Šport > Kolesarstvo
6943 ogledov

To danes čaka kolesarje, lahko Slovenca poskrbita za presenečenje?

Tour de France Profimedia
Osma etapa dirke po Francije je kot narejena za uspešen beg, sicer nas čaka nov obračun sprinterjev. Lahko tokrat poizkusita presenetiti Matej in Jan?

Na 111. kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu osma etapa od Semur-en-Auxoisa do Colombey-les-deux-Eglisesa (183,4 km). Čeprav so jo organizatorji označili za ravninsko, gre za dokaj razgibano traso, ki spominja na enodnevne klasike in bi lahko ponudila priložnost ubežnikom. Vodstvo v skupnem seštevku in rumeno majico bo branil slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Slednji je po drugem mestu v petkovi vožnji na čas obdržal 33 sekund naskoka pred Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step). Belgijec je za 12 sekund dobil kronometer pred Pogačarjem, drugi slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) pa je na tretjem mestu zaostal 34 sekund.

Štiriintridesetletni Kisovčan je posledično napredoval na četrto mesto v seštevku in za svojim rojakom zaostaja 1:36 minute. Vmes je na tretjem mestu še Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), ki zaostaja 1:15 minute. Vsi štirje glavni favoriti za skupno zmago so tako prvič letos tudi na vodilnih štirih mestih v skupnem seštevku.

Trasa 8. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage
In za pričakovati je, da bo tako ostalo tudi po osmi etapi. V kolikor bi bila trasa današnje etape del katere od enodnevnih spomladanskih klasik, bi bil bržčas Pogačar med kandidati za zmago, tako pa je pričakovati mirnejši dan med ekipami favoritov za skupni seštevek v pričakovanju zahrbtne nedeljske etape, ko se bodo morali kolesarji spopasti z makadamom.

Na račun tokrat utegnejo priti ubežniki, ki bi lahko izkoristili dokaj razgibano, a na papirju ravninsko, etapo z 2400 višinskimi metri. V kolikor jim ne bo uspelo, bodo v zaključku nekoliko navkreber o zmagi odločali sprinterji. Čeprav je etapa vse prej kot enostavna, se vseeno zdi, da bo vsaj nekaj sprinterjev, ki se znajdejo tudi na klancih, preživelo v glavnini do cilja v Colombey-les-Deux-Églisesu.

O zahtevnosti etape sicer veliko pove že podatek, da bodo kolesarji prečkali kar pet krajših kategoriziranih vzponov četrte in tretje kategorije, a bodo na srečo sprinterjev zadnjega prečkali 61 kilometrov pred ciljem. A tudi tu se trpljenje ne bo končalo, saj je trasa do cilja še naprej precej razgibana, štirinajst kilometrov pred ciljem jih tako čaka še 1,7 kilometrov dolg nekategoriziran vzpon s 5,1-odstotno naklonino. Prav tako je zadnji kilometer precej navkreber ob 3-odstotnem naklonu.

Trasa 8. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Ekipe s sprinterji, ki se znajdejo tudi na vzponih, bi tako znale narekovati dovolj močan tempo, da se otresejo vseh čistokrvnih sprinterjev, a vprašanje če bodo na dolgi in zahtevni etapi uspele nadzorovati tudi ubežnike, med katerimi bi svojo priložnost lahko dočakala tudi dva Slovenca.

Po mirnejšem dnevu v vožnji na čas, ki se je niso lotili na polno, bosta predvsem Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) in Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) pozorna na morebitni beg, če bodo v nizozemski ekipi Tratniku kaj podobnega sploh dovolili. Slovenec je namreč v službi Jonasa Vingegaarda in možno je, da se bo moral znova podrediti in skrbeti, da Danec ne zaide v kakšne težave. Luka Mezgec (Jayco-AlUla) pa bo zagotovo bdel nad sprinterskim kapetanom Dylanom Groenewegnom. Nizozemec je dobil četrtkovo šesto etapo in potrdil dobro formo, čeprav se na prvi pogled osma etapa vseeno zdi nekoliko prezahtevna zanj.

Če bo beg uspešen, lahko seveda zmaga kdorkoli, sicer pa se med glavne favorite za etapno zmago umešča Arnauda de Lieja, Jasperja Philipsena, Wouta van Aerta, Michaela Matthewsa, Mathieua van der Poela, Biniama Girmaya, Marijna van den Berga, Madsa Pedersna, Sørena Kragh Andersna, Christopha Laporta, Dannyja van Poppla, Magnusa Corta Nielsena in Mika Teunissena, ki so v preteklosti vsi dokazali, da se kljub odličnim sprinterskim sposobnostim lahko prebijejo tudi skozi tako razgibane etape.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice