Šport > Nogomet
1431 ogledov

Tako se proslavi vrnitev na teletekst!

NK Rudar Trbovlje RLL naslov navijači
1/16
NK Rudar Trbovlje Prešerno vzdušje na zelenici Rudarja po osvojenem naslovu. Fotografijo so v klubu naslovili: Knapi smo prvaki!
Pretekli konec tedna je bil zelo poseben za eno od slovenskih mest.

V soboto je večina ljubiteljev nogometa po vsem svetu težko pričakovala finale Lige prvakov. Toda v Trbovljah sta Real Madrid in Borussia Dortmund tokrat ostala v ozadju, v ospredje pa je stopil tamkajšnji Rudar.

V poznih popoldanskih oziroma zgodnjih večernih urah se je na trboveljskem stadionu, ki se ponaša z najstarejšo pokrito tribuno v Sloveniji, začela tekma zadnjega, 26. kola Regionalne ljubljanske lige, na kateri so domači potrebovali zmago, da bi osvojili naslov prvaka in se prebili v 3. SNL - zahod.

Pred zadnjim kolom so bile v igri za naslov še tri ekipe. Poleg vodilnega Rudarja še Ljubljana, ki je zaostajala za točko, in Interblock, ki je zaostajal za dve. Tako Ljubljana kot Interblock sta svojo zadnjo tekmo dobila, Ljubljana v Črnomlju proti Beli Krajini, Interblock v Kresnicah proti Cockti in tako so Trboveljčani vedeli, da zanje štejejo le tri točke.

Rudar, ki je le tri dni prej z zdesetkano postavo pred polno tribuno ljubljanskega stadiona ŽAK izvlekel ključen remi proti Ljubljani, se je tudi na svoje zadnje srečanje proti moštvu Arne Tabor 69 podal brez številnih poškodovanih in kartoniranih nogometašev, toda imel je "skrivno" orožje.

Trboveljski živelj, ki v spomin na oborožen spopad med pripadniki Orjune in lokalnimi komunisti prav na 1. junija praznuje svoj občinski praznik (naključje je hotelo, da se je tokratno odločilno srečanje igralo točno sto let po teh dogodkih, v katerih je življenje izgubilo osem ljudi), je namreč množično podprl ekipo, ki je sestavljena skoraj izključno iz fantov iz domačega mesta, ki so v mlajših selekcijah nosili zeleno-črni dres.

Že 40 minut pred tekmo je bilo na stadionu okrog 400 gledalcev, do začetka tekme se jih je na objektu, ki bo kmalu lahko spomeniško zaščiten, zbralo več kot 1500. Za ozadje zvočne kulise je skrbela navijaška skupina Kamnita. In vzdušje je poneslo domačo ekipo, ki je po pol ure igre vodila z 2:0, zadela sta Domen Kunič in Rok Drnovšek

"Na našem stadionu še nisem slišal tako glasnega rjovenja, kot po prvem golu," je dejal domači nogometaš Antonio Jurić, ki je že desetletje in pol del članskega moštva iz Trbovelj.

Drugi polčas ni ponudil veliko nogometnega razburjenja, kar pa razgretega občinstva ni prav nič zmotilo. Rudar je zanesljivo držal vodstvo in zadnje minute tekme so se razvile v pravo rajanje. Po zadnjem sodniškem žvižgu je na igrišče priteklo na ducate fantov iz mlajših Rudarjevih rodov, ki so med srečanjem pobirali žoge. Nogometaši so na zelenico pripeljali svoje otroke, pridružili so se jim še nekateri navijači. Kako veseli so bili uspeha v Trbovljah, najbolj nazorno kaže spodnji posnetek.

Kmalu po tekmi je sledila podelitev pokala. Domačemu kapetanu Drnovšku sta ga izročila predsednik in vodja tekmovanja MNZ Ljubljana - Gvido Mravljak in Sandi Kranjec. Na igrišče ju je popeljal predsednik NK Rudar Denis Bolte, ki je že v svoji prvi sezoni na čelu kluba zabeležil lep uspeh in, na kar je sam najbolj ponosen, skupaj z ostalimi v klubu dosegel, da je Rudar v Trbovljah spet redna tema pogovorov.

Po tekmi se je še dolgo slavilo, vse do zgodnjih nedeljskih ur. Nogometaši Rudarja so se skupaj s trenerjem Vukašinom Ristićem pokazali tudi na odru zabavnega dogodka Nohšiht, s katerim je Občina Trbovlje zaznamovala občinski praznik. Rudarjevi fantje so poželi vsesplošne pohvale in bili deležni navijaškega skandiranja. 

"Prav briga me, če je Real Madrid še stotič osvojil Ligo prvakov. Važno je, da je zmagal Rudar," je dejal eden najbolj zvestih navijačev Matjaž Odlazek, ki domače članske tekme vedno gleda iz iste pozicije, kjer je eden njegovih prijateljev (prav tako zagrizen navijač Rudarja Matjaž Zupančič) ob očetu sedel že kot otrok. "Rad imam Rudarja, ker je to pristen klub, za katerega igrajo domači fanti," je obrazložil svojo vseživljenjsko ljubezen.

V večeru po tekmi je pokal prišel tudi v roke mnogih otrok, ki v mlajših selekcijah branijo vrste Rudarja. Prav malo jim je bilo mar, da je to lovorika za prvake četrte lige, pa čeprav je Rudar v najmlajših generacijah vajen premagovati tudi precej bogatejše, profesionalne klube. Člansko moštvo je pač ogledalo kluba in strast, ki jo v Trbovljah gojijo do nogometa, je spoštovanja vredna.

Osma lovorika, daleč najbolj gledan klub v ligi

Rudar je tako dopolnil svoje vitrine. Klub, ki je v svoji zgodovini osvojil na ducate mladinskih, kadetskih in pionirskih naslovov slovenskega prvaka, ima tudi kar nekaj članskih lovorik.

Trikrat je bil prvak Slovenske nogometne lige (1972, 1974, 1979), osvojil je Pokal Slovenije (1952) in še trikrat igral v finalu tega tekmovanja, osvojil je Zimski pokal NZS (1949), Pokal MNZ Ljubljana (1993) in zdaj še drugič Regionalno ljubljansko ligo (2012, 2024).

Uvrstitev v 3. ligo pomeni, da ima Rudar zdaj eno od 54-ih najboljših članskih ekip v Sloveniji - v vseh slovenskih tekmovanjih je v lanski sezoni nastopalo več kot 230 članskih nogometnih ekip. Pomeni tudi, da si bodo navijači rezultate svojega kluba spet lahko ogledali na kultnem teletekstu, kjer domujejo le prvi trije rangi slovenskega nogometa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice