Šport > Kolesarstvo
1980 ogledov

Strokovnjak udaril: "Tour bo odločen v treh ali štirih dneh"

Tadej Pogačar Profimedia
Udeleženci letošnje dirke po Franciji bodo lahko po nekaj dneh samo še nemočno gledali v hrbet Tadeja Pogačarja, napoveduje nekdanji vrhunski kolesar.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo po besedah generalnega direktorja ekipe Groupama–FDJ Marca Madiota pometel s konkurenco na letošnji dirki po Franciji.

Po mnenju nekdanjega vrhunskega kolesarja bo 25-letnik s Klanca pri Komendi zagospodaril že na samem uvodu in se odpeljal svoji tretji zmagi naproti, pri čemer ga ne bosta mogla ogroziti niti Jonas Vingegaard (Visma-Lease A Bike) niti Primož Roglič (Bora-Hansgrohe), brez možnosti v boju s prvim kolesarjem na Ucijevi jakostni lestvici in prepričljivim zmagovalcem letošnjega Gira pa naj bi bil tudi četrti izrazitejši kandidat za skupno zmago na Touru Remco Evenepoel (Soudal–Quick-Step).

"Tour bo odločen v treh ali štirih dneh," je v predogledu dirke po Franciji, ki se bo začela v italijanskih Firencah z uvodno etapo do Riminija (206 km), za L'Equipe povedal Madiot. "Pogačar bo razbil dirko in odpihnil Vingegaarda. Vsaj jaz bi to naredil na njegovem mestu. S tem bi preprečil, da bi Vingegaard ujel vrhunsko formo. V zadnjem tednu bodo tako kot na Giru ekipam samo še delili darilne vavčerje za pobege," je dodal dvakratni zmagovalec klasike Paris–Roubaix.

Pogačar Covid-19 Šport Pogačar zbolel le nekaj dni pred Tourom

Pogačar velja za glavnega favorita, da si v Nici 21. julija zagotovi tretjo zmago na dirki po Franciji in prvo po letih 2020 in 2021. V zadnjih dveh sezona je moral član UAE Team Emirates priznati premoč Vingegaardu, ki pa je pred letošnjo dirko še vedno precejšnja uganka zaradi grdega padca in hudih poškodb na dirki po Baskiji. Enako velja tudi za Evenepoela, ki jo je skupil v isti etapi.

Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretji favorit na stavnicah je Roglič, ki bi z zmago na Touru, kateri je bil najbližje leta 2020, dopolnil zbirko lovorik na Grand Tourih. Doslej je bil trikrat najboljši na Vuelti in enkrat na Giru.

Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Uvodna etapa letošnje dirke bo postregla s sedmimi kategoriziranimi vzponi, težjih pa bo predvsem zadnjih 80 km etape. Klanci Barbotto (5,8 km/7,6 %), San Leo (4,6 km/7,7 %), Montemaggio (4,2 km/6,6 %) ter San Marino (7,1 km/4,8 %) sicer niso med težjimi, a bi lahko že prvi dan po 3600 višinskih metrih razkrili razmerja med najboljšimi.

Na dirki bo nastopilo pet Slovencev, poleg že omenjenih adutov za končno zmago še Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla).

Roglič Napoved velikana Šport "Primož Roglič je eden najbolj prebrisanih kolesarjev"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.