Šport > Nogomet
5409 ogledov

Izbral najboljšo in najslabšo postavo Eura, v obe uvrstil Slovenca

Slovenija osmina finala Euro 2024 Epa Začetna postava Slovenije na tekmi osmine finala Eura 2024.
Nedavno končano evropsko prvenstvo v nogometu je postreglo s pozitivnimi in negativnimi presenečenji.

V nedeljo je Španija četrtič sedla na evropski nogometni prestol, potem ko je v finalu premagala Anglijo (2:1) "La Roja" je dobila vseh sedem tekem na turnirju in zasluženo osvojila lovoriko.

Naslov najboljšega igralca Eura 2024 je pripadel španskemu vezistu Rodriju, naziv najboljšega mladega igralca njegovemu soigralcu Laminu Yamalu. Po koncu evropskega prvenstva so se zvrstili tudi številni izbori najboljših postav.

Enega teh je prispeval dolgoletni angleški komentator in zelo znan glas iz številnih televizijskih prenosov - Ian Darke. Izkušeni komentator je za mrežo ESPN izbral najboljšo in najslabšo enajsterico turnirja. V obe je uvrstil po enega Slovenca.

"Bil je pravo odkritje"

Jaka Bijol Slovenija osmina finala Euro 2024 | Avtor: Epa Epa

Darke je idealno postavo Eura 2024 razporedil v formacijo 4-2-3-1. V vrata je postavil Gruzijca Giorgija Mamardashvilija. Obrambno vrsto sestavljajo (od desne proti levi) Francoz Jules Koundé, Nemec Antonio Rüdiger, Slovenec Jaka Bijol in Portugalec Nuno Mendes.

"Branilec Udineseja je bil pravo odkritje, ko je Slovenija nepričakovano ohranila nedotaknjeno mrežo proti Angliji in Portugalski. Ima mentaliteto, da nihče ne sme mimo njega in 25-letnik zgleda kot nekdo, ki ne bi dopustil zadetka niti med rekreacijo na dvorišču," je nekdanjega člana velenjskega Rudarja Bijola (zgoraj) pohvalil Darke.

Slednji je med najboljše uvrstil še centralna vezista Rodrija in Nizozemca Tijjanija Reijndersa ter turškega ofenzivnega vezista Ardo Gülerja, napadalno trojko pa je sestavil iz španskih krilnih igralcev Nica Williamsa in Yamala ter nemškega "sidraša" Nicklasa Fullkruga.

"Bil je preveč očiten"

Benjamin Šeško Slovenija osmina finala Euro 2024 | Avtor: Epa Epa

Igralce, ki so na Euru 2024 najbolj razočarali, je Darke razporedil v formacijo 3-4-3. V gol je postavil Škota Angusa Gunna. Obrambno vrsto je sestavil iz Hrvata Josipa Šutala, Avstrijca Maximiliana Wöberja in Škota Ryana Porteousa.

V vezno linijo je (od desne proti levi) uvrstil Italijana Federica Chieso, Francoza Antoina Griezmanna, Madžara Dominika Szoboszlaia in Škota Johna McGinna.

Med tri napadalce, ki so na turnirju pokazali najmanj, je Darke uvrstil Francoza Kyliana Mbappéja, Portugalca Cristiana Ronalda in Slovenca Benjamina Šeška. Radečan (zgoraj) se je tako, iz napačnih razlogov, znašel v zares eminentni družbi.

"Vsi so od njega pričakovali veliko. Toda ni zadel v polno in zapravil izjemno priložnost ob koncu podaljška, ki bi njegovi državi lahko prinesla mesto v četrtfinalu. Bil je preveč očiten v nameri, kam bo streljal, ko se je znašel iz oči v oči s portugalskim vratarjem Diogom Costo," je Šeška opisal Darke.

Benjamin Šeško Slovenija osmina finala Euro 2024 | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.