Šport > Košarka
683 ogledov

Mladi Slovenci do odličja

košarkarska reprezentanca do 18 let twitter KZS
Slovenska košarkarska reprezentanca do 18 let je osvojila bronasto odličje.

Za slovenskimi košarkarskimi reprezentancami je izjemno poletje. Najprej so se izkazale košarkarice do 20 let, ki so osvojile peto mesto na evropskem prvenstvu, njihovi vrstniki so posegli po naslovu evropskih podprvakov, v konkurenci do 18 let pa so se zdaj brona razveselili še mladi košarkarji. Ti so v tekmi za tretje mesto premagali Izrael s 84:70.

V prvih minutah tekme so sicer povedli košarkarji izraelske reprezentance, a so jih Slovenci do 4. minute tekme ujeli ter prevzeli vodstvo. S kolektivno igro so prednost do konca četrtine povečali na 8 točk razlike.

Rad bi se zahvalil celi ekipi in pa štabu za osvojeno tretje mesto. Skozi cele priprave smo trdo delali, garali, rastli iz tekme v tekmo in ustvarili neverjetno kemijo. Na koncu se nam je to tudi izplačalo, hvala še enkrat.

Urban Kroflič, kapetan reprezentance

V drugi četrtini so nasprotniki boljše zaigrali v obrambi, v dveh minutah razliko zmanjšali in se Slovencem približali na le tri točke zaostanka. Tudi po minuti odmora so vztrajno lovili slovensko reprezentanco in minuto pred koncem prvega polčasa izenačili rezultat. Slovenci so z zadetim metom za dve točki ponovno prevzeli vodstvo in tako drugo četrtino končali z rezultatom 40:38.

Izbranci selektorja Danijela Radosavljevića so v drug polčas stopili bolj suvereno ter ponovno utrdili prednost. Tretjo četrtino so dobili z delnim rezultatom 23:13 in se v zadnji del tekme podali z osmimi točkami razlike. 

Sredi zadnje četrtine so se jim nasprotniki nekoliko približali, a jim Slovenci niso dopustili, da bi prevzeli vodstvo. 

Čestitke fantom in celotnemu strokovnemu štabu za osvojeno 3.mesto na evropskem prvenstvu. Šest zmag in en poraz na celotnem turnirju pomeni, da smo nekaj dobro delali. Mislim, da smo igrali najbolj povezano in najlepšo košarko na prvenstvu, kljub temu, da nismo imeli ekstremne višine pod košem. Od prvega dneva priprav smo verjeli v to, da lahko posežemo visoko. Bilo je potrebno ekipo povezati, igralcem dati prave vloge in jim vcepiti zmagovalno mentaliteto. Vse to je nam uspelo in rezultat je tu. To so fantje, ki so neverjetno lepo vzgojeni, spoštljivi do vsakega, imajo prave delovne navade in poleg tega tudi zelo talentirani. Sem neizmerno ponosen na njih! Rad pa bi poudaril in eno veliko zahvalo podelil svojemu štabu, ki je bil zelo predan pri svojem delu in brez njih tega uspeha ne bi bilo. Ob tej priložnosti pa še ena velika hvala košarkarski zvezi Slovenije za to priložnost.

Danijel Radosavljević, selektor reprezentance

Na odločilni tekmi evropskega prvenstva je med Slovenci s 24 točkami, 4 skoki in 3 podajami izstopal Vit Hribar. Prav tako se je izkazal Žak Smrekar, ki je zbral 21 točk, 9 skokov in 7 podaj. 

Slovenci so si priborili mesto na svetovnem prvenstvu do 19 let, ki bo naslednje leto potekalo v Švici. V preteklosti so se Slovenci do 19 let svetovnega prvenstva udeležili že dvakrat, v letu 2003 in 2023.

Fantje do 18 let so do zdaj osvojili dve srebrni medalji v Nemčiji 2002 in Turčiji 2021 ter eno bronasto v Grčiji leta 2019.

Radosavljevićevi izbranci so v Tampereju izgubili le eno tekmo. V polfinalu so morali priznati premoč kasnejšim prvakom Nemcem (88:68), ki so v finalu ugnali Srbijo s 93:83. Pred tem so v skupinskem delu Slovenci premagali Španijo (83:79), Litvo (100:95) in Finsko (92:44), v osmini finala so po podaljšku ugnali Latvijo (91:85), v četrtfinalu pa Švedsko z 79:56.

Najboljši posamezniki Slovenije na EP so bili Urban Kroflič s povprečjem 16,4 točke, 8,6 skoka in 5,4 podaje, Smrekar (15,6 točke, 5,7 skoka, 4,1 podaje) ter Hrabar (14,6 točke).

Poleg njih so igrali še Mark Padjen, Leon Ivičič, Leon Zdravković, Filip Petkovski, Leon Jereb, Mark Morano Mahmutović, Lovro Lapajne, Blaž Perko in Aljaž Menič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.