Šport > Kolesarstvo
3115 ogledov

Pogačar napadel in prišel do rumene majice, tudi Vingegaard odličen

Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard Epa
Druga etapa dirke po Franciji se je končala z novo francosko zmago. Med favoriti sta se znova udarila Pogačar in Vingegaard.

Na začetku druge etape, ki je z dvema vzponoma na San Luco v Bologni ob koncu preizkušnje na papriju ustrezala tudi slovenskima šampionoma Tadeju Pogačarju in Primožu Rogliču, je v beg ušla skupina kolesarjev. Ta si je nabrala tudi okoli osem minut naskoka, kasneje pa je glavnina precej zmanjšala razliko.

A ta se je po padcu v pelotonu znova povišala na več kot sedem minut. Na tleh so sicer znašli Laurens De Plus, kolesar ekipe Ineos Grenadiers se je na kolo vrnil s krvavečim komolcem, in izjemno pomembna člana moštva Visma - Lease a bike Wout van Aert in Matteo Jorgenson.

Belgijec je ob tem, ko se je kamera usmerila vanj, dvignil palec in nakazal, da z njim ni nič hujšega, Američan, ki celo sodi v širši krog favoritov za skupno zmago, pa je moral poiskati pomoč pri vozilu z medicinsko pomočjo. Težave je imel z desno roko.

Sedemdeset kilometrov pred ciljem je imela deseterica ubežnikov celo devet minut naskoka.

V ozadju se je v velikih težavah znašel odlični sprinter Fabio Jakobsen, ki je ob valoviti trasi zaostal, v hudi vročini pa je imel tudi težave s krči.

Prednost kolesarjev v begu je začela hitro kopneti, ko so v glavnini resneje stopili na pedala. Presenetljivo je zaostal tudi svetovni prvak Mathieu van der Poel, brez stika z najboljšimi pa je ostal tudi slovenski pomočnik Jonasa Vingegaarda pri Vismi Jan Tratnik. Triinštirideset kilometrov pred ciljem je glavnina zaostajala okoli pet minut in pol.

Prvič je na San Luco prišlo skupaj šest ubežnikov, na čelo glavnine pa so se postavili kolesarji Visme. Za Vingegaarda se je postavil Pogačar, nekaj mest je zaostajal Roglič. Ko je Pogi skočil nekoliko naprej, želel je sicer vzeti le pijačo, je Jonas takoj reagiral.

Najboljši so vrh vzpona prečkali tri minute in 20 sekund za ubežniki, na spustu in po ravnini pa so tempo znova zmanjšali.

Iz ubežne skupine so skočili nosilec pikčaste majice Jonas Abrahamsen, Nelson Oliveira in Kévin Vauquelin. Trojica je ob začetku drugega vzpona na San Luco imela 33 sekund pred zasledovalci in 4:17 pred glavnino. Vauqelin je takoj napadel in se otresel Norvežana in Portugalca.

Med favoriti so znova navijanje tempa prevzeli pri Vismi, a je Tiesj Benoot dokaj hitro omagal pred Vingegaardom, ki sam ni želel biti na čelu. Pobudo so zato prevzeli pri UAE, Adam Yates je skočil na prvo mesto v ostanku glavnine. 

Nato se je izza moštvenega kolega izstrelil Pogačar, sledil mu je le Vingegaard.

Skupaj sta prišla na vrh, ob tem, ko mu je Pogi nakazal, da naj prevzame narekovanje tempa, pa je sprva zmajal z glavo, nato pa le začel rezati zrak. Sedem kilometrov pred ciljem sta zaostajala tri minute za Vauqelinom, pred ostalimi favoriti pa sta imela okoli 40 sekund naskoka. V skupini rumene majice se je ob Romainu Bardetu vozil tudi Roglič, nekje vmes sta kolesarila Richard Carapaz in Remco Evenepoel.

Vaquelin je prišel do zmage in poskrbel za največji uspeh v zgodovini moštva Arkea-Samsic. Abrahamsen je zaostal 36 sekund, sprint četverice za tretje mesto pa je dobil Quentin Pacher. 

Evenepoel in Carapaz sta se uspela priključiti Pogačarju in Vingegaardu, ciljno črto so prečkali skupaj (+2:21).

Ker je Bardet, z njim pa tudi Roglič, zaostal 21 sekund, je Pogačar oblekel rumeno majico. To mu je uspelo zaradi četrtega mesta v prvi etapi, povsem enak čas kot kapetan moštva UAE imajo po dveh etapah še Evenepoel, Vingegaard in Carapaz. Skupno peti je zdaj Bardet (+0:06).

Roglič je 19. z 21 sekundami zaostanka, ima sicer enak zaostanek kot šesti Maxim Van Gils.

Komentarjev 2
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:15 01.julij 2024.

    P***a bledolična se že šlepa!!! Doping že dela svoje!!! Ali so zavajali tudi glede njegovih poškodb, bo povedal čas!!!

Sorodne novice