Šport > Kolesarstvo
5719 ogledov

Bivši zmagovalec Toura ocenil možnosti Vingegaarda in Pogačarja

Vingegaard Pogačar Epa
Zmagovalec dirke po Franciji iz leta 1997 je podal svoje mnenje o favoritih tokratnega Toura.

S prvo etapo od Firenc do Riminija se bo jutri v Italiji začela letošnja dirka po Franciji. Francosko pentljo sta sicer v zadnjih letih zaznamovala Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard. Slednji je dobil zadnji dve preizkušnji, Slovenec pa je bil najboljši v letih 2020 in 2021. Danec po padcu na začetku aprila, ko si je na dirki po Baskiji zlomil ključnico, nekaj reber in utrpel predrta pljuča, ni tekmoval.

"Menim, da se Vingegaard po tako dolgi odsotnosti ne bo uspel potegovati za skupno zmago," je za Eurosport izjavil zmagovalec Toura iz leta 1997 Jan Ullrich. "Njegovo moštvo je ves čas ponavljalo, da se bo na startu pojavil le v primeru, da bo v dobri formi, a mislim, da ne bo konkurenčen za skupno zmago. Kljub temu se lahko zgodi, da bo imel dobro dirko."

Ullrich, ki je ob zmagi na Touru slavil tudi na Vuelti (1999) ter na olimpijskih igrah v Sydneyju osvojil zlato in srebro, je v vlogo prvega favorita tako postavil Pogačarja, nekaj možnosti za skupni uspeh pa pripisuje tudi Primožu Rogliču: "Roglič je v zadnjem času pokazal, da je v dobri formi, opravil pa je tudi višinske priprave. Obstaja možnost."

"Pogačar se zaveda, da je Tour de France težaven še zlasti v zadnjem tednu, zato bo moral biti nekoliko previden. A ob tem, ko se Vingegaard vrača po poškodbi, je dvojček Giro-Tour vsekakor uresničljiv," pravi Nemec, Pogačar je letos namreč že osvojil dirko po Italiji.

"V kolesarstvo prinaša nekakšno lahkotnost, nasmehe, vedno je dobre volje. Napada v trenutkih, ko to nihče ne pričakuje, predvsem pa si želi eno - dirkati. Ko sem ga nekoč vprašal, kje v Monte Carlu je prijetno prebiti večer, tam namreč živi, mi je odvrnil, da tega ne ve, saj je vedno na kolesu, ko se nahaja v kneževini," je še izjavil Ullrich.

Jan Ullrich | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ta fant si želi le voziti kolo, na njem uživa. Zame je Eddy Merckx našega časa," je s pohvalami nadaljeval Nemec in sklenil: "Pogačar ve, da je potrebno nekoliko hraniti moči, a ga je vseeno težko nadzirati. To bo ena izmed glavnih nalog vodilnih mož v njegovem moštvu, po drugi strani pa si vsi želimo videti napade. Kot ljubitelj kolesarstva upaš, da se bo zgodilo prav to."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice