Šport > Nogomet
2255 ogledov

Sodnik v Angliji pokazal okrogel rdeči karton! Zakaj? Tu je pojasnilo

Okrogel rdeč karton Profimedia
Nogometni svet je pretresla scena iz slovitega angleškega FA pokala, ko je glavni sodnik tekme med Wrexhamom in Sheffield Unitedom pokazal nogometašu okrogli rdeči karton!

Odkar so bili prvič uporabljeni na svetovnem nogometnem prvenstvu v Mehiki leta 1970, so postali rdeči in rumeni kartoni eni najbolj znamenitih sodniških pripomočkov. Ne le v nogometu, temveč v športu na splošno.

A čeprav smo športni navdušenci že povsem navajeni, da občasno pri kršenju pravil sodniki izvlečejo karton rumene ali celo rdeče barve, so bili gledalci nedavne nogometne tekme v Angliji šokirani, ko je sodnik iz žepa potegnil svoj rdeč karton ... ki pa ni bil tradicionalne pravokotne oblike, temveč okrogle!

Omenjeni karton je tako zaznamoval sicer odlično tekmo šestnajstine finale FA pokala med Wrexhamom in Sheffield Unitedom, ki se je končala z rezultatom 3:3. A bolj kot poplavo zadetkov si bodo nogometni navdušenci zapomnili ravno situacijo iz 71. minute.

Okrogel rdeč karton | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Gostujoči nogometaš Daniel Jebbison je namreč nešportno udaril nasprotnega nogometaša, glavni sodnik tekme Dean Whitestone pa je omenjeni incident spregledal, a ga je nato na dogodek opozoril četrti sodnik in Whitestone se je odločil, da Jebbisonu pokaže ... okrogli rdeči karton!

Posnetki dogodka so nemudoma preplavili splet, medtem ko se je ves svet spraševal, kaj za vraga okrogel rdeči karton sploh pomeni? Je to kakšno novo pravilo? Izključitev, ki pomeni minimalno prepoved še naslednjih treh tekem ali kaj takega? Kaj je namen te novitete?

Nič od naštetega. Kmalu se je namreč pojavilo pojasnilo, da so se v Angliji odločili, da lahko sodniki na ta način pomagajo barvno slepim gledalcem in igralcem, ali vsem drugim, ki imajo težave pri prepoznavi barv. Kartoni se tako poleg barve ločijo tudi po obliki, pravokoten pomeni opomin, okrogel pa izključitev.

Komentarjev 2
  • Pišmevuh 21:47 30.januar 2023.

    Mavrični karton pa je v obliki penisa.

  • Boris 20:26 30.januar 2023.

    A, daj, pa neeee .... Jebison ?

Sorodne novice