Šport > Kolesarstvo
7036 ogledov

Pogačar izbral svojega, Vingegaard mu ni oporekal

Pogačar Epa
Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta imenovala favorita za petkov morda celo ključni kronometer na dirki po Franciji. "Favorit je Remco," v en glas zatrjujeta glavna aduta za končno zmago.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je varno prišel do cilja stresne šeste etape dirke po Franciji od Macona do Dijona. Danes mu je večino časa ob strani stala ekipa emiratov, v petek pa se bo sam boril proti uri na prvem od dveh kronometrov na Touru.

Kolesarje v petek čaka 25,3 km vožnje na čas med Nuits-Saint-Georgesom in Gevrey-Chambertinom s skupno nekaj manj kot 300 višinskimi metri.

Dirka po Franciji Šport Groenewegen do zmage tudi s pomočjo Slovenca

Trasa je zahtevnejša v prvih 15 km, ko bodo morali tekmovalci med drugim tudi prek 1,6 km dolgega klanca Reulle-Vergy (povprečje 6,5 %). Po drugem merjenju vmesnega časa v Curleyju pa sledi še spust in nekaj ravnih kilometrov do cilja. Gre torej za raznolik kronometer, ki ustreza širšemu naboru kolesarjev.

Se pa oba prva favorita za skupno zmago na Touru, Pogačar in Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), strinjata, da je glavni kandidat za petkovo zmago Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step).

"Favorit je zagotovo Remco. Je svetovni prvak v tej disciplini in velikokrat je že dokazal, da lahko redno premaguje najboljše. Seveda bomo pozorni nanj, a tudi sam lahko solidno opravim to vožnjo na čas," je po šesti etapi organizatorjem dejal 25-letnik s Klanca pri Komendi.

UAE Team Emirates Upor v ekipi? Šport V Pogačarjevi ekipi razkrili, ali je prišlo do spora v moštvu

Traso si je Pogačar za razliko od Vingegaarda lahko ogledal: "Traso vožnje na čas sem si pogledal že nekaj časa nazaj. Moram priznati, da mi je všeč, to bo lep kronometer. Bo kar hiter, a moraš biti tudi močan, ne le aerodinamičen. Bomo videli, kako se bo odvilo."

Dancu je ogled preprečil grozljiv padec na dirki po Baskiji, zaradi katerega je več tednov ostal brez pravega treninga in tudi ogleda določenih tras letošnjega Toura.

"Nisem še videl trase, le na posnetku. Moral bi jo videti v mesecih pred Tourom, a sem nato padel po Baskiji in tega nisem mogel opraviti. Je malce razgibana, ne preveč tehnična trasa, a šlo bo za zelo hiter kronometer," je med drugimi za Eurosport dejal Vingegaard.

Vingegaard | Avtor: Epa Epa

Sedemindvajsetletni dvakratni zaporedni zmagovalec francoske pentlje se je prav tako pomudil pri vprašanju favoritov za petkovo vožnjo na čas. "Ponavadi je Tadej med najboljšimi kronometristi, zato bo zagotovo pri vrhu tudi jutri, Remco pa bo veliki favorit. Dal bom vse od sebe in potem bomo videli, kam me bo to pripeljalo," je še dodal Danec.

Evenepoel | Avtor: Epa Epa
Evenepoel je bil pred petkovim preizkusom v izjavi za organizatorje dirke samozavesten. "Petkova trasa ni predaleč od Belgije, zato sem si jo ogledal med božičem in novim letom ter tudi pred nekaj dnevi. Trasa mi ustreza in komaj čakam nastop. Seveda ciljamo na zmago. Kot svetovni prvak v kronometru bom dal od sebe vse, da dobim etapo. Z enim očesom pa bom pogledoval tudi proti skupnemu seštevku," je dejal 24-letni Belgijec.

Evenepoel bo v petek startal dve minuti pred Pogačarjem, ki se bo s startne rampe podal kot zadnji ob 17. uri. Pred obema bosta na vrsti še Vingegaard (16.56) in četrtouvrščeni Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates), ki bo startal ob 16.54.

Tadej Pogačar in Mark Cavendish Ga bo res uslišal? Šport Ne boste verjeli, kaj je veliki Cavendish prosil Pogačarja

Kot peti v skupnem seštevku pa se bo na traso ob 16.52 podal Primož Roglič. Drugi slovenski zvezdnik, član ekipe Red Bull-BORA-hansgrohe, v seštevku zaostaja 1:14 minute za svojim rojakom in je olimpijski prvak v vožnji na čas iz Tokia.

Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) se bo tudi z mislijo na olimpijski nastop v Parizu na traso podal ob 15.06 ter 30 sekund. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) se bo s 25,3 km dolgo preizkušnjo spopadel ob 14.26, Luka Mezgec (Jayco-AlUla) pa ob 13.54. Prvi bo ob 13.05 začel britanski sprinterski as Mark Cavendish (Astana-Qazaqstan).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:06 05.julij 2024.

    Navijam za pogija,in to zato ker je na kronometru tudi klanec,pa da vidimo

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:24 05.julij 2024.

    A se bo vinograd spet strgal iz verige???!!!