Šport > Košarka
5580 ogledov

Slovenija se je dolgo mučila z žilavo Venezuelo, Luka rekordno

Slovenska košarkarska reprezentanca Epa
Košarkarji Slovenije so danes odigrali prvo tekmo na svetovnem prvenstvu in na Okinavi s 100:85 premagali Venezuelo.

Prvi nasprotnik Slovenije na letošnjem svetovnem prvenstvu v košarki, ki ga gostijo Filipini, Japonska in Indonezija, je bila Venezuela. Slovenija je veljala za izrazitega favorita, a so se vsaj po izjavah naši fantje zavedali, da nasprotnika ne smejo podcenjevati ter kako pomembna je ta tekma.

Slovenija bo v prvem delu SP igrala še z Gruzijo v ponedeljek ter Zelenortskimi otoki v sredo. Glede na to, da se v drugi del prenašajo vse točke in da se slovenska skupina križa z Avstralijo, Nemčijo, Finsko ali Japonsko - naprej gresta dve najboljši ekipi, je ključno, da Sloveniji na prvih treh tekmah ne spodrsne.

Slovenija je prvo tekmo letošnjega svetovnega prvenstva začela v postavi: Luka Dončić, Aleksej Nikolić, Zoran Dragić, Bine Prepelič in Mike Tobey. Mlajši izmed bratrancev Prepelič je tako v prvi postavi začel svojo prvo tekmo na največjih tekmovanjih.

Prve točke za Slovenijo je na letošnjem prvenstvu dosegel naturalizirani Američan Mike Tobey, medtem ko je bil že v drugi slovenski akciji uspešen prvi zvezdnik reprezentance Luka Dončić. Toda kljub uspešnima napadoma Slovenije je Venezuela z dvema trojkama povedla s 6:4.

Nato pa se je izkazal Bine Prepelič, ki je po skoku v napadu pod prekrškom dosegel svoji prvi dve točki, kateri je nadgradil z zadetim dodatnim prostim metom. Venezuela je vrnila udarec s še tretjo zadeto trojko, a je na vse skupaj odgovoril Dončić, ki je prav tako zadel pod prekrškom. Po zadetem prostem metu je Slovenija vnovič povedla, tokrat z 10:9.

Prvo slovensko trojko je nato za vodstvo 13:9 zadel Tobey, Venezuela pa je nemudoma vrnila z novo trojko, na katero je prav tako z zadetim metom za tri na drugi strani odgovoril Aleksej Nikolić. Po dobri obrambni akciji je nato Slovenija povedla z 18:11, a je Venezuela vrnila s svojo še četrto zadeto trojko.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa
Slovenija je nadaljevala z odlično igro v napadu, a Venezuela s trojkami ni dovolila, da bi se Slovenija preveč oddaljila. S svojo še peto zadeto trojko (iz sedmih poizkusov) je znižala zaostanek na 23:19, medtem ko je po še šesti zadeti trojki zaostajala za vsega tri točke (25:22). A tu še ni bilo konec. Ko so iz devetega poizkusa zadeli še sedmo trojko, se je Venezuela približala že na 27:25, medtem ko so po svoji osmi trojki zaostajali le še 29:28.

Venezuela je ob zaostanku 31:28 končno zgrešila nekaj metov za tri točke, a se Sloveniji vseeno ni uspelo oddaljiti. Ob koncu prve četrtine se je Sloveniji še nekoliko ustavilo v napadu, po zadeti še deveti trojki pa je Venezuela celo povedla s 33:31 in s prednostjo dveh točk zaključila prvo četrtino.

Luka Dončić si je po vsega nekaj sekundah druge četrtine prislužil še drugo osebno napako, Jakob Čebašek pa je prav po njegovi asistenci s trojko ponovno povedel Slovenijo v vodstvo. Luka je nato tudi prvič na tekmi zapustil igro. V prvi četrtini je dosegel kar 14 slovenskih točk.

Sledilo je nekaj zapravljenih napadov na obeh straneh, Venezuela pa je tudi začela grešiti mete za tri točke. Slovenija je po prvih točkah Jake Blažiča povedla s 36:33 in Venezuela je vzela svojo prvo minuto odmora, potem ko po kar dobrih dveh minutah igre v drugi četrtini ni uspela doseči novih točk.

Po novem neuspešnem napadu Venezuele je met za tri točke pod osebno napako zadel Klemen Prepelič, ki je nato dobil skok na svoj zgrešeni prosti met, napad pa je zaključil Blažič in povišal rezultat na 41:33. Venezuela je do svojih prvič točk v drugi četrtini prišla šele po treh minutah in pol igre, ko je znižala rezultat na 43:36.

Šest minut pred koncem polčasa se je v igro vrnil Luka Dončić, Venezuela pa se je po novem uspešnem napadu približala na pet točk zaostanka. Dončić je nato vajeti slovenskega napada nemudoma prevzel v svoje roke. Najprej je lepo zadel, nato našel odprtega Bineta Prepeliča, ki je met sicer zgrešil, že v naslednjem napadu pa je z novima točkama povišal slovensko prednost na devet točk.

Venezuelo je svojo prvo trojko v drugi četrtini zadela šele v šestem poizkusu, kar pa je bilo dovolj, da se je približala na šest točk zaostanka. Ko pa so stopili na sceno sodniki in dosodili Tobeyu tri sekunde v raketi, je imela Venezuela priložnost, da se še dodatno približa, a ji z novima zgrešenima metoma za tri to ni uspelo. Je bil pa na drugi strani za tri uspešen Nikolić.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Venezuela je morala poseči po novi minuti odmora, ki je očitno pomagala. Venezuela je najprej v napadu zadela za tri točke, Slovenija pa je takoj zatem po nepotrebnem izgubila žogo. Po novem košu Venezuele je Slovenija vodila le še za štiri točke. Luka je nato zadel le enega izmed dveh prostih metov, po novem košu Venezuele pa se je slovenska prednost stopila na tri točke.

Lažje se je nato zadihalo po 22. točki Dončića, ki je s trojko povišal prednost na šest točk, medtem ko je z zadetima prostima metoma postavil rezultat 56:48, kar se je zdelo, da bo končen rezultat prvega polčasa, a so Venezuelci preko celotnega igrišča zadeli trojko za 56:51.

Slovenija je drugi polčas odprla z zgrešenim metom za tri Dončića, ki je po sumljivi sodniški odločitvi nemudoma v obrambi prejel še svojo tretjo osebno napako. Toda to ga ni zaustavilo. V napadu je zadel pod prekrškom, prosti met sicer zgrešil, a vseeno povišal slovensko prednost na sedem točk. Toda Venezuela se je vrnila z dvema uspešnima napadoma, ko je znižala zaostanek na tri točke.

Nato pa "LukaMagic" šov. Najprej prekrasna asistenca Dončića za lahek koš Tobeya in novi dve točki v napadu za vodstvo s sedmimi točkami. Ko pa je nato Tobey zadel novo trojko, je Slovenija povedla 67:57, tako da je morala Venezuela vzeti novo minuto odmora.

Tokrat ta ni bila tako uspešna kot prejšnja, saj je Slovenija hitro ukradla žogo, po prekršku nad Dončićem in zadetima prostima metoma pa je Slovenija povedla za 12 točk. Po novem uspešnem napadu Dončića je Slovenija prišla do svoje najvišje prednosti 14 točk, ki jo je Žiga Dimec kmalu povišal na +15.

Po nekaj napakah na obeh straneh je Venezuela zadela novo trojko, a je z enako mero vrnil Klemen Prepelič. Dve minuti pred koncem tretje četrtine je Luka ponovno sedel na klop, kar pa Venezuela ni uspela izkoristiti, saj je Slovenija v drugem polčasu močno dvignila svojo igro v obrambi. Slovenija je do konca tretje četrtine zadržala prednost 15 točk, rezultat je bil 78:63.

Prvi koš v zadnji četrtini je dosegel Klemen Prepelič, ki je povišal prednost Slovenije najprej na 17 točk in kmalu zatem na 19 točk, Venezuela pa se je v stilu drugega polčasa še naprej mučila v napadu. Svoje prve točke je dosegla šele po dveh minutah igre.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa
Nato je slovenska igra v obrambi nekoliko popustila in v treh zaporednih napadih so igralci Venezuele dosegli kar sedem točk, kar je bil znak za alarm in minuto odmora s slovenske strani, ki je vodila le še za 15 točk (med serijo Venezuele je namreč trojko zadel Klemen Prepelič).

Po minuti odmora se je slabih sedem minut pred koncem na igrišče vrnil tudi Dončić, Klemen Prepelič pa je še naprej zadeval v napadu. Z novim košem je dosegel še svojo 18. točko. Sledilo je obdobje številnih napak in zgrešenih metov na obeh straneh, preden se je Venezuela le uspela približati na vsega 13 točk zaostanka.

Po 35. točki Dončića in novi trojki Venezuele se je slednja približala na vsega 12 točk zaostanka, preden jo je nekoliko umiril Tobey z zadeto trojko. Venezuela se je sicer znova uspela približati na 13 točk zaostanka, a je Tobey zadel še svoj deveti met iz igre iz devetih poizkusov ter znova povišal prednost na 15 točk. Venezuela je odgovorila z novo trojko, Aleksander Sekulić pa je ob vodstvu 94:82 vzel novo minuto odmora.

Po minuti odmora je še svojo 37. točko dosegel Dončić ter zapečatil usodo Venezuele, ki je minuto in pol pred koncem zasostajala za 14 točk. Stotico je Slovenija dosegla po dveh zadetih prostih metih Alekseja Nikolića, na koncu pa je Slovenija slavila z rezultatom 100:85.

Luka Dončić je s 37 točkami postal nov slovenski rekorder na tekmah svetovnega prvenstva - prehitel je Jako Lakoviča in njegovih 24 točk iz 2006 v Saporu, razpoložena pa sta bila danes tudi Mike Tobey in Klemen Prepelič, ki sta tekmo končala z 21, oziroma 18 točkami.

Za Slovenijo je bila to trinajsta zmaga na štiriindvajsetih tekmah na svetovnih prvenstvih. Tudi vsa prejšnja tri je začela z zmago, nazadnje pa je na velikih tekmovanjih uvodno tekmo izgubila 2015 na eurobasketu v Zagrebu proti Hrvaški.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Ender3 19:38 26.avgust 2023.

    Če ne bi bilo Dimca bi Venezuela lahko celo zmagala. 😓 Ubogo je to gledati in izgubljati čas !

  • Soljatar 17:21 26.avgust 2023.

    ne pretiravajte...res težko eno bogo Venezuelo nabrisat ja haha, ne bit smešni...sicer pa koga sploh to tok zanima, da mora bit ta blesava košarka na vseh portalih glavna novica?...to je tretjerazredna tema , pa še to je preveč...postranska novička...imamo druge ...prikaži več probleme v državi, ne pa da bomo zdej fantke k se igrajo z žogo gledal...zresnite se...

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 14:33 26.avgust 2023.

    Žilava Venezuela? Ne ! Prej povsem razglašena Slovenija. O Sekulići pa raje ne izgubljam besed. 33 pik v 10 minutah. ???? Kje je obramba?

Sorodne novice