Šport > Nogomet
4007 ogledov

Real dolgo nenevaren, nato je prevzel pobudo in zadel dvakrat

Real Madrid Profimedia
V Londonu sta se za evropsko lovoriko merila Borussia Dortmund in Real Madrid, slednji je z goloma v drugi polovici drugega polčasa prišel do 15. naslova.

V tokratnem finalu je dortmundska Borussia lovila svoj drugi naslov, Real Madrid že petnajstega. Madridčani so v tej sezoni lige prvakov še bili brez poraza, kar jim je uspelo sploh prvič do finala najprestižnejšega evropskega klubskega tekmovanja, po drugi strani pa je bil tudi za rumeno-črnimi dober niz, saj so izgubili le eno od zadnjih enajstih evropskih tekem. 

Real, ki je dobil 14 od skupno 17 finalov v tem tekmovanju, je v izločilnih bojih zaporedoma odpravil Leipzig Kevina Kampla in Benjamina Šeška, branilca naslova Manchester City in Bayern, Borussia, ki ima zmago in poraz v finalih lige prvakov, pa je izločila PSV Eindhoven, Atletico Madrid Jana Oblaka in Paris Saint-Germain.

Finale so sodili slovenski sodniki na čelu s Slavkom Vinčićem. Ta je že v prvi minuti prekinil dvoboj, saj je na zelenico priteklo nekaj gledalcev. To je bil tudi najbolj zanimiv dogodek v prvih minutah obračuna. Real je bil nekajkrat blizu temu, da bi ukradel žogo obrambi tekmeca, a pravih nevarnosti za gol Borussije ni bilo. Enako tudi ne v 12. minuti, ko je izven šestnajsterca streljal Federico Valverde, a zelo nenatančno in precej previsoko.

V 14. minuti je španski obrambi pobegnil Niclas Füllkrug, v šestnajstercu vrnil žogo do Juliana Brandta, ki pa je slabo ustrelil in okroglo usnje je poletelo mimo vrat. Slovenski sodniki so sicer najverjetneje spregledali prepovedan položaj Füllkruga. Na drugi strani je preko vrat meril Vinicius Junior.

Prvo pravo priložnost na tekmi si je priigrala Borussia. Karim Adeyemi se je ob natančni podaji Matsa Hummelsa izognil prepovedanemu položaju in sam prišel pred vratarja Thibauta Courtoisa, ga poizkušal preigrati, to tudi storil, a mu je žoga nekoliko pobegnila, na koncu pa so njegov strel blokirali. Dve minuti kasneje so bili Nemci še bližje vodstvu. Najprej je v kazenskem prostoru Reala padel Adeyemi, a so Španci nato izbili žogo, v nadaljevanju akcije pa je v šestnajsterec vtekel Füllkrug, streljal v padcu in zadel vratnico.

Niclas Füllkrug | Avtor: Profimedia Profimedia

V 28. minuti je Adeyemi znova grozil po levi strani, meril v dolgi kot Courtoisovih vrat, a se je Belgijec, ki je nadomestil obolelega Ukrajinca Andrija Lunina, izkazal.

Ob koncu 41. minute je s precejšnje razdalje sprožil Marcel Sabitzer, dobro meril v spodnji desni kot Realovega gola, a je bil znova na pravem mestu Courtois, ki je žogo odbil v kot.

Vinčić je ob koncu prvega polčasa sicer s svojimi odločitvami kar nekajkrat razburil nemške nogometaše, zaradi ugovarjanj pa sta si rumena kartona prislužila Nico Schlotterbeck in Sabitzer.

Real Madrid v prvem polčasu ni sprožil na vrata tekmeca.

V drugem polčasu drugačen obraz kraljevega kluba

To se je spremenilo v 49. minuti, ko je Toni Kroos s prostega strela 'naciljal' zgornji desni kot nasprotnikovega gola, vendar se je z izjemno obrambo izkazal Gregor Kobel. Po kotu, ki je sledil je do nevarnega strela z glavo na prvi vratnici prišel Dani Carvajal, a je žogo poslal mimo želenega cilja.

Ob koncu 57. minute je do voleja v kazenskem prostoru Borussije prešel Carvajal, a je njegov strel nekoliko ublažil Ian Maatsen, Kobel pa je nato žogo brez večjih težav ujel.

V 63. minuti je Courtois dobil še en dvoboj s Füllkrugom. Ta je po podaji Adeyemija streljal z glavo, Belgijec je žogo odbil. Na drugi strani je ptav tako z glavo poizkušal Vinicius, a ni bil nevaren.

Precej bližje zadetku je bil Jude Bellingham, ki je po predložku omenjenega Brazilca prišel do žoge tik pred Koblom, vendar je Anglež z glavo le oplazil žogo, ki je nato končala v gol-avtu.

Real se je prebujal, nato pa je po kotu v polno zadel Carvajal. Tudi tokrat je stekel proti prvi vratnici, skočil najvišje in zatresel mrežo Nemcev.

Dani Carvajal | Avtor: Profimedia Profimedia

V 77. minuti bi Bellingham lahko povišal vodstvo kraljevega kluba. Sprejel je podajo v osrčju šestnajsterca, streljal, a je žogo v kot preusmeril Schlotterbeck. Tri minute kasneje je imel Kroos na voljo prosti strel na dvajsetih metrih, Kobel je okroglo usnje uspel odbiti. Švicarski vratar se je izkazal tudi ob strelu Eduarda Camavinge, nato pa je Borussio obdržal v igri tudi po kotu.

A ničesar ni mogel storiti v 83. minuti, domača obramba je nespretno izgubila žogo, do nje je prišel Bellingham, ki jo je hitro podal do Viniciusa. Ta je nato dobil dvoboj ena na ena s Koblom, ki se je sicer s prsti dotaknil okroglega usnja, vendar premalo, da bi preprečil vodstvo Reala z 2:0.

Füllkrug je kasneje sicer zatresel mrežo tekmecev, a iz prepovedanega položaja, ki so ga Slovenci tudi dosodili.

Real je nato brez težav ohranil priigrano do zadnjega sodnikovega žvižga.

Izjave po tekmi:

Carlo Ancelotti (trener Real Madrida): "Težka tekma, sploh v prvem delu. V drugem delu smo dvignili ritem, bili smo bolj fokusirani in na koncu smo bili veliko boljši ter zasluženo zmagali."

Dani Carvajal (Real Madrid): "Ne vem, kaj naj rečem. Čutim le srečo. Vedeli smo, da bo tekma težka in v prvem polčasu so bili superiorni, a ostali smo živi. Vedeli pa smo, da bo prišel tudi naš trenutek in prišel je. Zdaj jih imamo 15." 

Jude Bellingham (Real Madrid): "To tekmo sem vedno sanjal. V življenju je veliko ljudi, ki ti rečejo, česar vse ne zmoreš. Danes je šlo. Mnogo lažje mi je bilo, ko sem na stadionu videl mamo in očeta. Tukaj je tudi moj mlajši brat in želim si biti njegov vzornik. Tekme pa ne znam opisati. Enostavno najboljša noč mojega življenja."


Liga prvakov, finale:

Borussia Dortmund : Real Madrid  0:2 (0:0)
Carvajal 74., Vinicius 83.

Komentarjev 1
  • Ender3 21:15 01.junij 2024.

    Čas se je nakaterim ustavil..@lojs pa je prenehal onanirat po forumih..

Sorodne novice