Šport > Kolesarstvo
5799 ogledov

Pogi napadel, Jonas ga je ujel, na koncu je dvoboj odločil sprint

Tadej Pogačar Profimedia
Na sporedu je bila 11. etapa, v ciljnem sprintu sta se za zmago udarila Vingegaard in Pogačar. Slavil je Danec.

V enajsti etapi letošnjega Tour de Franca so se kolesarji morali spopasti z 211 kilometri in s kar 4.350 višinskimi metri, najtežji vzponi so kolesarje čakali prav ob koncu preizkušnje, ko si sledijo kratki, a relativno strmi klanci Neronne (3,8 km/9,1 %), Pas de Peyrol (5,4 km/8,1 %), Pertus (4,4 km/7,9 %) in Font de Cere (3,3 km/5,8 %). Na predzadnjem klancu so delili tudi bonifikacijske sekunde.

Pričakoval se je beg, a tudi boj največjih favoritov za rumeno majico. V njej je etapo začel Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki je imel 33 sekund naskoka pred Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step), 1:15 minute pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike) ter 1:36 pred Primožem Rogličem (Red Bull-BORA-hansgrohe). "Danes lahko pričakujemo kar nekaj utrujenih nog," je pred etapo sicer izjavil Pogačar.

V živo:

  • 170 km do cilja: Kljub velikemu trudu številnih kolesarjev in posledično visokim hitrostim v prvih 40 kilometrih etape ni prišlo do pomembnejšega bega. Preveč ekip je imelo interes, da med ubežnike spravi svoje kolesarje.
     
  • 160 km do cilja: V beg sta se podala nekdanji zmagovalec Gira Richard Carapaz (EF Education–EasyPost) in 
    Cristián Rodríguez (Arkéa - B&B Hotels), Ekvadorec in Španec sta si v nekaj kilometrih nabrala le 16 sekund prednosti.
     
  • 150 km do cilja: Omenjenemu dvojcu se je priključilo še deset kolesarjev, iz glavnine se je med ubežnike skušalo preseliti še nekaj drugih.
     
  • 148 km do cilja: Cofidisov dvojec Alexis Renard in Ion Izagirre je sestopil s kolesa, za oba je dirka končana.
     
  • 146 km do cilja: Med ubežniki je leteči cilj dobil zmagovalec ponedeljkove etape Anthony Turgis (TotalEnergies), devet kilometrov kasneje pa je glavnina ujela še zadnje kolesarje, ki so bili v begu.
     
  • 135 km do cilja: Znova je poizkusil Carapaz, skupaj z Mattéom Vercherjem (TotalEnergies) sta prva vstopila na vzpon četrte kategorije na Cote de Mouilloux (1,9km/6,3%). V ozadju se je glavnina precej redčila. Omenjena kolesarja sta imela na vrhu 14 sekund naskoka.
     
  • 126 km do cilja: Omenjenemu dvojcu so se pridružili še Ben Healy (EF Education–EasyPost), Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL), Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale) in Oier Lazkano (Movistar). Nabrali so si 21 sekund prednosti.
     
  • 121 km do cilja: Sestava bega je očitno naposled zadovoljila tudi tiste v glavnini, na čelo so se postavili kolesarji ekipe UAE. Ubežniki so začeli pridobivati na času, na vrhu klanca tretje kategorije Cote de Larodde (3,7km/6%) je razlika znašala 1:15. Vmes se je na okoli 40 sekundah zaostanka znašala še skupinica štirih kolesarjev.
     
  • 109 km do cilja: Francozi Romain Gregoire (Groupama-FDJ), Julien Bernard (Lidl-Trek), Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale) in Guillaume Martin (Cofidis) so ujeli prvo šesterico. Glavnina je zaostajala dve minuti in 7 sekund.
     
  • 80 km do cilja: Pred težavnim zaključkom ima UAE vse pod nadzorom. Deseterica ubežnikov ima še vedno malce več kot dve minuti naskoka.
     
  • 73 km do cilja: V ospredju glavnine sta tempo držala Pogačarjeva pomočnika Nils Politt in Tim Wellens, vse manj je bilo upanja za ubežnike. Očitno je imel Pogi svoje načrte za zaključek etape.

    Tim Wellens | Avtor: Profimedia Profimedia

     
  • 68 km do cilja: Razlika se je spustila pod minuto in pol.
     
  • 47 km do cilja: Ubežniki so imeli 1:17 naskoka. Več ekip je želelo narekovati tempo. Na čelu so se tako znašli tudi kolesarji moštva Ineos Grenadiers, pa tudi Visme - Lease a bike. Ob vožnji povsem na čelu je v enem izmed ovinkov na krajšem spustu padel Wout van Aert.
     
  • 45 km do cilja: Skupina ubežnikov je razpadla, naprej sta se odpeljala Healy in Lazkano. Ostanek glavnine je štel le še okoli 30 kolesarjev. Zaostala sta tudi Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) in Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). 
     
  • 42 km do cilja: Lazkano in Healy sta imela na vrhu vzpona na Col de Neronne 25 sekund pred Carapazom in 1:16 pred skupino z rumeno majico. Pogačar je imel ob sebi še štiri pomočnike, enako tudi Vingegaard, Roglič pa je lahko računal le še na pomoč Jaija Hindleyja.
     
  • 36 km do cilja: Začel se je vzpon na Puy Mary Pas de Peyrol, ki je bil najtežji prav na koncu, ko je naklon dosegel tudi 14 odstotkov. Na čelu je bil UAE, Pogačarju se je na kolo prilepil Vingegaard, za njima sta kolesarila Evenepoel in Roglič. Razlika do ubežnikov je bila le še malce nad pol minute.
     
  • 33 km do cilja: Odnehal je Pavel Sivakov, narekovanje tempa je nadaljeval Juan Ayuso, ki pa ga je hitro zamenjal Adam Yates. Do vrha vzpona sta bila še najtežja kilometra. Sprememba ritma je povzročila, da je odpadlo še nekaj kolesarjev, med njimi tudi Hindley.
     
  • 32 km do cilja: Lazkano in Healy sta bila ujeta. V skupini najboljših je kilometer pred vrhom ostalo le še 10 kolesarjev, 600 metrov pred konecem vzpona pa je napadel Pogačar. Remco je povsem odpadel, Vingegaard in Roglič sta sledila z nekaj metri zaostanka.
     
  • 31 km do cilja: Pogačar je imel na začetku spusta 10 sekund naskoka pred Vingegaardom, 17 pred Rogličem in 32 pred Evenepoelom.
     
  • 27 km do cilja: Roglič je na spustu ujel Vingegaarda, dvojec je zaostajal 16 sekund. Evenepoel je bil pri +0:34. Pogi je imel na spustu nekaj težav, skoraj mu je odneslo zadnje kolo, le za las se je rešil grdega padca.
     
  • 19 km do cilja: Pred Col de Pertus, ki je na vrhu ponujal 8 sekund bonusa, je imel Pogačar 34 sekund prednosti pred skupino sedmih kolesarjev. Predvsem po zaslugi Carlosa Rodrigueza sta bila namreč Vingegaard in Roglič ujeta. V tej skupini je bil tudi Evenepoel.
     
  • 18 km do cilja: Vingegaard in Roglič sta se na klancu znova otresla spremljevalcev, nazadnje tudi Evenepoela.
     
  • 17 km do cilja: Danec je pridobival, za njim je zaostal tudi Roglič.
     
  • 14,7 km do cilja: Na vrhu Col de Pertusa sta zmagovalca zadnjih štirih francoskih pentelj prišla skupaj, Pogačar je sicer pridobil tri sekunde v primerjavi z Dancem, saj je prvi prečkal črto. Roglič in Evenepoel sta zaostala 45 sekund.
  • 9 km do cilja: Pogačar in Vingegaard sta imela 36 sekund prednosti pred Rogličem in Evenepoelom.
     
  • 6 km do cilja: Vodilni dvojec se je začenjal vzpenjati na Font de Cere. Na klancu tretje kategorije ni bilo za pričakovati napadov, saj se prave razlike ni dalo narediti. Primož in Remco sta zaostajala 40 sekund.
     
  • 2,8 km do cilja: Na vrhu zadnjega vzpona je razlika med obema dvojcema znašala 31 sekund. Na spustu je nato padel Roglič.
     
  • Cilj: Pogačar in Vingegaard sta obračunala za etapno zmago. Pogi je sprint začel z ugodnega položaja, a Danca, ki je slavil z nekaj centimetri prednosti, ni uspel prehiteti. Njuno spogledovanje je nekoliko izkoristil Evenepoel, prišel je na 25 sekund. S pol minute mu je sledil nesrečni Roglič, ki pa so mu zaradi pravila o padcu v zadnjih treh kilometrih priznali isti čas kot Belgijcu.
     
    Vingegaard je v cilju dobil 10 sekund bonusa, Pogačar šest, na celotni etapi pa je to pomenilo, da je Danec pridobil sekundo časa.

    Pogi ima zdaj v skupnem seštevku 1:06 naskoka pred Evenepoelom in 1:14 pred Vingegaardom. Roglič zaostaja 2:15.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice