Šport > Košarka
11813 ogledov

Izjava, ki odmeva: "Dončić in Jokić sta kot drugorazredna državljana"

Dončić Jokić Profimedia
Luka Dončić in Nikola Jokić po besedah priznanega športnega agenta še vedno nista deležna takšnega spoštovanja, kot si ga zaslužita.

Evropski košarkarji so že pred časom prevzeli primat v ligi NBA, kjer pa po mnenju priznanega srbskega agenta Miodraga "Miška" Ražnatovića še vedno niso deležni takšnega spoštovanja kot njihovi ameriški kolegi.

Ražnatović se je o odnosu do evropskih košarkarskih zvezdnikov, med katere sodita tudi Luka Dončić in Nikola Jokić, razgovoril med slavnostnim dogodkom v Zagrebu v čast pokojnemu Draženu Petroviću.

Na tribunah zadonelo Šport Kar je Dončić povedal Hrvatom, je izzvalo bučno reakcijo

Na vprašanje, ali so se v ZDA že sprijaznili z dejstvom, da najboljši košarkarji sveta prihajajo iz Evrope, je Ražnatović odvrnil: "Ne. Če pogledamo povsem konkretno, imamo Jokića in Dončića, ki sta najboljša igralca v NBA, a se ju po mojem mnenju še vedno tretira kot drugorazredna državljana. Ko govorimo o najboljših igralcih na svetu, se venomer znova omenja LeBrona Jamesa, Kevina Duranta in Stepha Curryja."

Dončić Jokić | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nič hudega, če je tako, toda mi imamo drugačno mnenje. Malo je manjkalo, pa bi v Parizu dobili potrditev, da imamo prav," je na razplet olimpijskega polfinala, v katerem se je ameriška reprezentanca namučila za zmago nad Srbijo, spomnil Ražnatović. Američani so nato v tekmi za zlato premagali še Francijo in osvojili peti zaporedni naslov olimpijskega prvaka.

Srbski športni agent je izpostavil tudi dejstvo, da je bilo v času Petrovića mnogo težje prodreti v ligo onkraj Atlantika. "Neprimerljivo. Danes je to nekaj vsakdanjega. Ko je Dražen odšel v NBA, je bila to prava redkost. Najboljši igralci v ligi NBA že več let prihajajo iz Evrope. Treba je iskati nove zvezde. V zadnjih desetih letih je bilo iz jadranske lige izbranih 20 igralcev. NBA še nikoli ni bila bolj dosegljiva," meni agent.

 | Avtor: Print screen Print screen

Ražnatović glede prevlade evropskih košarkarjev ni govoril na pamet. Evropejci si namreč lastijo kar pet od zadnjih šestih priznanj za najkoristnejšega igralca rednega dela v ligi NBA. Trikrat je to postal Srb Nikola Jokić, dvakrat pa Grk Giannis Antetokounmpo.

Edini neevropski košarkar, ki se je v zadnjih šestih letih okitil z laskavim nazivom, je Joel Embiid. Ta je na nedavnih olimpijskih igrah resda branil barve ZDA, a je po rodu Kamerunec. Zadnji ameriški MVP je bil James Harden v sezoni 2017/2018.

Nagrada MVP, ki velja za najprestižnejšo individualno košarkarsko priznanje na svetu, je bila do nedavnega skorajda izključno v domeni Američanov. Prvi tujec s tem priznanjem je bil Nigerijec Hakeem "the Dream" Olajuwon leta 1994, pred Antetokounmpom leta 2019 pa sta nagado osvojila samo še Kanadčan Steve Nash (2005, 2006) in Nemec Dirk Nowitzki (2007).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 15:14 07.september 2024.

    Ta avtor ni čist, majke mi..Naj si Dončića nekam zatakne in medij pusti vsaj nekaj časa na miru..