Šport > Kolesarstvo
2379 ogledov

Slovenca fantastična v "uri resnice"

Tadej Pogačar Profimedia
Evenepoelu prvi kronometer letošnje dirke po Franciji, Slovenca navdušila z drugim in tretjim mestom.

Na dirki po Franciji je s sedmo etapo prišel na vrsto prvi izmed dveh načrtovanih kronometrov. Vožnjo na čas od Nuits-Saint-Georgesa do Gevrey-Chambertina so mnogi opisali kot eno ključnih etap letošnje francoske pentlje, saj se najboljši kolesarji sveta niso udarili le še za eno etapno zmago, pač je bila 25,3 kilometre dolga "ura resnice" pomembna tudi zaradi skupnega seštevka v boju za rumeno majico.

Prvi se je s startne rampe ob 13.05. uri pognal veliki junak začetka letošnjega Toura Mark Cavendish, ki v skupnem seštevku drži zadnje mesto, medtem ko je bil zadnji kolesar na startu naš nosilec rumene majice Tadej Pogačar, ki se je na pot podal točno ob 5. uri. Najboljše kolesarje dirke so spuščali na pot na vsaki dve minuti, tako da je Remco Evenepoel startal dve minuti pred Pogačarjem, še dve minuti pred njim je začel Jonas Vingegaard, še prej Juan Ayuso, medtem ko je drugi slovenski šampion Primož Roglič startal ob 16.52. uri.

Oba Slovenca sta veljala tudi za dva izmed glavnih favoritov preizkušnje, čeprav je bil prvi izmed letošnjih dveh kronometrov morda le nekoliko preveč ravninski za njun okus. Kolesarji so se namreč na 25,3 kilometrih povzpeli za vsega 300 višinskih metrov, tako da je bil bolj pisan na kožo čistokrvnim kronometristom. A čeprav je šlo za pretežno ravninsko preizkušnjo, so kolesarji vseeno morali premagati en vzpon. Med L’Étang-Vergyjem in Reulle-Vergyjem se je namreč trasa 1,6 kilometra vzpenjala s povprečno naklonino 6,5 %.

7. etapa Toura | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Šlo je za kratko, pretežno ravninsko preizkušnjo, ki odgovarja kolesarjem z močnimi nogami, ki lahko z veliko moči obračajo najvišje prestave. Največji favorit etape je tako bil aktualni svetovni prvak v vožnji na čas Remco Evenepoel, računati pa je bilo potrebno tudi na specialiste za kronometre, kot so Stefan Küng, Victor Campanaerts, Wout van Aert, Stefan Bissegger in Søren Wærenskjold.

Med favorite se je uvrščalo tudi oba naša šampiona, aktualnega olimpijskega prvaka Rogliča ter zmagovalca številnih kronometrov Pogačarja, ki pa je upal, da se ne ponovi zgodba z lanske vožnje na čas, ko je na zelo podobnem kronometru, 22,4 kilometrov dolgi ure resnice od Passyja do Comblouxa, zasedel sicer odlično drugo mesto, a mu je glavni rival v boju za skupno zmago Vingegaard odščipnil kar minuto in 38 sekund. Tudi Danec je znova veljal za enega najbolj nevarnih nasprotnikov.

 

Potek etape:

V cilju je vse do nastopa najboljših petih kolesarjev dirke vodil Campanaerts, ki je ciljno črto prečkal v 29 minutah in 44 sekundah, z enakim časom kot takrat drugouvrščeni Kevin Vaquelin. Ben Healy ja na tretjem mestu zaostajal za sedem sekund.

V cilj so dosti pred razpletom etape prispeli prvi trije Slovenci, ki pa so današnjo preizkušnjo vzeli kot lažji trening, oziroma skorajda prost dan. Matej Mohorič je bil 146., Jan Tratnik 156., Luka Mezgec pa 173.

Ob 16.52. uri se je na pot podal Primož Roglič, ob 17.00 pa še zadnji kolesar, nosilec rumene majice, Tadej Pogačar.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Primož Roglič je na prvem merjenju vmesnega časa postavil najhitrejši vmesni čas (9:59), katerega je nato za devet sekund izboljšal Vingegaard, medtem ko je nov najhitrejši čas postavil Evenepoel z 9:39. Za tri sekunde ja za Belgijcem zaostal tudi Pogačar.

Roglič je nov najhitrejši čas (18:51) postavil tudi na drugem merjenju vmesnega časa, a je njegov čas za 15 sekund nemudoma izboljšal Vingegaard. Še hitrejši je bil znova Evenepoel, ki je bil s časom 18:13 razred zase. Še najbolj se mu je približal Pogačar, ki je na drugem vmesnem merjenju zaostal za deset sekund.

Na tretjem vmesnem merjenju je prav tako prvi najhitrejši čas postavil Roglič (23:37), katerega je nemudoma prehitel Vingegaard, a je imel le še štiri sekunde prednosti. Prav tako se zmanjšala prednost Evenepoela, ki je proti Kisovčanu izgubil šest sekund in imel le še 32 sekund prednosti. Tudi Pogačar je za Evenepoelom zmanjšal zaostanek in zaostajal le še za šest sekund.

Roglič je nato ob prihodu v cilj z lepo prednostjo prevzel vodstvo pred Campanaertsom. S časom 29:26 je Belgijca prehitel za 18 sekund. V cilju je za Rogličem zaostal tudi Vingegaard, ki je ciljno črto prečkal tri sekunde počasneje. Prvi je tako v cilju Rogliča prehitel Evenepoel, ki je Primožev čas izboljšal za 34 sekund. Na drugo mesto se je med Remca in Rogliča prebil Pogačar, ki je na kronometru proti svetovnemu prvaku izgubil vsega 12 sekund.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

V skupni razvrstitvi ima po sedmih etapah Pogačar po novem 33 sekund naskoka pred Evenepoelom, tretji je Vingegaard, ki si je danes v primerjavi z vodilnima privozil kar nekaj zaostanka. Zdaj zaostaja za minuto in 15 sekund. Roglič je po današnjem kronometru napredoval za eno mesto in prehitel Ayusa. Na četrtem mestu za Pogačarjem zaostaja za minuto in 36 sekund.

V soboto bo na sporedu osma etapa od Semur-en-Auxoisa do Colombey-les-deux-Eglisesa, ki je sicer označena kot ravninska, a bodo morali v njej kolesarji premagati kar 2400 višinskih metrov. Posledično bi lahko na dokaj razgibani trasi na svoj račun prišli tudi ubežniki.

 

* Izidi, 7. etapa, Nuits-Saint-Georges - Gevrey-Chambertin
- vožnja na čas (25,3 km):
  1. Remco Evenepoel (Bel/Soudal Quick-Step)            28:52
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)             + 0:12
  3. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)         0:34
  4. Jonas Vingegaard (Dan/Visma-Lease a Bike)           0:37
  5. Victor Campenaerts (Bel/Lotto Dstny)                0:52
  6. Kevin Vauquelin (Fra/Arkea-B&B Hotels)          isti čas
  7. Matteo Jorgenson (ZDA/Visma-Lease a Bike)           0:54
  8. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                0:57
  9. Ben Healy (Irs/EF Education-EasyPost)               0:59
 10. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                      1:00
...
146. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)              4:55
156. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)                5:09
173. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                       5:41
...

- skupni vrstni red (7/21):
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)           27:16:23
  2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal Quick-Step)           + 0:33
  3. Jonas Vingegaard (Dan/Visma-Lease a Bike)           1:15
  4. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)         1:36
  5. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                  2:16
  6. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                2:17
  7. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             2:31
  8. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 3:35
  9. Matteo Jorgenson (ZDA/Visma-Lease a Bike)           4:03
 10. Aleksandr Vlasov (Rus/Red Bull-BORA-hansgrohe)      4:36
...
 78. Jan Tratnik (Slo/Visma-Lease a Bike)               53:09
104. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)           1:06:51
129. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                    1:18:36
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice