najboljšega hribolazca. To pa je to, kar se tiče vzpenjanja na šesti etapi letošnjega Toura. Sledi skorajda povsem ravninska pot skozi Burgundijo do neizbežnega množičnega sprinta v Dijonu, kjer bo zadnjih 800 metrov etape povsem ravnih, brez kakršnihkoli zavojev.

Na letošnji dirki po Franciji sta se dve etapi končali s sprintom glavnine in obakrat smo bili priča prijetnemu presenečenju. Potem ko je prišlo v zadnjih metrih do množičnega padca, ki je iz igre izločil številne favorite, je prvi sprint letošnjega Toura dobil Biniam Girmay (Intermarche-Wanty), ki je v kaotičnem zaključku premagal Fernanda Gavirio (Movistar) in Arnauda de Lieja (Lotto Dstny). Na drugem letošnjem sprintu pa je kolesarsko zgodovino spisal veliki Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) ki je dobil še rekordno 35. etapo na dirki po Franciji, potem ko je bil močnejši od Jasperja Philipsena (Alpecin-Deceuninck) in Alexandra Kristoffa (Uno-X Mobility).

Trasa 6. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage
Vsi omenjeni spirnterji tudi tokrat veljajo za glavne favorite za etapno zmago, a ne smemo pozabiti, da gre za dirko po Franciji, največjo kolesarsko dirko na svetu. Na dirki so tako prisotni najboljši sprinterji sveta in krog favoritov je tako resnično širok. Poleg omenjene šesterice, ki je tvorila najboljšo trojico na prejšnjih dveh sprintih, ne smemo pozabiti na Dylana Groenewegna (Jayco-AlUla), Sama Bannetta (Decathlon AG2R La Mondiale), Fabia Jakobsna (dsm-firmenich), Phila Bauhausa (Bahrain Victoirous) ter Madsa Pedersna (Lidl-Trek), ki je sicer pri visoki hitrosti grdo padel v zaključku pete etape.

Prizorišče starta Mâcon bo sicer sedmič v zgodovini gostil dirko po Franciji, nazadje pa ga je francoska pentlja obiskala leta 2019, ko je ciljno črto v Saint-Etiennu z vsega sedmimi sekundami prednosti pred Thibautom Pinotom in Julianom Alaphilippom prečkal specialist za pobege Thomas de Gendt.

Prav tako je dirka po Franciji v preteklosti že obiskala Dijon, ki je svoj zadnji cilj etape Toura gostil leta 1997, ko smo bili priča izjemno kontroverzni etapi. Bart Voskamp je namreč v sprintu dvojice premagal Jana Heppnerja, a sta bila po koncu oba diskvalificirana, etapna zmaga pa je tako pripadla zmagovalcu sprinta glavnine Mariu Traversoniju, ki je slavil največjo zmago svoje kariere.

Seveda si želimo, da bi se tokratna etapa zaključila brez podobnih incidentov, kot si zagotovo želita tudi oba slovenska favorita za skupni seštevek, Pogačar in Roglič, ki si pred ključnim kronometrom želita zgolj v miru brez pretresov končati etapo. Drugače bo seveda za preostale tri Slovence na dirki. Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) bo moral paziti, da se nič ne zgodi kapetanu ekipe Vingegaardu, medtem ko bosta Luka Mazgec (Jayco-AlUla) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious) tokrat v službi svojih dveh sprinterjev, Groenewegna in Bauhausa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice