Šport
1163 ogledov

Nič od maščevanja, Nole tokrat v finalu klonil po treh nizih

Novak Đoković Profimedia
Carlos Alcaraz še naprej vladar Wimbledona.

Španec Carlos Alcaraz je drugič zaporedoma osvojil teniški turnir v Wimbledonu. Tako kot lani je bil v finalu boljši od Srba Novaka Đokovića, tokrat v treh nizih s 6:2, 6:2 in 7:6. Za enaindvajsetletnega Alcaraza je to četrti naslov na turnirjih grand slam. Slavil je tudi letos v Rolandu Garrosu in 2022 v New Yorku.

Šestnajst let starejši Đoković ostaja pri 24 naslovih na turnirjih za grand slam in je še brez turnirske zmage v 2024. S sedmimi naslovi v Wimbledonu za enega zaostaja za rekorderjem, Švicarjem Rogerjem Federerjem.

Alcaraz ima fantastično statistiko v finalih na največjih turnirjih, se pravi grand slamih in mastersih. Od desetih finalov je izgubil le enega; lani masters v Cincinnatiju prav proti Đokoviću. Za slednjega je bil to deseti finale v Wimbledonu in sedemintrideseti na grand slamih (24-13).

Tokratni finale na osrednjem igrišču All England Cluba v Wimbledonu je Španec dobil precej lažje kot lanskega, ki je trajal pet nizov ter štiri ure in 42 minut. Tokrat je bilo vsega konec po dveh urah in pol igre.

Carlos Alcaraz | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi niz je trajal 41 minut, konec upov Đokovića pa je bilo, ko pri 4:1 ni izkoristil žoge za "break", tako da je Španec povedel s 5:1. Tudi drugi niz je Alcaraz začel z odvzemom servisa tekmecu in ga končal po 35 minutah igre, še najbolj izenačen pa je bil tretji niz.

Alcaraz je imel pri 5:4 tri zaključne žogice na svoj servis, vendar mu je Đoković odvzel servis in niz podaljšal v "tie break". Tega je po uri in 14 minutah dobil Alcaraz s 7:4

Alcaraz je pokal prejel iz rok valižanske princese Kate, ki si je v družbi hčerke Charlotte ogledala finale. To je bil njen drugi javni nastop po januarski diagnozi raka in operaciji trebuha. Ob prihodu na stadion so jo gledalci pozdravili s stoječimi ovacijami.

"Osvojiti Wimbledon je bila moja otroška želja in nikoli se ne bom naveličal zmagovati na tem stadionu. Zame je to največji turnir na svetu, najlepše igrišče in najpomembnejši pokal, ki ga lahko osvojiš v tenisu," je uvodoma po zmagi povedal Alcaraz.

Španec je postal šesti igralec, ki je v istem letu osvojil Roland Garros in Wimbledon. Pred tem jo to uspelo Rodu Laverju (1969), Björnu Borgu (1978, 1979, 1980), Rafaelu Nadalu (2008, 2010), Federerju (2009) in Đokoviću (2021).

"Zavedam se, da še nisem na ravni teh legend, zato moram še naprej trdo trenirati," je dejal Alcaraz in dodal: "Jaz sem svoje delo danes opravil, zdaj bom z veseljem spremljal finale evropskega nogometnega prvenstva in navijal za nov španski uspeh."

Carlos Alcaraz, Novak Đoković | Avtor: Profimedia Profimedia

Đoković, ki je do finala prišel le en mesec po operaciji kolena, v Wimbledonu ni premagal igralca iz najboljše deseterice na svetu. Celo več, Srb nima zmage proti igralcu iz top 10 že sedem mesecev.

Po porazu je tekmecu priznal premoč. "Danes je bil Carlos absolutno premočan. Tenis, ki sem ga prikazal v prvih dveh nizih, ni bil na moji ravni. Hotel sem se vrniti v igro, prišel do podaljšane igre, a danes enostavno ni bil moj dan," je dejal Đoković.

Navkljub porazu je rekel, da bo zadovoljen zapustil Wimbledon. "Čeprav sem zdaj še razočaran, moram biti ponosen, da sem po vseh težavah v zadnjih tednih prišel tako daleč. V finalu je bil tekmec žal premočan."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice