Šport
317 ogledov

Mejnik za slovensko veslanje, prvič se bo zgodilo to

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman Anže Malovrh/STA
Prvič na kajakaškem SP na mirnih vodah tudi slovenski četverec.

Tekmovalce v kajaku ta teden v Samarkandu v Uzbekistanu čaka svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah, tudi z močno slovensko udeležbo. Prvič v zgodovini bo na startu SP slovenski četverec. Slovenski čoln z Anjo Osterman, Mio Medved, Anžetom Urankarjem in Rokom Šmitom bo nastopil na tekmi mešanih četvercev na 500 metrov.

Slovenske barve bo v enem izmed najstarejših mest na svetu, ki je na seznamu svetovne dediščine pod zaščito Unesca, zastopalo osem tekmovalcev.

V konkurenci tekmovalcev iz 48 držav, med njimi bodo tudi dobitniki kolajn na olimpijskih igrah v Parizu, bodo v slovenskem dresu veslali novopečeni svetovni prvak v spustu na divjih vodah Anže Urankar, Jošt Zakrajšek, Rok Šmit in Matevž Manfreda ter kajakašice Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman, Mia Medved in Ana Šteblaj.

Urankar, ki se bo meril v mešanem četvercu, bo tekmoval še na najkrajši tekmovalni razdalji, na 200 metrov. Na 200-metrov bo nov vrhunski rezultat lovila tudi Ponomarenko Janić, ki ima v tej disciplini že eno srebrno in tri bronaste kolajne s SP.

V ženskem kajakaškem dvojcu na 200 metrov bosta nastopili Anja Osterman in Mia Medved, ki sta na letošnjem evropskem prvenstvu osvojili srebrno kolajno. Osterman ima kolajno s SP v dvojcu na 200 metrov že iz leta 2019, takrat je veslala skupaj s Ponomarenko Janić.

Anja Osterman | Avtor: Profimedia Profimedia

V mešanem kajakaškem dvojcu na 500 metrov bosta Mia Medved in Rok Šmit skušala izboljšati lansko uvrstitev iz Duisburga, kjer sta bila četrta. Primorsko-gorenjska naveza je letos na svetovnem pokalu v Poznanju že stala na zmagovalnem odru.

Z visokimi cilji bo na 5000 metrov nastopil Jošt Zakrajšek, ki ima na tej razdalji uvrstitve na zmagovalni oder na tekmah svetovnega pokala, na prvenstvih pa so se mu kolajne izmuznile.

Na 500-metrski razdalji kajakašev bo veslal mladi Matevž Manfreda, letos dobitnik srebrne kolajne na EP za mladince in mlajše člane v Bratislavi.

Na dveh razdaljah, na 1000 in 5000 m, bo veslala Ana Šteblaj, ki je v soboto na SP v sprintu na divjih vodah priveslala do brona in prve posamične kolajne slovenskih kajakašic na SP v spustu na divjih vodah.

Ana Šteblaj | Avtor: Twitter Kajakaška zveza SLO Twitter Kajakaška zveza SLO

Prvi tekmovalni dan bo v petek, ko so na sporedu kvalifikacijske in polfinalne vožnje kajakašic na 1000 metrov, mešanih dvojcev na 500 metrov, kajakašev na 500 metrov in ženskih dvojcev na 200 metrov. V soboto sledijo kvalifikacije in polfinale kajakašic in kajakašev na 200 metrov ter mešanih četvercev na 500 metrov, pa tudi finale mešanih dvojcev na 500 metrov in kajakašic na 1000 metrov.

V nedeljo bo možno spremljati finalne boje kajakašev na 500 metrov, ženskih dvojcev na 200 metrov, kajakašic in kajakašev na 200 metrov, mešanega četverca na 500 metrov in preizkušnji na 5000 metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.