Šport > Moto športi
217 ogledov

Prve tri tokrat ločila le dobra sekunda, Verstappen peti

George Rusell Profimedia
Russell zmagovalec Belgije, Verstappen peti.

Britanec George Russell je zmagovalec dirke za svetovno prvenstvo formule 1 v belgijskem Spa Francorchampsu. Drugo mesto je osvojil njegov rojak in sotekmovalec pri Mercedesu Lewis Hamilton, tretji je bil Avstralec Oscar Piastri (McLaren).

Peti je bil vodilni v seštevku sezone in branilec naslova, Nizozemec Max Verstappen (Red Bull). Verstappen je v sobotnih kvalifikacijah sicer dosegel najhitrejši čas, a je začel z deset mest slabšega izhodišča zaradi menjave pogonskega agregata. S prvega mesta je dirko tako začel Ferrarijev dirkač Charles Leclerc. Monačan je dirko končal na četrtem mestu pred Verstappnom.

Za Russlla, ki je imel postanek manj od moštvenega sotekmovalca in je v zadnjih krogih zdržal njegov nalet, je to druga zmaga v sezoni po Avstriji. Mercedes ima letos tri zmage, Hamilton je bil najboljši v Silverstonu.

Za Mercedes je bila to šele prva dvojna zmaga po novembru 2022 v Sao Paulu, Russell pa je do uspeha prišel po drzni spremembi taktike, o takšnem razpletu se v ekipi kot kaže pred dirko niso pogovarjali. "Sijajna strategija," so ga po koncu pohvalili iz boksov po radijski zvezi. "Tega na sestanku seveda nismo predvideli. Ampak gume so se dobro obnašale in zato sem si govoril: lahko grem samo na en postanek," je po dirki skrivnost uspeha pojasnil Britanec.

George Rusell | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjem delu dirke je imel sicer precej dela z rojakom, ki je pritiskal in ga s precej bolj svežim kompletom pnevmatik močno preganjal, toda ni ga ujel in na koncu se je moral zadovoljiti z drugo stopničko.

"Poskušal sem priti bližje, toda George je opravil izjemno delo, odlično je odpeljal s tem kompletom gum," ga je pohvalil Hamilton, ki je bil zelo blizu 105. zmagi v karieri.

Russell je ob le eni menjavi tako do cilja zdržal 34 krogov na pnevmatikah s trdo zmesjo.

Blizu je bil sicer na koncu tudi Piastri, zmagovalec prejšnje dirke na Madžarskem, kjer pa je na uspeh padla tudi senca zaradi pritiska moštva, ko je moral nekaj krogov pred koncem Lando Norris prepustiti prvo mesto moštvenemu sotekmovalcu. Piastri je bil po menjavah nekaj časa tudi v vodstvu, ob koncu pa tretji, potem ko je v zadnjih krogih zmanjšal razliko za Mercedesoma in ciljno črto prečkal le 1,173 sekunde za zmagovalcem.

Precej manj zadovoljni so lahko bili v nekaterih drugih ekipah. Red Bull je načrtno poslal vodilnega v sezoni na kazenski pribitek zaradi menjave motorja, saj so v avstrijski ekipi računali, da bo na dirkališču, kjer je veliko možnosti za prehitevanje, lahko nadoknadil slabši položaj na začetku.

A tokrat višje kot do petega mesta ni mogel, še slabše se je odrezal njegov moštveni sotekmovalec Sergio Perez; Mehičan je pod pritiskom zaradi slabih rezultatov, po nekaterih podatkih iz karavane formule 1 naj bi bila današnja dirka zanj tudi že odločilna pri odločitvi za prihodnost pri moštvu s krili. Kljub drugemu startnemu izhodišču je privozil le do osmega mesta.

V seštevku SP se vrstni red ni bistveno spremenil, saj je najbližji zasledovalec Verstappna, Britanec Norris v drugem McLarnu, končal šele na šestem mestu. Nizozemec ima 275 točk, Norris 197, tretji je Leclerc s 174. Današnja zmagovalca sta na šestem (Hamilton) in sedmem mestu (Russell) s 143 in 141 točkami.

V formuli 1 je po belgijski dirki na vrsti poletni premor, naslednja dirka bo 25. avgusta v nizozemskem Zandvoortu.

Komentarjev 1
  • Rim 20:14 28.julij 2024.

    Russel je bil po tekmi diskvalificiran zaradi prelahkega vozila, vsi tekmovalci so se zato pomaknili za eno mesto navzgor.

Sorodne novice