Šport > Kolesarstvo
3348 ogledov

Pogačar že prvi dan v boju za zmago, Mohorič popestril etapo

Tadej Pogačar Profimedia
Romain Bardet je kronal odlično ekipno akcijo moštva dsm-firmenich z etapno zmago in rumeno majico po prvem dnevu dirke po Franciji.

Kolesarska ekipa dsm-firmenich je velika zmagovalka prve etape letošnje dirke po Franciji, potem ko sta ji Francoz Romain Bardet in mladi Nizozemec Frank van den Broek privozila kar dvojno zmago na 206 kilometrov dolgi etapi od Firenc do Riminija.

Za velikega junaka izjemno zahtevne etape s kar sedmimi kategoriziranimi vzponi (tremi druge in štirimi tretje kategorije) se je izkazal mladi Van den Broek, ki je bil del bega od samega začetka etape, medtem ko se mu je 45 kilometrov pred ciljem z izjemno pogumnim napadom v ospredju pridružil Bardet.

Skupaj sta nato pritiskala vse do cilja, ravno mladi Nizozemec pa je večji del časa v ospredju rezal zrak in nudil zavetrje svojemu izkušenemu kolegu. Glavnina je v zadnjih kilometrih sicer silovito dvignila tempo in topila prednost ubežnikov, katerima pa je na koncu le uspelo.

Romain Bardet in Frank van den Broek | Avtor: Profimedia Profimedia

Ciljno črto sta na koncu prečkala z vsega petimi sekundami prednosti pred glavnino, iz katere je tretje mesto osvojil Belgijec Wout van Aert (Visma-Lease a Bike), na četrtem mestu pa se je za etapno zmago že na prvi dan boril naš Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). S petimi sekundami zaostanka je ciljno črto prečkala tudi večina favoritov za skupno zmago, med njimi na 34. mestu tudi naš Primož Roglič (Red Bull-Bora-hansgrohe).

Bardet je po slavju v etapi s 3821 višinskimi metri (najtežji prvi etapi na Touru v tem stoletju) prišel do 11. zmage v karieri. Nekoč že drugouvrščeni na Touru (2016) je slavil četrto etapno zmago na tej dirki, prvo po letu 2017. Nazadnje je bil najboljši na kakšni dirki konec aprila 2022, ko je dobil skupni seštevek dirke po Alpah. "Noro je. Nisva imela česa za izgubiti, lahko sva le trdo garala do konca. To zmago si prav toliko kot jaz zasluži tudi Van den Broek. Pravzaprav je opravil večino dela," je ocenil Bardet in pohvalil svojega moštvenega kolega.

Francoski veteran je z zmago na prvi etapi letošnje dirke po Franciji, ki se je prvič v zgodovini začela v Italiji, prvič v svoji karieri prišel do rumene majice vodilnega na Touru. V skupnem seštevku ima štiri sekunde prednosti pred Van den Broekom, enajst pred Van Aertom in petnajst pred Pogačarjem, Rogličem in ostalimi favoriti.

Romain Bardet in Frank van den Broek | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nositi rumeno majico je bil eden mojih glavnih ciljev v karieri, a sem vselej ostal brez, čeprav sem bil temu na dosegu rok. Nisem bil prepričan, ali mi bo to uspelo danes, a imel sem zelo močnega moštvenega kolega. Ko bom končal kariero, bom lahko s še večjim ponosom pogledal na ta trenutek," je za organizatorje dirke po Franciji še dejal 33-letni Francoz.

Napadi so si sicer sledili od samega začetka, po 12 kilometrih pa se je uspel izoblikovati današnji beg, katerega so najprej sestavljali Ion Izagirre, Valentin Madouas, Van den Broek, Clément Champoussin, Sandy Dujardin, Mattéo Vercher in naš Matej Mohorič (Bahrain Victorious), katerim sta se kmalu pridružila še Ryan Gibbons in Johan Abrahamsen, medtem ko je Vercher kmalu odpadel.

Ubežniki so si pred glavnino uspeli privoziti 6 minut prednosti, medtem ko so se v ospredju udarili med seboj za točke na gorskih in letečih ciljih. Na vrhu vzponov sta se za pikčasto majico borila predvsem Izagirre in Abrahamsen, medtem pa sta priključek izgubila Dujardin in Champoussin.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko sta na pobudo Pogačarja in Jonasa Vingegaarda (Visma-Lease a Bike) narekovanje tempa prevzeli ekipi Visme in UAE-ja, od tega se je pri Nizozemcih še posebej izkazal naš Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), se je prednost ubežnikov začela topiti, iz glavnine pa je izpadel celo eden favoritov za skupni seštevek, Francoz David Gaudu (Groupama-FDJ).

V ospredju je naslednji popustil ravno prej omenjeni Izagirre, tako da je Abrahamsen še naprej pridno pobiral točke na gorskih ciljih in si tako po prvem dnevu dirkanja priboril pikčasto majico za najboljšega hribolazca. Kmalu sta nato omagala še Gibbons in tudi naš Mohorič, tako da so bili v ospredju le še Abrahamsen, Madouas in Van Den Broek, ko je na vzponu na Côte de San Leo iz glavnine sprožil svoj napad Bardet.

Van den Broek je počakal na svojega kapetana, nato pa sta kmalu ujela vodilna kolesarja dirke, preden ritmu ni uspel slediti niti Abrahamsen. V ozadju je nato iz glavnine sprožil napad še Ben Healy, ki pa ni uspel priključiti vodilni dvojici ekipe dsm-firmenich, ki se je vmes že otresla tudi Madouasa.

Romain Bardet in Frank van den Broek | Avtor: Profimedia Profimedia

Francoz in Nizozemec sta tako 26 kilometrov pred ciljem prečkala zadnji vzpon dneva z minuto in pol prednosti pred Healyjem, medtem ko je glavnina zaostajala dodatnih 15 sekund. A delo še ni bilo končano. Moštvena kolega sta namreč imela po spustu za ravninski zaključek etape le še minuto in 20 sekund prednosti pred razredčeno glavnino, katero je sestavljalo le še kakšnih 50 kolesarjev.

Ekipe Lidl-Trek, EF-Education EasyPost in Visma-Lease a Bike so v ozadju silovito pritiskale in topile prednost zadnjih dveh ubežnikov, ki sta prišla do zadnjih treh kilometrov z vsega 20 skundami prednosti, a sta do ciljne črte v Riminiju le ohranila 5 sekund prednosti. Bardet se je tako veselil zmage in rumene majice najboljšega v skupnem seštevku, Van den Broek pa zelene in bele majice za najboljšega po točkah ter najboljšega mladega kolesarja. Pikčasta majica je pripadla Abrahamsenu.

Izmed preostalih Slovencev je ogromno dela za svojo ekipo danes opravil Jan Tratnik, ki je bil na koncu 59. z zaostankom 14 minut in 16 sekund. Mohorič je po skorajda celodnevnem begu zasedel 80. mesto. Za zmagovalcem je zaostal 18 minut in 46 sekund. Luke Mezgeca (Jayco-AlUla) pa zaradi nalog pomočnika svojima sprinterskima kapetanoma v zahtevni etapi ni bilo v ospredju, končal je kot 140. z 29 minutami in 14 sekundami zaostanka.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

V nedeljo bo na sporedu etapa od Cesenatica do Bologne (199,2 km). Glavni del dogajanja kolesarje čaka v zadnjih dobrih 60 km, predvsem pa v zadnjih 33 km, ko bodo morali dvakrat preko znamenitega klanca San Luca (1,9 km/10,6 %) nad Bologno.

 

* Izidi, 1. etapa, Firence - Rimini (206 km):
  1. Romain Bardet (Fra/DSM-firmenich PostNL)         5:07:22
  2. Frank van den Broek (Niz/DSM-firmenich PostNL)  isti čas
  3. Wout Van Aert (Bel/Visma-Lease a Bike)            + 0:05
  4. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           isti čas
  5. Maxim Van Gils (Bel/Lotto Dstny)
  6. Alex Aranburu (Špa/Movistar)
  7. Mads Pedersen (Dan/Lidl-Trek)
  8. Remco Evenepoel (Bel/Soudal Quick-Step)
  9. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-Victorious)
 10. Alberto Bettiol (Ita/EF Education-EasyPost)
...
 34. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)     isti čas
 59. Jan Tratnik (Slo/Visma Lease a Bike)               14:16
 80. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)             18:46
140. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)                      29:14
...

- skupni vrstni red (1/21):
  1. Romain Bardet (Fra/DSM-firmenich PostNL)         5:07:12
  2. Frank van den Broek (Niz/DSM-firmenich PostNL)    + 0:04
  3. Wout Van Aert (Bel/Visma-Lease a Bike)              0:11
  4. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)               0:15
  5. Maxim Van Gils (Bel/Lotto Dstny)                isti čas
  6. Alex Aranburu (Špa/Movistar)
  7. Mads Pedersen (Dan/Lidl-Trek)
  8. Remco Evenepoel (Bel/Soudal Quick-Step)
  9. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-Victorious)
 10. Alberto Bettiol (Ita/EF Education-EasyPost)
...
 34. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)     isti čas
 59. Jan Tratnik (Slo/Visma Lease a Bike)               14:26
 80. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)             18:56
140. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)                      29:24
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice