Šport > Kolesarstvo
2437 ogledov

Noro, kako se je Pogačar rešil pred katastrofo, Cavendish spisal zgodovino

Mark Cavendish Epa
Cavendish v Saint-Vulbasu do rekordne 35. etapne zmage na dirki po Franciji, Pogačar se za las ognil nesreči ter obdržal rumeno majico.

Peta etapa letošnje dirke po Franciji od Saint-Jean-de-Maurienna do Saint-Vulbasa (177,4 km) je prečkala vsega dva kategorizirana vzpona četrte kategorije ter na koncu poskrbela za obračun najboljših sprinterjev dirke. Še 35. v karieri se je zmage na dirki po Franciji veselil največji sprinter vseh časov Mark Cavendish (Astana-Qazaqstan), ki je slavil pred Jasperjem Philipsenom (Alpecin-Deceuninck) in Alexandrom Kristoffom (Uno-X Mobility).

V glavnini sta v času zmagovalca končala tudi oba slovenska favorita za skupni seštevek. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je končal na 36. mestu, Primož Roglič (Red Bull-Bora-hansgrohe) pa na 53. V času zmagovalca so končali tudi vsi ostali favoriti, tako da Pogačar še naprej nosi rumeno majico s 45 sekundami prednosti pred Remcom Evenepoelom (Soudal-QuickStep) in 50 sekundami pred Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike). Roglič z zaostankom minute in 14 sekund ostaja peti, štiri sekunde pred njim je še Juan Ayuso (UAE Team Emirates).

Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da je etapa minila precej mirno, kar se tiče boja za skupni seštevek, pa bi skorajda prišlo do precejšnjega pretresa, saj se je vodilni kolesar dirke, naš Tadej Pogačar, za las ognil hudi nesreči. Nosilec rumene majice se lahko zahvali le svojim norim sposobnostim obvladovanja kolesa, da se ni njegova dirka po Franciji predčasno zaključila, ko bi se skorajda zaletel v prometni znak na čelu enega izmed slabo označenih cestnih otokov, pred katerim ni stal noben varnostnik, ki bi s piščalko in zastavico opozarjal na nevarnost.

Kolesarji ekip Bahrain Victorious in Movistar niso imeli enake sreče in mnogi so se znašli na tleh, med drugimi tudi kapetan ekipe Bahrain Victorious Pello Bilbao, ki v skupnem seštevku zaseda 16. mesto, a z vsega dobro minuto zaostanka za devetim. Na srečo je lahko nadaljeval z etapo in jo končal v glavnini, tako da ostaja visoko v skupnem seštevku.

Celotna etapa se je sicer začela precej umirjeno, kolesarji so se šalili med sabo, enega izmed napadov pa se je sprožil celo dobro razpoloženi Pogačar, ki je tako presenetil mnoge ekipe, ki niso vedele, ali misli resno, ali se zgolj šali.

Prvi nekoliko resnejše napad sta uprizorila Stefan Küng (Groupama FDJ) in Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), ki pa nista prišla daleč. Edini pravi pobeg dneva je nato uspel Clémentu Russoju (Groupama FDJ) in Mattéu Vercherju (TotalEnergies), ki sta si privozila pet minut prednosti, a sta bila ujeta dobrih 35 kilometrov pred koncem, med vzponom na drugega izmed dveh današnjih klancev.

O zmagovalcu je tako odločal sprint najhitrejših kolesarjev dirke. V samem zaključku je sicer padel eden izmed favoritov Mads Pedersen (Lidl-Trek), za najmočnejšega pa se je izkazal legendarni sprinter z otoka Man, ki se je s svojo še 35. etapno zmago na dirki po Franciji utrdil na prvem mestu, potem ko si je dosedanji rekord delil z velikim Eddyjem Merckxom.

"Želel sem le pravo priložnost. Kar ne morem verjeti. Ekipa na čelu s šefom Aleksandrom Vinokurovom je veliko tvegala, da sem lahko na Touru v dobri formi in da dobimo vsaj eno etapo. Šli smo na vse ali nič in uspelo nam je," je v odzivu organizatorjem dejal Cavendish, ki ga je med intervjujem objel tudi legendarni Vinokurov, šef Astane.

Mark Cavendish | Avtor: Profimedia Profimedia

"Tour je večji kot kolesarstvo in mnogi to razumejo. Ponavadi traja nekaj dni, da pridem k sebi na Touru. Če bi vsi vedeli, skozi kaj je treba, bi bili vsi kolesarji in bi bilo moje delo precej težje. Tudi sam nimam rad slabih dni, a za mano je že 15 Tourov. Vse je v glavi, moraš se prebiti skozi in priti do prave priložnosti," je še ocenil 39-letni Britanec po skupno 165. zmagi v karieri.

Izmed preostalih Slovencev je imel tokrat vidno vlogo še naš sprinter Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki je pomagal pripravljati teren za sprint Nizozemca Dylana Groenewegna, ki pa je znova razočaral ter končal šele na 12. mestu. Mezgec je etapo končal na 98. mestu v času zmagovalca, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je bil 130. s 45 sekundami zaostanka, Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) pa 167. z zaostankom minute in 43 sekund. Noben izmed njih ne igra pomembne vloge v skupnem seštevku.

V četrtek bo na sporedu še ena ravninska etapa od Macona do Dijona (163,5 km). V njej bo le en klanec četrte kategorije, še ta po vsega desetih kilometrih trase.

 

* Izidi, 5. etapa, St-Jean-de-Maurienne - Saint Vulbas (177,4 km):
  1. Mark Cavendish (VBr/Astana Qazaqstan)            4:08:46
  2. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Deceuninck)       isti čas
  3. Alexander Kristoff (Nor/Uno-X Mobility)
  4. Arnaud De Lie (Bel/Lotto Dstny)
  5. Fabio Jakobsen (Niz/DSM-firmenich PostNL)
  6. Pascal Ackermann (Nem/Israel-Premier Tech)
  7. Arnaud Demare (Fra/Arkea-B&B Hotels)
  8. Gerben Thijssen (Bel/Intermarche-Wanty)
  9. Biniam Girmay (Eri/Intermache-Wanty)
 10. Marijn van den Berg (Niz/EF Education-EasyPost)
...
 36. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           isti čas
 53. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)
 98. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)
130. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              0:49
167. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)                1:43
...

- skupni vrstni red (5/21):
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           23:15:24
  2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal Quick-Step)           + 0:45
  3. Jonas Vingegaard (Dan/Visma-Lease a Bike)           0:50
  4. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                  1:10
  5. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)         1:14
  6. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             1:16
  7. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 1:32
  8. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)            isti čas
  9. Giulio Ciccone (Ita/Lidl-Trek)                      3:20
 10. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                  3:21
...
 69. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)               43:36
102. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)           1:00:33
127. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                    1:13:07
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice