Šport > Nogomet
108 ogledov

Nogometaši v pričakovanju Kekove odločitve

nogomet prijateljska tekma Slovenija Armenija Saša Despot
Slovenske nogometaše pred odhodom na Euro 2024 čaka še prijateljski obračun z Bolgarijo.

Slovenska nogometna reprezentanca je po fizično najnapornejšem delu priprav v torek igrala predzadnji pripravljalni obračun pred odhodom na evropsko prvenstvo v Nemčijo. Armenijo je premagala z 2:1 v dodobra premešani postavi, v naslednjih dneh pa jo čaka še ena tekma proti Bolgarom, selektorja pa odločitev o dokončnem seznamu potnikov na EP.

Kot je po tekmi dejal selektor Matjaž Kek, je bilo nekaj dobrega, nekaj pa tudi ne. Veseli ga, da je drugi vratar Vid Belec svojo nalogo dobro opravil, saj to pomeni dodatno mirnost ob sicer prvem vratarju Janu Oblaku.

Na seznamu sta med vratarji zdaj še dva, Igor Vekić in Matevž Vidovšek, eden od njiju bo odpadel za Nemčijo. Končni seznam 26 nogometašev, Kek bo sicer prečrtal še tri igralce v polju, bo moral selektor sporočiti do petka do polnoči.

Že doslej je pri nekaterih videl, da bodo le stežka ostali na seznamu, pri čemer ga skrbi predvsem tekmovalna pripravljenost Sandija Lovrića, ki ni igral praktično zadnja dva meseca, nekateri se ukvarjajo s poškodbami, med njimi Benjamin Verbič in Miha Blažič.

nogomet prijateljska tekma Slovenija Armenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Pri nekaterih se je videlo, da so nazadnje igrali pred mesecem ali več. Tu se bojim, da nas bo stalo. Potrebujemo ritem, tekme. Za igralce vem, da se bodo borili, ampak če ne bodo mogli zdržati ritma na EP, potem bodo težave," je malce potarnal Kek.

Dodal je, da tiste s poškodbami lahko počaka kak dan, ne bo pa jih čakal 14 dni. "To je treba prej rešiti. Polovično pripravljeni igralci ne bodo mogli biti zraven," je poudaril.

Zdaj gredo v ritem življenja na EP. Tako bo tudi sobotna tekma v Stožicah proti Bolgariji ob 15. uri, takrat, ko se bo začela tudi druga na EP proti Srbiji v Münchnu 20. junija. "Poskušamo razmišljati o vseh malenkostih."

 

nogomet prijateljska tekma Slovenija Armenija Euro 2024 Šport Iličić vstopil v igro in takoj zadel za zmago Slovenije

Na tekmi z Bolgari bo Kekov seznam že "prečiščen". Posebej po Blažičevih težavah je precej varen, kar se končnega seznama tiče, branilec Vanja Drkušić. "Na vsaki tekmi sem tako kot drugi pripravljen dati maksimum. S svojo igro proti Armeniji sem zadovoljen, toda treba je vaditi naprej. V soboto je nova tekma in potem odhod v Nemčijo," je po tekmi povedal Drkušić.

Poudaril je, da je zelo vesel, ker mu je selektor zaupal, in da glede odločitve selektorja o potnikih na zaključni turnir stare celine ni nobene živčnosti.

Erik Janža je ob normalnem razvoju dogodkov tudi med tistimi, ki ga bo Kek vzel s sabo. Po zmagi proti Armeniji je dejal, da je z razpletom zadovoljen, ampak ga je zmotil nov slab vstop v drugi polčas. "Zelo pa sem bil vesel, da je Josip Iličić zadel ob vrnitvi v izbrano vrsto. Kot ekipa smo zelo veseli, da ga imamo, ima ta 'morilski instinkt'."

nogomet prijateljska tekma Slovenija Armenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Jan Mlakar, ki je bil ob Iličiću strelec zadetka za Slovenijo proti Armencem, pa je glede torkove predstave dodal: "Pokazalo se je, da če se držimo tistega, kar nas je pripeljalo do sem, potem lahko igramo. Obenem pa se je pokazalo tudi to, da je treba še nekaj stvari popraviti. Noge so bile nekoliko težke, ampak lepo je zmagati."

Tudi on glede končnega seznama ni živčen, nenazadnje tudi on spada v tisto širše jedro ekipe, ki je Sloveniji priigrala drugi nastop na EP. "Nič kaj se nismo o tem pogovarjali, niti se nočem obremenjevati s tem. Na koncu je beseda selektorjeva, verjamem, da se bo odločil najbolje za reprezentanco."

nogomet prijateljska tekma Slovenija Armenija Po tekmi Šport Kek: Izgovorov za preveč napak ne sme biti

Čeprav je tudi on imel nekaj zdravstvenih težav, pa je varen pred izločitvijo Petar Stojanović, eden najboljših slovenskih igralcev v kvalifikacijah.

"Noge so bile res težke, kar se je videlo na koncu. Ampak vse to je dobrodošlo. Nismo doslej vadili za Armenijo, ampak za EP. Zdaj bomo malo spustili ritem," je dejal Stojanović, ki se je po vstopu v igro takoj "povezal" z Iličićem.

"Vsi vemo, da je Iličić mojster. Meni ustreza takšen slog igre, kot ga ima on. Iskala sva se, nekajkrat se našla, dosegel je gol ... Se že veselimo EP."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 21:00 05.junij 2024.

    Naj jim te odločitve čimkrajše trajajo. Hitro se bodo spustili na realnost, ko bo šlo zares.