Šport > Košarka
38268 ogledov

NBA žaluje, poslovil se je eden največjih košarkarjev vseh časov

Bill Walton Profimedia
V 72. letu starosti je preminil legendarni košarkar Bill Walton.

Iz ZDA prihaja tragična novica, da je po dolgem boju z rakom v 72. letu starosti preminil dvakratni NBA in NCAA prvak ter član hiše slavnih, veliki Bill Walton. Po uradni izjavi lige NBA naj bi legendarni košarkar preminil v ponedeljek, obkrožen s svojo družino in najdražjimi.

"Bill Walton je bil resnično edinstven," se je od MVP-ja sezone 1977/78 in trikratnega najboljšega igralca kolidž lige NCAA poslovil komisar lige NBA Adam Silver. "Najbolj si bom zapomnil njegovo veselje do življenja. Bil je redno prisoten na ligaških dogodkih, vedno optimističen, nasmejan do ušes, želel je deliti svojo modrost in toplino. Cenil sem najino tesno prijateljstvo, zavidal sem mu brezmejno energijo in občudoval čas, ki si ga je vzel za vsako osebo, ki jo je srečal. Kot že 50 let cenjenega člana družine NBA bomo Billa močno pogrešali vsi, ki smo ga spoznali in vzljubili."

Bill Walton | Avtor: Profimedia Profimedia
Walton je bil po dveh NCAA kolidž naslovih z UCLA Bruins izbran kot prvi izbor na naboru leta 1974 s strani Portland Trail Blazers. Nemudoma se je uveljavil kot eden najboljših košarkarjev v ligi, leta 1977 je kot najboljši skakalec in bloker lige Trail Blazers popeljal celo do naslova prvakov, sam pa je bil imenovan za MVP-ja finala, medtem ko je bil naslednje leto MVP rednega dela sezone.

Toda njegovo kariero so močno okrnile poškodbe, v ligi NBA je igral vsega deset sezon, nekaj jih je v celoti izpustil. Po seriji poškodb ni bil nikoli več isti, tako da je tekom kariere zbral vsega dva nastopa na tekmi vseh zvezd, kar pa ga ni zaustavilo, da bi bil ob 50-letnici in 75-letnici lige NBA obakrat izbran med največje košarkarje vseh časov.

Svoj drugi naslov je osvojil leta 1986 z Boston Celtics, ko je bil tudi imenovan za najboljšega šestega igralca lige, saj je v igro redno prihajal s klopi. Proti koncu kariere so mu tako osebne številke drastično upadle, a je kariero vseeno zaključil s povprečjem dvojnega dvojčka s 13,3 točkami, 10,5 skoki in 2,2 blokadama na tekmo.

"Kot igralec sprejet v dvorano slavnih je na novo definiral položaj centra," je še dejal Silver. "Bill je nato svoje nalezljivo navdušenje in ljubezen do igre prenesel na prenose tekem, kjer je podal pronicljive in barvite komentarje, ki so zabavali generacije ljubiteljev košarke," se je Silver ozrl še na Waltonovo kariero v vlogi komentatorja in NBA strokovnjaka, v kateri je navduševal po svojem slovesu od košarke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 21:46 27.maj 2024.

    Vsi bomo tako končali samo mediji o nas ne bodo tako pisali.

Sorodne novice