Šport > Kolesarstvo
4402 ogledov

Roglič tu praktično nepremagljiv, Pogačar z neporavnanimi računi

Tadej Pogačar in Primož Roglič, vzpon na San Luco Profimedia
Druga etapa Toura bo potekala čez "dnevno sobo" Primoža Rogliča, saj je Kisovčan po vzponu na San Luco slavil že štirikrat v karieri.

Na 111. kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu druga etapa od Cesenatica do Bologne (199,2 km). Trasa bo potekala prek slovitega klanca San Luca nad Bologno, na katerega ima dobre spomine predvsem slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe), svoje načrte pa ima zagotovo tudi v skupnem seštevku četrtouvrščeni drugi slovenski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Pogačar je že prvi dan Toura sprintal za bonifikacijske sekunde, a na četrtem mestu zaostal za Belgijcem Woutom Van Aertom (Visma-Lease a Bike), ki je pobral zadnje štiri sekunde. Oba sta namreč končala pet sekund za dvojcem ekipe dsm-firmenich, ki je po pogumnem napadu pred razredčeno glavnino ohranil nekaj malega prednost v zadnjem delu etape. Rumeno majico bo tako nosil Francoz Romain Bardet, ki je ciljno črto prečkal pred moštvenim kolegom Frankom van den Broekom.

Trasa 2. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Pogačar in Roglič, ta je prvo etapo sklenil mirno znotraj glavnine kot 34., tako v skupnem seštevku zaostajata 15 sekund za nosilcem rumenem majice, a prihajata na teren, na katerem sta beležila odlične izide. Po vroči prvi etapi od Firenc do Riminija bo danes namreč na sporedu še ena zahtevna preizkušnja na poti proti severu Italije.

Predvsem Roglič je na klancu San Luca (1,9 km/10,6 %), ki ga bodo v zadnjih 33 km prečkali dvakrat, slavil že štirikrat. Najboljši je bil v vožnji na čas prve etape Gira 2019 ter nato še trikrat na dirki po Emiliji (2019, 2021, 2023). Pogačar ima po drugi strani s San Luco še neporavnane račune, saj tu še ni slavil, po Emiliji je bil dvakrat drugi (2022, 2023). Lani ga je tam za eno sekundo ugnal prav 34-letni Kisovčan.

Tokrat pa bo San Luca del francoske pentlje, 199,2 kilometrov dolge etape od Casenatica do Bologne, na kateri se bodo kolesarji povzpeli za 1850 višinskih metrov, ki so po povsem ravninskih prvih 70 kilometrih nagneteni v drugem delu dirke, ko kolesarje čaka šest kratkih, a izjemno strmih vzponov. Etapa tako nekako spominja na spomladanske klasike, le brez granitnih kock.

Trasa 2. etape Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

V zadnjih 130 kilometrih tako kolesarje pričakajo Côte de Monticino (3. kategorija, 2 km, 7,5 %), Côte de Gallisterna (3. kategorija, 1,2 km, 12,8 %), Côte de Botteghino di Zocca (4. kategorija, 1,9 km, 6,9 %), Côte de Montecalvo (3. kategorija, 2,7 km, 7,7 %) in nato zaključni krog z dvema vzponoma na San Luco (3. kategorija, 1,9 km, 10,6 %).

A za razliko od dirke po Emiliji se zabava z vzponom do svetišča na San Luci še ne konča, saj sledita dva položna kilometra trase pred tremi kilometri spusta, medtem ko se preizkušnja konča s 5-kilometrskim ravninskim odsekom. Ravno zaradi tega zaključka Roglič in Pogačar ne veljata za nesporna favorita, saj ni nujno, da bo spopad na San Luci odločilen.

San Luca | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Prav lahko bi o zmagovalcu etape odločal sprint manjše skupine, tako da se med glavnimi favoriti ob obeh Slovencih omenja še Van Aerta, Mathieua van der Poela, Madsa Pedersna, Toma Pidcocka, Alberta Bettiola, Michaela Matthewsa, Christopha Laporta, Biniama Girmaya, Stephena Williamsa, Freda Wrighta in podobne kolesarje.

Na dirki sicer nastopajo še trije Slovenci, Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla). Tratnik in Mezgec imata v svojih ekipah predvsem vloge pomočnikov, medtem ko Mohorič lovi posamezne etapne zmage. V prvi etapi so zasedli 59., 80. oziroma 140. mesto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • atamama 08:32 30.junij 2024.

    Res? Stave mu kažejo nekje nad 10 mestom kot dober uspeh...........

Sorodne novice