Šport > Kolesarstvo
8125 ogledov

Veličasten odgovor Rogliča na 20-sekundni pribitek

Roglič Profimedia
Primož Roglič je v prvi etapi po 20-sekundnem pribitku zaradi nedovoljene pomoči avtomobila pokazal svojo moč in izničil skoraj ves zaostanek za Benom O'Connorjem. Ta sicer ostaja v rdečem, a ima pred nadaljevanjem dirke samo še pet sekund zaloge.

Primož Roglič se je v 16. etapi močno približal nosilcu rdeče majice Benu O'Connorju, za katerim zaostaja samo še pet sekund. Etapne zmage se je veselil Marc Soler (UAE Team Emirates).

Roglič je ciljno črto prečkal v družbi Enrica Masa (Movistar) in Richarda Carapaza (EF Education-EasyPost), medtem ko je dodobra načeti O'Connor komajda sopihal za njimi in v zadnjih metrih preizkušnje, ki se je končala na razmočenem cestišču, lovil sekunde, da bi ohranil položaj vodilnega kolesarja na dirki. To mu je na koncu tudi uspelo, njegova prednost pa je tako rekoč zanemarljiva.

Etapo je zaznamoval tudi odstop nosilca dveh majic in enega največjih zvezdnikov v karavani Wouta van Aerta (Visma-Lease a Bike). 

Nosilec dveh majic Šport Šok: veliki zvezdnik po dveh padcih odstopil z Vuelte

Roglič se je z še eno dobro predstavo na trasi od Luanca do jezer Covadonga (181,3 km) močno približal skupnemu vodstvu. Etapo je sklenil na 11. mestu, a pridobil kar 58 sekund v primerjavi z vodilnim Avstralcem.

Roglič, Mas in Carapaz so za zmagovalcem Solerjem zaostali 3:54 minute. O'Connor, ki je stik izgubil okoli sedem kilometrov pred ciljem na vrhu klanca do jezer Covadonga, je bil tokrat 20. (+4:52).

Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia
Po 16 etapah ima 28-letni Avstralec zdaj le še pet sekund prednosti pred slovenskim asom. Brez nedeljske 20-sekundne kazni zaradi nedovoljene pomoči zavetrja ekipnega avtomobila, bi 34-letnik že poziral v rdečem. Tretje mesto skupno zaseda Mas z zaostankom 1:25 minute, četrti je Carapaz z 1:46 zaostanka za O'Connorjem.

V etapi so kolesarji dolgo časa skušali ubežati glavnini, ki je bila zadovoljna z mešanico kolesarjev po okoli 35 km. Sedemnajsterica v ospredju si je hitro privozila neulovljivo prednost, zaradi česar je lahko med sabo obračunala za etapno zmago. Vanjo pa se po padcu ni vpletel Van Aert, ki končal z nastopi na letošnji dirki.

V ospredju je bil med ubežniki najmočnejši Soler, ki je za 18 sekund ugnal zmagovalca dirke po Sloveniji 2023 Italijana Filippa Zano (Jayco AlUla), 23 sekund pa je na tretjem mestu zaostal Britanec Max Poole (DSM-firmenich PostNL). Tridesetletni Soler je zabeležil sedmo zmago v karieri in tretjo na Vuelti (2020 in 2022).

Soler | Avtor: Profimedia Profimedia

V skupini najboljših je odločitev padla na vrhu zaključnega vzpona (12,2 km/6,9 %) do jezer Covadonga, kjer je pred tremi leti že blestel Roglič. Takrat si je z etapno zmago tako rekoč zagotovil zadnjo od treh skupnih slavij na španski pentlji. Tokrat je 34-letni Kisovčan pokrival napade Masa in Carapaza in obdržal stik z njima do cilja, medtem ko O'Connor ob strmejših naklonih znova ni mogel slediti najboljšim.

"Ne bi rekel, da je to moja največja zmaga. Je pa zagotovo posebna, saj s to ekipo nisem veliko zmagoval. Po dveh letih je nova etapna zmaga v Španiji nekaj res posebnega. Bili smo v zelo kakovostnem begu in vedel sem, da imam v sebi en napad, mogoče dva. Poskušal sem, poskušal je tudi Max Poole, a na koncu je uspelo meni. Držal sem visok ritem in dokončal delo."

Marc Soler

* Izidi, 16. etapa, Luanco - Lagos de Covadonga (181,3 km):
 1. Marc Soler (Špa/UAE Team Emirates)               4:44:46
 2. Filippo Zana (Ita/Jayco AlUla)                    + 0:18
 3. Max Poole (VBr/DSM-firmenich PostNL)                0:23
 4. Jay Vine (Avs/UAE Team Emirates)                    0:57
 5. Ion Izagirre (Špa/Cofidis)                          1:02
 6. Isaac Del Toro (Meh/UAE Team Emirates)              1:29
 7. Marco Frigo (Ita/Israel-Premier Tech)               1:35
 8. Matthew Riccitello (ZDA/Israel-Premier Tech)        1:47
 9. Enric Mas (Špa/Movistar)                            3:54
10. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)     isti čas
11. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)
...
20. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)                   4:52
...

- skupni vrstni red (16/21):
 1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               65:09:00
 2. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)       + 0:05
 3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            1:25
 4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)         1:46
 5. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 2:18
 6. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      3:48
 7. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             3:53
 8. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                   4:00
 9. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull-BORA-hansgrohe)      4:27
10. Pavel Sivakov (Fra/UAE Team Emirates)               5:19
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.