Šport > Košarka
2911 ogledov

Kakšno razočaranje, Hrvatje razbili Slovence

Žiga Dimec Profimedia
Slovenska reprezentanca je z nepričakovano visokim porazom odprla kvalifikacijski turnir v Atenah.

Slovenija se skuša še drugič pod taktirko Aleksandra Sekulića prebiti na olimpijske igre, pred tremi leti v Tokiu je za točko izgubila v polfinalu proti Franciji, ko je Nicolas Batum v zadnjih trenutkih dvoboja z blokado zaustavil polaganje Klemna Prepeliča. Kasneje so bili Slovenci nemočni v dvoboju proti Avstralcem v tekmi za tretje mesto.

Na svoji prvi tekmi na kvalifikacijskem turnirju so se Slovenci tokrat pomerili s Hrvaško. Ta je ob 'katastrofalnem' metu slovenskih košarkarjev in slabi ter povsem neagresivni obrambi Sekulićeve čete povsem prevladovala že v prvi četrtini. Slovenska zasedba je na pogled povsem nepripravljena vstopila v dvoboj.

Ob koncu prvih 10 minut je bilo tako kar 13:31, razliko je s tremi prostimi meti nekoliko zmanjšal Aleksej Nikolić.

Poznala se je neuigranost, utrujeni Luka Dončić se je reprezentanci pridružil šele prejšnji teden. Pravih akcij ni bilo, žoga se je podala številki 77, nato pa se je čakalo, kaj bo zvezdnik lige NBA naredil z njo. Ta ni bil pri metu, v prvem polčasu je zadel štiri od 16 metov.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenci so dvoboj sicer odprli z metom 0/14 za tri točke, povsem ob koncu druge četrtine sta nato za skupnih 2/17 poskrbela Klemen Prepelič in Zoran Dragić. Na glavni odmor so Hrvatje odšli s prednostjo 54:41, 13 točk razlike po prikazanem niti ni bilo tako slabo za slovensko izbrano vrsto.

S trojko Vlatka Čančarja se je Slovenija po minuti drugega polčasa približala na -10, a so Hrvatje dokaj zlahka odgovorili s sedmimi zaporednimi točkami.

Po izgubljeni žogi nepozornega Žige Dimca in zabijanju Daria Šarića je Hrvaška kasneje prvič na tekmi povedla za 19 točk. Nato je že četrto osebno napako dobil Ivica Zubac, Slovenija pa je nanizala pet točk. A obramba je bila še naprej povsem prepustna, po dveh povsem neoviranih trojkah Gorana Filipovića se je na semaforju izpisal rezultat 73:53. 

Tudi minuta odmora ni pomagala, Filipović je ukradel žogo Prepeliču in poskrbel za +21. Še ko so Hrvatje zgrešili, so dobili skok v napadu in zaključili iz druge akcije. 

Žiga Dimec | Avtor: Profimedia Profimedia

Sekulić je ob odmoru, ki se je pripetil zaradi pokvarjenega semaforja na enem izmed košev, svoje varovance celo vprašal, če želijo, da jih Hrvatje razbijejo. Telesna govorica Slovencev je bila porazna. 

Tako ni bilo presenečenje, da so po dolgi prekinitvi spet prvi žogo skozi obroč spravili hrvaški košarkarji. Znova se je pozabilo na Filipovića, ki je s trojko poskrbel za 84:60. Nihče v dvorani ni več verjel v preobrat.

V zadnjo četrtino je Slovenija vstopila z -25.

Po minuti in pol igre v zadnjem delu je Dončić poskrbel za dosežek, ki ga je v Fibini košarki sicer težko doseči - zbral je 26 točk, 10 skokov in 10 podaj.

Blamaža se je vseeno nadaljevala. Najvišja razlika je znašala 29 točk, ob igri rezervistov pa se je nato dvoboj končal z rezultatom 108:92.

Dončić je zbral 26 točk, 11 skokov, 10 asistenc ob metu 8/23 (0/8 trojke). Prepelič je dosegel 19 točk, Nebo (9 skokov) in Čančar 12. Pri Hrvatih je Filipović vpisal 21 točk (trojke 6/7), Šarić 19 (10 ulovljenih žog), Zubac 18.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Poraz za Slovenijo sicer ni usoden. Če v nadaljevanju ne bo večjih presenečenj, bi tako Slovenija lahko v polfinale turnirja napredovala kot druga iz svoje skupine, v tem primeru pa bo najverjetneje v boju za finale naletela na Grke z Giannisom Antetokounmpom. Če se Slovenci želijo uvrstiti v Pariz, morajo tako ali tako premagati grško izbrano vrsto. Ob prikazanem proti Hrvaški je to sicer zelo malo verjetno.

Naslednjo tekmo bo Slovenija odigrala v četrtek ob 16.30 proti Novi Zelandiji.

Izjave po tekmi:

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije: "Ni konec sveta, ker smo izgubili, ni mi pa všeč način, na katerega smo izgubili. Nismo imeli odgovora na igro Hrvaške, predvsem smo bili brez prave energije v obrambi. Vsak od nas se mora pogledati v obraz in se vprašati, kaj lahko naredi bolje. V četrtek imamo novo tekmo, ki jo enostavno moramo dobiti, sicer se lahko poslovimo od Pariza."

Luka Dončić, kapetan Slovenije: "Hrvaška nas je nadigrala v vseh pogledih in zasluženo zmagala. Od prve minute dalje nismo bili pravi. Osebno se na začetku nisem počutil dobro, bil sem brez prave energije. Zdaj ko gledam podrobno statistiko vidim, da sem imel res zelo slab met. Delati moramo na obrambi na čelu z menoj. Vemo, da to ni bil naš pravi obraz in tega moramo pokazati v četrtek proti Novi Zelandiji."

Edo Murić: "Tak poraz boli, saj smo bili vseh 40 minut v zaostanku. Po eni strani imamo srečo, da je prišel že takoj na začetku turnirja, po drugi pa imamo zdaj le še en popravni izpit. Zamisliti se moramo, zakaj smo bili brez energije in moči, da bi odgovorili na igro Hrvaške, ki je od začetka pokazala, da jo zanima le zmaga."

Komentarjev 8
  • silvester9 06:30 03.julij 2024.

    V Sloveniji imamo tudi boljše centre. Najbolje bi pa bilo če bi v reprezentanco vzeli Sergeja Macuro . On lahko tudi igra na treh položajih čeprav je visok 206 cm.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:19 03.julij 2024.

    Kaj Sekulić in Dimac delata v reprezentanci???!!!

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 06:17 03.julij 2024.

    Po pričakovanju. Sekulić nima vizije vodenja, reprezentanco najverjetneje res ne sestavja on, med igralskim kadrom pa, razen Luke, ki še čuti posledice naporne sezone in poškodb, nimamo kakšnih košarkaških mojstrov.

Sorodne novice